Elektrik maliyetleri, gübre, mazot, ilaç fiyatları çeltik üreticisini kara kara düşündürüyor. Edirne Kooperatifler Birliği Başkanı Ahmet Erken, “böyle giderse Edirne’de çeltik ekimi azalır” dedi.
Tarım-Koop Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı, Edirne Kooperatifler Birliği Başkanı Ahmet Erken, 2018 yılının çeltik üreticisi açısından zor bir yıl olduğunu söyledi.
Erken, elektrik maliyetlerinin arttığını, ilaç, mazot, gübre fiyatlarında önemli artışlar yaşandığını söyleyerek, “böyle giderse çeltik ekimi azalır” uyarısında bulundu.
Erken, “Üreticimiz gerçekten para kazanması gereken bir yılda maalesef cebinden maalesef 40-50 Kuruş gitti diyebiliriz. Bugün fiyatların seyri güzeldir ama asıl borçlu üreticinin elinde mal kalmadığından şu anda bakıyoruz bankalarda, ziraat odalarında, tarım kredilerde, yağlı tohumlarda, yılsonu münasebetiyle hanginden alıp hangine borcumuzu devredelim diye koşuşturmalar var. Bu da bizi üzüyor. 2018’de bilindiği gibi özellikle elektriğe zam gelmesi, 2019’un planlamasını da kendiliğinden getiriyor. Zor zahmet kooperatif yöneticilerimiz, üreticilerimiz enerji bedellerini artık erteleme gibi bir durum söz konusu değil. Aynı ev, iş yeri aboneleri gibi ayın 10’unda ödemek zorunda ve ödemediğinde de zaten kesiliyor, ardından icra takibi başlıyor”.
Erken, çeltik üreticisinin en büyük maliyetinin elektrik getirisi olduğunu açıkladı.
Erken, “2019 yılında bizim daha güzel ve bereketli geçmesi için enerjinin mutlaka daha farklı desteklenmesi gerektiğini, enerji desteklenmeyecekse mutlaka ürün bazında desteklenmesi gerektiğini ifade edebilirim. Bunların çalışmalarını yaptık. En büyük maliyet getirisi elektrik. Dolar yükselince ilaç gübre de ona keza fiyatları anormal yükseldi. 2019’da bu yılki hasattaki gibi bu şekilde oluşursa kesinlikle çeltik ekimi Edirne bölgesinde azalacağını söyleyebilirim. Çünkü maliyetler çok yüksek, çeltik masraflı bir ürün. Bu anlamda da gerekli desteklerin, zamanında müdahale alımların belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum.”
“İnadına üretim” diyen Erken, tarım, hayvancılık ve üretilen her ürünün desteklenmesi gerektiğini de vurguladı ve şunları aktardı: “Hayvancılık ve süt üretimi yapan ortaklarımızın sorunları gerçekten git gide büyüyor. Bu anlamda et fiyatlarının da düşmesi anaç sığırların fiyatlarının da düşmesi neticesinde üretici süt alabilmek için yem vermiyor, danasını satmak için beslemeye de önemsemiyor. Bu da üretim kaybı demektir. Bizim geçen yıl ekim ayına göre 500 ton açık oluşmuştur Bu da yıllık 5-6 bin tonu ifade etmekte. Umudumuz 2019 planlamasında et ve sütün fiyatının bu şekilde kalması neticesinde bakanlığımızın mutlaka desteklerin arttırılması gerekli çalışmaları yapıyoruz. Gerekli desteklerin yapılması için üreticimiz adına sizlere 2019 yılında tarıma hayvancılığa üretilen ürünlere destek verilmeli. Çünkü girdiler çok yüksek her zaman üreticiler kooperatifler olarak inadına üretim diyoruz, üretim yapmak istiyoruz. Üretimimizin önünün kesilmemesini istiyoruz.”