Edirne Belediye Meclisi 2018’in son toplantısını yaptı. Belediye Başkanı Recep Gürkan, altyapı konusunda Edirne’nin beklemeye tahammülü olmadığını söyleyerek, “Son doğal afet bize gösterdi ki, Edirne’nin beklemeye tahammülü yok. Bu yüzden kendi imkânlarımızla altyapıya başlayacağız” dedi. Başkan Gürkan, İller Bankası’nın altyapıyı biz yapalım şeklinde bir teklifi olmadığını da açıkladı.
Edirne Belediye Meclisi’nin Aralık Ayı Olağan Toplantısı Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında yapıldı. Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen 2018 yılının son meclis toplantısında 9 gündem 4 de gündemdışı olmak üzere 13 madde görüşülerek karara bağlandı.
Toplantıda bir süre önce geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybeden CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan’ın isminin bir cadde veya sokağa verilmesi için Cumhuriyet Halk Partisi Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı’nın verdiği dilekçe de Cadde ve Sokak İsimleri Komisyonu’na oybirliğiyle havale edildi.
Edirne Şahi Spor Kulübü Derneği sporcusu Atakan Makas’ın yağlı güreşlerde elde ettiği başarılardan dolayı bir adet tam altında ödüllendirilmesi oy birliği ile kabul edildi.
Meclis toplantısında Edirne’de bir süre önce yaşanan yoğun yağış sonucu yağmur suyundan drenaj problemi yaşanabilecek alanlarda yapılacak uygulamalarla ilgili plan notu çalışmasını içeren maddenin görüşülmesi sırasında Başkan Gürkan söz alarak, alt yapı sorununa değindi.
Gürkan, 5 Kasım 2014 tarihli belediye meclisinde oy birliğiyle aldıkları bir kararı hatırlatarak, “Meclis Kararıyla İmar Planlarımıza bir plan notu ekleyerek yağmur suyu tehdidi altında ki alanları biz tespit ettik, bu alanlarda yapılacak bütün çalışmalarda gerekli fizibiliteyi yaptıktan sonra o binanın su basma kodlarını, bodrum kodlarını belirlemeye Edirne Belediyesi yetkilidir, diye bir plan notu eklemiştik. Bir vatandaşımız İdare Mahkemesi’ne dava açtı. İdare mahkemesi 2 yıl sonra aldığı karala bizim o plan notunu iptal etti. Ondan sonda bu konu hükümsüz kaldı. Biz bu konuda gerekli hassasiyeti gösterdik. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, yaşanan doğal afetten sonra bu plan notunu mahkemenin görüşleri de dikkate alarak yeniden düzenledi. Gündemimizde ki madde de budur” dedi.
Altyapı konusunda 2016 yılının Ocak ayında referandum yaptıklarını belirten Gürkan, İçme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu toplama şebekesini bir anda yapmaya karar verdiklerini söyleyerek, “Kamuoyunda doğru olmayan bilgiler paylaşılıyor. ‘İller Bankası’ biz yapalım ‘Belediye Hayır biz yapacağız’ dedi diye sözler paylaşılıyor. İller Bankası’nın asla ve asla böyle bir teklifi yoktur. Ne yazılı nede sözlü olarak. Bunun belgesini sunabilen varsa bu görevi bugün bırakmaya hazırım” dedi. Başkan Gürkan, belediyenin kendi imkanlarıyla altyapıya başlayacağını ifade etti.
Gürkan, “Kamuoyunda doğru olmayan bilgiler paylaşılıyor. ‘İller Bankası’ biz yapalım ‘Belediye Hayır biz yapacağız’ dedi diye sözler paylaşılıyor. İller Bankası’nın asla ve asla böyle bir teklifi yoktur. Ne yazılı nede sözlü olarak. Bunun belgesini sunabilen varsa bu görevi bugün bırakmaya hazırım. Bugün bütün beledilerin İller Bankasına borcu 12 milyar TL civarındadır. 12 milyarın 6 milyarı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne aittir. Bu altyapı kredisini Temmuz ayından beri bekliyoruz. Henüz onaylanmadı. Son doğal afette bize gösterdi ki, Edirne’nin beklemeye tahammülü yok. Bu yüzden kendi imkânlarımızla altyapıya başlayacağız. Tüm dünyada şehirlerin altyapı planlaması o şehrin yüz yıllık yağış ortalamasına göre planlanır. Edirne’nin 100 yılın yağış ortalaması 24 kg’dır. Ve bütün dünyada 100 kilogramın üzerindeki yağışlar doğal afettir. Edirne’de altyapı 24 kilograma göre değil de 75 kilograma göre yapılma da bunu önlemek mümkün değildi. Bunun siyasi malzeme olmaması gerekirdi” dedi.