Edirne’de önceki günlerde gerçekleştirilen Kahve ve Çikolata Festivali’nin, Lozan Anıtı çevresinde düzenlenmesinin doğru olmadığını söyleyen Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, “Derneğimizin 24 Temmuz’larda Lozan Anıtı önünde basın açıklaması yapmasına bile çeşitli gerekçelerle izin verilmemiştir. İlgili ve Yetkililerden beklentimiz; Karaağaç’ta, Kimliğine ve Lozan sembolü olmasına uygun etkinlikler ve festivaller yapılmasıdır.” dedi.
Kahve ve Çikolata Festivali’nin Karaağaç’ta bulunan Lozan Anıtı çevresinde düzenlenmesiyle ilgili Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi tarafından basın açıklaması yapıldı. Şube Başkanı Celil Özcan, Karaağaç’ta ve Lozan Anıtı çevresine milli tarihi yaşatmaya yönelik etkinlikler ve festivaller düzenlenmesinin daha doğru olacağını söyledi.
Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şube Başkanı Celil Özcan tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Ülkemizin Kurtarıcısı ve Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kazanılan bağımsızlık savaşının sonunda, 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan ülkemizin tapusu niteliğindeki Lozan Barış Antlaşması sonucu savaş tazminatı olarak Karaağaç kazanılmış olup, 15 Eylül 1923’te teslim alınmıştır. Tarihimizde önemli bir yere sahip Karaağaç, Lozan Antlaşması’nın sembolüdür. Bu nedenle Lozan Anıtı Karaağaç'ta yapılmıştır.
Lozan Antlaşmasının Sembolü niteliğinde olan, tarihimizde önemli yer tutan Karaağaç’ta ve Lozan Anıtı çevresinde, Özellikle 24 Temmuz ve 15 Eylül tarihleri başta olmak üzere, Milli tarihimizi yaşamaya ve yaşatmaya yönelik etkinlikler ve festivaller düzenlenmelidir.
Bilinmelidir ki, bugün şehrimizde festivaller düzenleyebiliyorsak, bunu her şeyden önce Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, silah arkadaşlarına ve ülkemizin tapusu niteliğindeki gibi değerlerimize borçluyuz. Yakın tarihimizi gelecek nesillere öğretmek amacıyla, çeşitli etkinlikler yaparak borcumuzu ödemeye çalışmalıyız. Bu, milli bir görevdir.
Bu nedenle, Karaağaç'ta bir etkinlik, bir festival yapılacaksa, bu öncelikle Lozan Antlaşması Festivali gibi bir etkinlik olmalıdır.
Atatürkçü Düşünce Derneği, ‘Atatürkçü Düşünce’yi, Atatürk’ün mirasını yaşamak ve yaşatmak amacıyla ‘Kamu yararına çalışan dernek’ statüsü ile kurulmuş bir dernek olarak, Lozan Anlaşması gibi değerlerimizi yaşatmaya çalışmaktadır.
Atatürkçü Düşünce Derneği olarak, Yerli ve yabancı hiçbir kuruluştan ‘fon’adı altında bile bir yardım almamakla övünerek, Ulusal değerlerimizi yaşatıyoruz. Ticari kaygıdan uzak, reklam amacı gütmeyen, Ulusal değerlerimizi yaşatıcı her türlü etkinlikleri destekliyoruz.
Ancak, Atatürkçü Düşünce Derneği’ne, 24 Temmuz’larda Lozan Anıtı önünde basın açıklaması yapmasına bile çeşitli gerekçelerle izin verilmemiştir.
İlgili ve Yetkililerden beklentimiz, Karaağaç'ta, Kimliğine ve Lozan sembolü olmasına uygun etkinlikler ve festivaller yapılmasıdır.”