Edirne’de iki mühendis, astım ve KOAH hastalarının yaşamlarını kolaylaştıracak havalandırma cihazı geliştirdi. Dünyada bir ilk olan cihaz, ortamdaki tozu, nemi, radon gazını toplayıp, hastaların rahat nefes almalarını sağlıyor.
Edirneli İnşaat Mühendisi Kenan Özgören ile Mekanik Medikal Mühendisi Cem Yakut, astım ve KOAH hastaları için havalandırma cihazı geliştirdi. Cihaz sayesinde hastalar, daha rahat nefes alabiliyor.
İnşaat Mühendisi Kenan Özgören, cihazın Türkiye’de ve dünyada bir ilk olduğunu belirterek, cihazın ortamdaki toz, nem ve radon gazını toplayıp hastaların rahat nefes almalarını sağladığını söyledi.
Özgören, “Bu cihazımız astım ve KOAH hastaları için havalandırma cihazı. Bu cihaz, ortamın içindeki bulunan partikülleri alarak içinde absorbe eder ve temizler. Ortamın nem oranını düşürerek astım hastalarına rahat nefes almaları konusunda faydalı olur. Havanın içinde bulunan, topraktan sızıp da engelleyemediğimiz, betonun içinden de sızabilen ve akciğer kanserinde çok önemli bir yer taşıyan radon gazı denilen bir gaz vardır. Bu cihaz, radon gazını kendi içinde absorbe eder ve temizler. Bunun filtresi ilk kez bizim tarafımızdan bulunmuştur. Cihaz temiz havayı dışarıya verirken kaya tuzu üreten bir yanma odamız vardır. O yanma sırasında üretilen kaya tuzu iyonlarını odanın içine serperek tamamen kaya tuzu mağarası içindeki havayı ortamda oluşturur. Bu da sağlık açısından mükemmel bir rahatlık sağlar” dedi.