Kırmızı et üreticileri, maliyetlerin artmasından dolayı sektörün zarar ettiğini söylüyor. Edirne Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Taşkın, şu anda 45-50 lira civarında olan canlı baskül fiyatının en az 60-65 lira civarında olması gerektiğini söyledi. Taşkın, “dişi hayvan kesimi durdurulmalı, gerekli önlemler alınmalı” dedi.
Edirne Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Taşkın, kırmızı et sektörünün zarar ettiğini söyledi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Taşkın, üreticilerin artık besilik hayvan bakmadığına dikkat çekti.
Taşkın, “Kırmızı ette birinci öncelik üreticilerimizin kazanması lazım. Bu kazancın da bir şekilde regüle edilmesi lazım piyasa ve destek anlamında. Şu an üreticilerimiz besilik bakmamaktadır, zaten besilik hayvan bulmak da sıkıntı. İlk önce dişi hayvan kesimini durdurmaları lazım. Gerekli önlemler alınması lazım. Kırmızı et pahalı deniyor, zaten Türkiye’de bir ekmek bir de kırmızı et sorunu var. Başka bir sorun yok zaten. İlk önce üreticinin para kazanması lazım. Maliyetlerin yüzde 200-300 düzeyinde arttığı bir dönemde kırmızı etin yüzde yüz artmadığı bir dönemdeyiz. Bazı kesimler fiyatlar yüksek diye yaygara koparıyor ama sektör şu an zarar ediyor ve ayakta durmak zorluk çekiyor. Kesilen hayvanların yerinin dolmadığı aşikârdır. Şu an ete gelen zamların biraz da geçmişten gelen sıkıntılardan dolayı olduğunu herkes biliyor” dedi.
Birlik Başkanı İsmail Taşkın, hayvan borsasında şu anda canlı baskülün 45 lira civarında olduğunu belirterek, bu fiyatın en az 65 lira civarında olması gerektiğini açıkladı.
Taşkın, “Şu anda borsada satışlarda canlı baskül ortalama 45-50 lira civarında. Bunun en az 60-65 lira olması lazım. Karkasın da 90 liradan aşağı olmaması lazım ki üretici en azından zarar etmesin. Biz para kazanma derdinde değiliz, en azından zarar etmemizi önlemeleri lazım.
Üreticilerin bir şekilde teşvik edilmesi lazım. Şu an üreticiye 2021 yılı için verilen 250 lira karkas et fiyatı, yarım torba yem parasıdır. Bunun da hiçbir karşılığı yoktur. Üreticinin bir an önce önünü görmesi, Karkas fiyatlarının makul seviyelere gelmesi, girdi maliyetlerinin artmaması için yardımcı olunması lazım. Yakın zamanda tedbir alınmazsa et ve süt sektöründe ciddi sıkıntılar olacak. Tüketicinin de ucuza et yemesi için üreticinin para kazanması lazım.
Şu anda kimse besicilik yapsın istemiyor. Bugün bir dişi hayvanın bile karkas et ağırlığı 350-400 kilo gelen bir inek 25 bin lira para tutuyor. Damızlık değeri 20 bin lira olduğu için mecburen kimse tohum atmıyor, tüm dişi hayvanlarımız da kesime gidiyor. Damızlık değerin bir an önce yükseltilmesi lazım” dedi.