Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii’nin meydanında başlatılan düzenleme çalışmalarının uzmanlar denetiminde yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Yapılan çalışmalar için geç bile kalındı.” dedi.
Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Selimiye Camii’nin meydanında 6 yıldır yapılamayan meydan düzenlemesi için geçtiğimiz aylarda çalışmalara start verildi.
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, kazının dikkatle yapılması gerektiğini söyledi. Beksaç, çalışmaların Edirne’yi bilen, Trakya’yı tanıyan uzmanlar tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğinin önemine değindi.
Beksaç, “Buradaki kazı çalışmaları için geç bile kalındı. Burası esasında 2000’li yılların başında projeye alınmış bir yer. Ilginç olan da; çok eski süreçlerden beri devamlı el değiştirmiş, bozulmuş, yapılmış bir yer. Mesela 20’nci yüzyılın başında bu bölgeye ait fotoğraflara bakıldığında burada bambaşka görüntüler var. Burada binalar var, evler var, sokaklar var, ilkokullar var. 20’nci yüzyılın ikinci yarısından sonra görüntü değişmeye başlıyor. 1960 sonrası bir park aşamasına geliyor, 70’lerde ve 80’lerde sürekli olarak kurcalanan bir yer. 2000’li yıllar ile birlikte bu bölgede dikkat çeken özellikler görülmeye başlanıyor ve sonrasında da bir kazı çalışması başlatıldı. Bu kazı çalışmasının ilk amacı hanların ortaya çıkartılması ve bu hanların korunarak ihya edilmesi idi. Fakat hanlardaki kazı çalışmaları devam ederken yavaş yavaş alttan bazı buluntular gelmeye başladı. Mesela Bizans devrinden Roma devrinden mezarlara rastlanıyordu.
Kazının dikkatle yapılması gerekiyor. Uzman denetiminde yapılması gerekiyor. Başka yerden getirilmiş uzmanların da işi değil bu. Bu konuyu bilen, Edirne’yi tanıyan, Trakya’yı tanıyan insanların elinden çıkmasında yarar var.
Edirne’nin çok eski bir geçmişi var, Bizans süreci, Ortaçağ süreci var. Edirne’nin sokaklarında kaldırım düzenlemelerinde, doğalgaz düzenlemelerinde bile arkeolojik verilerin çıkma ihtimali çok yüksek. Bu yüzden bu kazıların özellikle uzmanların, kazı yapmasını bilenlerin denetiminde yapılması gerekiyor. Bulunduğumuz yerin altını bile bir kaç metre kazsanız bir şeyler çıkacağından eminim.” ifadelerini kullandı.