Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başıboş atlar konusunda sorumluluğun Tarım İl Müdürlüğü’nde olduğunu açıklamıştı. Tarım ve Orman Müdürlüğü ise bugün yaptığı açıklamada başıboş atların toplatılmasıyla ilgili sorumluluğun belediyelere ait olduğunu açıkladı.
Şehir merkezinde veya sokak aralarında sık sık karşılaştığımız başıboş atların toplatılmasıyla ilgili sorumluluğun kime ait olduğu belirsizliğini koruyor. Belediye Başkanı Recep Gürkan, geçtiğimiz günlerde yaptığı basın toplantısında şehir merkezinde başıboş dolaşan ve sosyal medyada sürekli gündeme getirilen atlarla ilgili konunun, tamamen Tarım İl Müdürlüğü’nün yetkisinde ve sorumluluğunda olduğunu belirtmişti.
Gürkan, “Sokak hayvanları belediyelerin yetki alanındadır. At, sokak hayvanı değildir. Bu konu Tarım İl Müdürlüğü’nün görevidir. Tarım İl Müdürlüğü bu anlamda başıboş atlarla ilgili topu sürekli belediyeye atmaktadır. Belediye bu topu kucağına almayacak, bunu ısrarla söylüyorum. Şunun farkındayım. Vatandaş bu konunun muhatabının Tarım İl Müdürlüğü mü belediye mi olduğunu bilmez, bu vatandaşı da ilgilendirmez. Ama bu ihale sürekli bize kalıyor, onu da biliyorum. Ama inatla ve ısrarla o başıboş atların durumununTarım İl Müdürlüğü yetkisinde olduğunu söyledim ve söylemeye devam edeceğim. Onlarda görevini yapsın belediye gibi. Ben bugüne kadar mesela sokak köpekleriyle ilgili kimseye bir görev tebliğ etmedim. Çünkü benim görevim. Ama herkeste görevini yapsın. Başıboş atlarla Tarım İl Müdürlüğü ilgilenmek zorundadır. Bu konudaki şikayetler de oraya yapılmalıdır.” şeklinde konuştu.
Başkan Gürkan’ın bu yöndeki açıklamasının ardından İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de açıklama yaparak, başıboş atların toplatılmasıyla ilgili sorumluluğun belediyelerin alacağı tedbirler arasında yer aldığını açıkladı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şöyle denildi:
“sahipsiz hayvanların korunması, bakılması, gözetilmesi, yapılacak iş ve işlemler yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde belirlenmiştir. Bu mevzuat hükümlerinden hayvanların korunmasına dair uygulama yönetmeliğinde belediyelerin alacağı tedbirler arasında sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması, kısırlaştırılması, aşılanması, gerekli tıbbi bakımlarının yapılması ve işaretlenmesi, alındığı ortama geri bırakılması, sahiplendirilenlerin kayıt altına alınması gerektiği hükmü yer almaktadır. Yine aynı yönetmelikte belediyelerin sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması için ihtiyacı karşılayacak bir toplama ekibi kurması ve bu ekibin ehil kişilerden oluşmasını sağlaması gerektiği ifade edilmektedir.
Ayrıca Resmi Gazete’de yayımlanan belediye zabıta yönetmeliğinin görev bölümünde sahipsiz olan ve beldede başıboş dolaşan hayvanların muhafaza altına alınmasını sağlaması gerektiği ibaresi yer almaktadır. Mevcut mevzuatlar çerçevesinde başıboş atların toplatılmasıyla ilgili sorumluluğun hangi kurum ve kuruluşlarda olduğu açık bir şekilde belirtilmedir” denildi.