10 Ocak 2025
11.6 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYERELALKOL PANİK ATAĞI TETİKLİYOR

ALKOL PANİK ATAĞI TETİKLİYOR

-

Kaygı bozukluğu, çarpıntı, terleme, bayılma korkusu panik atığın en önemli belirtileri arasında yer alıyor. Psikiyatri Uzmanı Nurettin Kargı, alkol ve madde kullanan kişilerde panik atağın sıklıkla görüldüğünü söyleyerek, “bu durumdaki kişilerde en güzel tedavi; kişinin alkolü bırakması ya da azaltmasıdır” dedi.
 

Psikolojik bir rahatsızlık olan panik atak, günümüzde birçok kişide görülüyor. Uzmanlar panik atağın en önemli fiziksel ve ruhsal belirtilerinin çarpıntı, terleme, kaygı bozukluğu şeklinde görüldüğünü belirtiyor.

Özel Trakya Hastanesi doktorlarından Psikiyatri Uzmanı Dr. Nurettin Kargı, panik atak hastalarının nedenini bilmedikleri bir sıkıntı yaşadıklarını, bunun bir psikolojik rahatsızlık olduğunu belirtti.

Kargı, “Panik atak dediğimiz psikolojik rahatsızlık, bildiğimiz kaygı bozukluğunun içerisinde olan bir rahatsızlıktır. Hastalar, nedenini bilmedikleri bir sıkıntı duyarlar. Fiziksel ve ruhsal belirtilerle seyreden bir bozukluktur. Travmalar, ölüm korkusu, çarpıntı, nabızda artış, terleme, değersizlik fikirleri, ateş basması, bayılma korkusu, kalp krizi geçiriyor zannetme gibi belirtileri vardır. Panik atak geçiren kişiler kendilerini dışarı atma isteği duyarlar. Genellikle bu durumlarda acillere giderler. Acilde yapılan tetkiklerde genellikle anormal bir bulguya rastlanmaz.” Dedi.

Panik atak rahatsızlığının alkol ve madde kullanan kişilerde sıklıkla görüldüğünü belirten Kargı, beslenme ve uyku düzensizliğinin de panik atağı tetiklediğini ifade etti.

Kargı, “son zamanlarda tecrübe ettiğim kadarıyla; alkol ve madde kullanan kişilerde sıklıkla panik atak rahatsızlığını görmekteyiz. Sabah kahvaltı yapmama, düzenli beslenmeme, uyku düzeninin olmaması gibi durumların yanında bir de alkol kullanımı varsa; böyle kişilerde panik atak görürüz. Ölüm korkusu, çarpıntı gibi haller ortaya çıkar. Bu durumlardaki en güzel tedavi; kişinin alkolü bırakması ya da azaltmasıdır. Vardiyalı işlerde çalışan kişilerde de panik atak rahatsızlığını sık görürüz. Çünkü bu kişilerin işlerine bağlı olarak uyku düzenleri yoktur. 

Panik atak kişinin aile ilişkilerini, iş hayatını düzene sokması; düzenli yaşaması durumunda tedavisi kolay olan bir hastalıktır. Panik atak rahatsızlığı olan kişilere öncelikle psikoterapatik yaklaşımlar uygularız. Bunun yanında atakları önlemek için bazı ilaçlar vardır. Bunları kullanmasını tavsiye ederiz. Antidepresan tarzı ilaçlar da vardır. Bunlar da panik atakta iyi sonuçlar vermektedir” dedi.

 

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side