Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Ali Altındal, Edirne’nin dördüncü derece deprem bölgesi olduğunu gösteren haritanın güncellendiğini söyleyerek, “Edirne’de deprem riski yok diyemeyiz. Binalarımızı depreme dayanıklı hale getirmek zorundayız” dedi.
Edirne Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Ali Altındal, İl Genel Meclisi toplantısına katılarak müdürlüğünün çalışmalarıyla ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi.
Altındal, Edirne’nin en büyük risklerinin su taşkını, deprem ve radyasyon olduğunu açıkladı. Kuzey Anadolu Fay Hattı eski haritasına göre Edirne’nin dördüncü derece deprem bölgesi olduğunu kaydeden Altındal, ancak bu haritanın güncellendiğini, Edirne’nin de deprem riski olduğunun altını çizerek, binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Altındal, “Edirne dördüncü derece deprem bölgesi diyoruz. Kuzey Anadolu Fay Hattı eski haritasına göre Edirne’nin dördüncü derece deprem bölgesi olduğunu söylüyorlar. Ama bu harita güncellendi. Edirne Merkez ve Enez Gülçavuş’ta iki noktayı aldık, buradaki ivme değerlerini ölçtük. Gülçavuş köyünün ivme değeri 0.4, merkezin ise 0.18. görece olarak düşük ama kuş uçuşu bu alan 80 kilometre. İzmir depreminde Seferihisar noktasıyla depremin olduğu yer arasında yine benzer mesafe vardı. Israrla altını çizerek tekrarlıyorum; dördüncü derece deprem bölgesi diye burada deprem riski yok diye bunun arkasına saklanıp yapıların şeyinden kaçamayız. İzmir’de de gördük, deprem öldürmüyor bina öldürüyor. Kuzey Anadolu Fay Hattına 80 kilometre olduğumuzu göz önüne alarak binalarımızı depreme dayanıklı hale getirmek zorundayız. Bundan kaçamayız. Bu deprem çantasını, depremden sonra yapılacak işleri yine anlatırız ama öncelik binaları sağlamlaştırmak. Sağlam binamız var ise o zaman deprem çantası, toplanma alanları, barınma alanlarını konuşuruz. O yüzden altını çiziyorum, Edirne’de deprem riski yok diyemeyiz” dedi.
Edirne’nin bir diğer riskinin Radyasyon olduğunu belirten AFAD İl Müdürü Ali Altındal, yakınımızdaki Bulgaristan ve Romanya’da Çernobil ile eşdeğerde iki nükleer santral bulunduğunu kaydetti.
Altındal, “Şehrimize kuş uçuşu mesafede 300 kilometre mesafede iki aktif nükleer santral var. Birisi Bulgaristan’da birisi Romanya’da. Bulgaristan’daki nükleer santral, ülkenin elektrik ihtiyacının üçte birini karşılıyor. Romanya’daki de beşte birini karşılıyor. İkisi de aktif, yüksek değerlerde. Çernobil faciasını hatırlayalım. Hemen hemen aynı yıllarda aynı teknoloji ile yapılmış nükleer santraller. Böyle bir harita ile ilimize yakın nükleer santrallerin mesafelerini ölçtük. Çernobil de bizden çok ilerideydi. Ne oldu, taşınım yoluyla patlamanın etkilerini ilimiz çok yaşadı. Bunları da bilmemiz ve gerekli önlemimizi almamız gerekmektedir” dedi.