Edirne’de tesbih merakı olan kuyumcu, Alipaşa çarşısındaki dükkanının bir kısmında tesbih satışına başladı. Yüzlerce çeşit tesbih arasında en pahalısı 20 bin liradan satılan Osmanlı tesbihi. İşlemeli, boynuz ve deve kemiğinden yapılan tesbihler ilgi görüyor.
Edirne’de Alipaşa çarşısında satılan özel yapım tesbihler, adeta altın değerinde fiyatla satışa sunuluyor. Boynuz, deve kemiği, oltu taşı, kehribar, özel işlemeli tesbihler, fiyatlarıyla da dikkat çekiyor.
Kuyumculuk yapan Tuncay Korkmaz, tesbih merakı nedeniyle işyerinin bir kısmında tesbih satışı yapıyor. Çeşitli materyallerden yapılan tesbihlerin yanında en pahalısı ise fiyatı 20 bin lira olan Osmanlı tesbihi. Kuyumcu Korkmaz, bu tesbihin Trakya’da sadece kendilerinde olduğunu belirterek, özel olarak muhafaza ettiklerini, taşının özel olmasından dolayı kıymetli olduğunu söyledi.
Korkmaz, “Alipaşa Çarşısı’nda kuyumculuk yapıyorum. 10 yaşından beri esnaflık yapıyorum. Kuyumcu dükkanının yarısında tespih satıyorum. Kendimin de özel merakım vardı. Önce birkaç tane koyduk satılınca devam etmek istedik. İçine girince çok büyük bir sektör olduğunu fark ettik. Çeşitli materyallerden yapılan tespihlerin yanı sıra Osmanlı tespihleri de var. Onlar çok pahalı. Çok nadir elimize düşüyor. Fiyatları 10 bin 20 bin lira civarında. Oltu taşı, işlemeli, kehribar tespihleri var. Boynuzdan, deve kemiğinden yapılan tespihler var.
En pahalısı Osmanlı tesbihi. 20 bin lira civarında. Onu kasada muhafaza ediyoruz.
Bu tespihin taşı özel. Eski bir malzeme olduğu için kıymetli. Edirne’de değil Trakya’da bu tespihi bulmak zor. Taksitle vermiyoruz peşin satış yapıyoruz. 20 bin lirayı getiren alır” dedi.
Tespih malzemelerini de tanıtan Korkmaz, bunların arasında eski Osmanlıdan kalma baston sapının da tesbih yapımında kullanılacağını kaydetti.
Korkmaz, “Almanya’da antika pazarlarından alınmış katalin malzemesi tespih yapımında kullanılıyor. Küllük, Çatal kaşık sapı gibi malzemeler. Eski Osmanlı baston sapından bir obje de yine tespih yapımında kullanılmak üzere satışa sunuluyor” dedi.