Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün, ayçiçeğinin Mart ayında ekilmesinin daha uygun olacağını söyledi. Akgün, “Eğer böyle sıcaklıklar olursa bu açığa çıkar ve bunun sonunda da iyi verim olmaz. Onun için en azından Mart ayının beklenmesinde fayda var” dedi.
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün, üreticilere ayçiçeği için Mart ayında ekim yapmaları tavsiyesinde bulundu.
Akgün yaptığı açıklamada erken ekimde yağış olmaması halinde verimin de iyi olmayacağını söyleyerek, üreticilere Mart ayında ekim tavsiyesinde bulundu.
Akgün, “Edirne'nin ekim aralığı hep mart ayı içinde olmuştur. Ama havalar böyle devam edince bazen şubat ayında da ekelim gibi düşünceler oluyor, bunun bir yanlış olduğuna inanıyorum. Bunun olmaması için en azından martın ve mevsimsel zamanın olması lazım çünkü havalara bir bakıyorsunuz dün 14-15 derece sıcaklık vardı. Eğer böyle sıcaklıklar olursa bu açığa çıkar ve bunun sonunda da iyi verim olmaz. Onun için en azından mart ayının beklenmesinde fayda var diye düşünüyorum. Bunu en iyi bilen de çiftçilerimizdir. Bu iyi olduğunda da kötü olduğunda da bunun sonucuna katlanacak olan yine çiftçilerimizdir. Bu tabi bir süreç ama mart ayında ekilirse veya mart ayından sonra ekilirse daha uygun olacağını düşünüyorum. Bazı bölgelerde mayıs ayında ekiliyor ama bu sene kuraklıktan dolayı ve yağışların az olmasından dolayı sanki böyle erken ekilecekmiş gibi bir temenni var. İnşallah yağmurlar yağar, yağmurlar yağdığında da verimler çok iyi olur. Çünkü geçen sene uzun süreden beri bir ilki yaşadık. Hem buğdayda hem ayçiçeğinde iyi verimler aldık ve bunun neticesinde çiftçilerimizin duruma biraz daha iyiye gitmiş oldu, maddi yönden” dedi.
Akgün, tohumla ilgili çiftçilerin talepleri doğrultusunda gerekli çalışmaları yaptıklarını kaydetti.
Akgün, “Şimdi biz tohuma ilgili çalışmalarımızı önce bütün çiftçilerimizden talep alarak yaptık ve bunun neticesinde gittik tohum şirketlerine, onlarla anlaştık şuanda tohumlarımız dağıtılıyor. Hiç bir sıkıntımız yok. Bütün çiftçilerimize, kim ne tohum istiyorsa onları dağıtacağız. Fiyatlarlar ilgili, bazılarında fiyatlar çok düşük oldu yani hiç zam yapmadan firmalar yoluna devam etti. Bazıları da zam yaparak yoluna devam etti. Herkes kendi fiyatıyla ilgili, kendi tohum çeşidiyle ilgili tercihini yaparak şuan alıyor. Herkese de tohumlarını teslim ediyoruz şuan.
Böyle bir önerimiz olmaz çiftçi bizden bunu daha iyi biliyor. Diyelim ki bir çiftçinin 10 parça yeri var, bir parçasına bu tohum çok iyi olabilir, öteki parçasına öteki tohum çok iyi gelebilir. Onu çiftçi bizden daha iyi biliyor ve o şekilde yapılması en doğrusu” dedi.