Hadrian Dönemi’ne ait Bizans surlarının yer aldığı Eski Ticaret Borsası binasının bulunduğu alan, bakımsızlık nedeniyle otlarla kaplandı. Bizans surları da otlara gömüldü. Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, alana yerel yöneticilerin sahip çıkması gerektiğini söyleyerek, “Burası park olarak değerlendirilebilir” dedi.
Edirne’de Saraçlar Caddesi’ndeki Eski Ticaret Borsası binasının bulunduğu alanda kazı sırasında ortaya çıkan Hadrian Dönemi’ne ait Bizans surları otlara gömüldü. Kentin en işlek caddesinde her gün binlerce kişinin gelip geçtiği cadde kenarındaki alan adeta mezbelelik olmuş durumda.
Trakya Üniversitesi (TÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, surların çıktığı bakımsız durumdaki alanın Edirne turizminin, kültürünün en önemli merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Beksaç, alanın park olarak değerlendirilip turizme kazandırılması gerektiğini kaydetti.
Beksaç, “Çıkan surlar Edirne’nin ilk surları. Yani şehrin kurucusu olan Hadrian’ın yaptırmış olduğu surlar daha sonra Bizans devrin de elden geçmiş takviye edilmiş bir yapıdır. Şuandaki haliyle korunması Edirne’nin kültürü ve turizmi için çok önemlidir. Burası park olarak değerlendirilebilir. Bu parkın neticesin de gelecek turizmin potansiyeli artırılabilir. Edirne’nin bu noktada çok büyük zenginlikleri var. İngiliz arkadaşıma bu surları gösterdiğim de sevinmiş ve şaşırmıştı. Edirne İngiltere de York gibi bir şehir. Siz neden York gibi turizmden faydalanmıyorsunuz dedi. Biz bugün bunları kullanamıyoruz. Neden kullanamıyoruz? Edirne’de planlama yok, sahipsizlik var. Sadece tarihsel potansiyel değil her alanda karşımıza çıkmaktadır. Ne yazık ki şuan Edirne’nin her yerinde açık bırakılan kazı alanları var. Bunların hiçbiri korunmaya alınmadı, tahrip olup gitmektedir. Buradaki kazılar tamamlanmamış kazılardır. Reklamı yapıldı, basına yansıtıldı bitti. Esasın da bir kazı; kazı süreci, değerlendirme süreci ve koruma süreci birlikte bir bütündür. Koruyamayacaksanız onu uzun süreli var edemeyecekseniz kazıya girişilmez. Ama maalesef Edirne’de bunlar reklam amacı için kullanıldığı için kazıldı bırakıldı. Esasında bütün yerel yönetimlerin sahip çıkması gerekiyor. Edirne’nin ismiyle özdeşleşen Hadrian’ın kurduğu aşamadan kalma duvarlar. Bunun yanı sıra buluntu ve mezarlar bulundu. Bunlar müzede sergilenmiyor bile. Mesela burada çıkan buluntular arasında gold buluntular var. Bunlar bize mezarlar hakkın da bilgi vermektedir. Edirne tarihsel açıdan çok zengin bir şehir. Ne yazık ki o bir kadarda şansız bir şehir. Bu plansızlık nedeniyle turizm yatırımları da havada kalıyor, çalışmalarda havada kalıyor. Çok fazla yapılacak bir şey yok. Otlar temizlenecek, duvarlar korunacak ve parka dönüştürüldüğünde çok fazla turistin ilgisini çekecektir. Şu anda yapılması gereken biraz ilgi. Edirne’de tescili alanlar kaderine terk edildi. Edirne kendi tarihine sahip çıkmamaktadır”.