AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Osmanlı-Rus Savaşları ile Balkan Savaşları sırasında Edirne’nin savunmasında karargâh olarak kullanılan Hıdırlık Tabyanın Balkan Tarihi Müzesi olarak yeniden Edirne’ye kazandırıldığını, ancak 800 metrelik yolunun belediye tarafından yapılması gerektiğini açıkladı. Aksal, “tabyaların yolu yapılmazsa ulaşımda ciddi sıkıntı yaşanacaktır” dedi.
AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne’de bir süre önce açılışı yapılan Hıdırlık tabyaları Balkan Tarih Müzesi yolunun, Edirne Belediyesi tarafından yapılması gerektiğini söyledi.
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Milletvekili Aksal, Hıdırlık tabyasının ulaşım sorunu olduğunu belirterek, 800 metrelik yolun yerel yönetim tarafından bir an önce yapılması gerektiğini kaydetti.
Aksal, “Edirne turizm potansiyeli çok yüksek bir şehir. 8 bin 500 sene geriye giden bir tarihimiz var. Biliyorsunuz şimdi Makedon kulesini ihya ediyoruz, ayağa kaldırıyoruz. Selimiye’nin önünde yine Roma dönemine ait eserler ortaya çıktı. Edirne, Osmanlıya uzun yıllar başkentlik yapmış, dünyanın en güzel İslam eserlerinden birine sahip. Hıdırlık Tabyaları da bizim için çok önemli. Balkan savaşları belki çok fazla konuşulmuyor ama gerçekten çok büyük acıların yaşanmış. Korkunç bir mücadele. 5 gün dayanırlar dedikleri Edirne 5 ay direnmiş Bulgar işgaline. O tablayarı ihya ettik. Balkan tarihi müzesi olarak da kullanıyoruz. Bakanımız açılışını yapmıştı. Çok geniş bir alanda, 60 dekar arazide ciddi potansiyeli var. Ama ulaşımla ilgili sıkıntıları var. Ne yaparsanız yapın işin bir ayağı her zaman yerel yönetimlerdir. Edirne’ye çivi çaksanız bir ayağı da yerel yönetimdir. Oranın ulaşım yolu şu an iyi değil. Yaklaşık 800 metre kadar bir yola ihtiyaç var. Belediyenin yapması gereken bir yol. Uzun zamandır belediye başkanımız söz verdi o yolu yapacağım diye. Ama bir türlü olmadı. İnşallah o yolu en kısa zamanda yaparlar çünkü çok yakın mesafede. Sanıyorum belediyenin de kendi projeleri var. Bildiğim kadarıyla bir otel projesi ve hem de minyatür park gibi. O bölgenin canlanması hayat bulması bakımından önemli. Edirne’ye çok ciddi turist geliyor. Hızlı tren projesiyle birlikte Edirne’ye gelen ziyaretçi sayası da artacak. Yani Edirne İstanbul’un bir tarihi yarım adası gibi deyim yerindeyse. Hızlı trenin bir ayağı da İstanbul Havaalanına gidecek. Edirne’yi İstanbul Havaalanına da bağlıyoruz. O bölgede Hıdırlık Tabyalarını, Saray alanını hayata geçirdiğimizde, Cihannümayı ihya ekmeyi planlıyoruz. Bizim amacımız buraya gelen turisti en azından bir gece Edirne’de konaklatmak. Edirne’de konaklamadığı sürece gelen turist size çok fazla bir şey bırakmıyor maalesef. İnşallah buraya gelen turisti bir gün Edirne’de konaklatırız. Bunun için ulaşım çok önemli. Şu an için Tabyaları açtık ama yoluyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. İnşallah belediye oradaki 800 metrelik yolu en kısa zamanda yapar, ulaşımı kolaylaştırır. Çünkü önümüzdeki Ramazan’da Selimiye camiini ziyarete gelecek olan turistler Hıdırlık Tabyalarını da görmek isteyeceklerdir. Ulaşımda ise ciddi sıkıntı yaşanacaktır. İnşallah o sıkıntının yaşanmaması için belediyemiz üzerine düşen görevi yapar” dedi.