Edirne Kooperatifler Birliği (KÖY-Koop) Başkanı Ahmet Erken, 3 lira 20 kuruş olarak açıklanan çiğ süt fiyatının kendisini ve üreticileri memnun etmediğini söyledi. Erken, “1 litre sütle 1,5 kg yem alınırsa istihdamı sürer. Şu anda 1 litre sütle 1 kilo yem alınamıyor” dedi.
Çiğ süt fiyatları, Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlendi. Buna göre 2 lira 80 kuruş olan bir litre çiğ sütün fiyatı 1 Temmuz’dan itibaren 3 lira 20 kuruşa yükseltildi.
Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen çiğ süt fiyatlarını değerlendiren Edirne Kooperatifler Birliği (KÖY-Koop) Başkanı Ahmet Erken, kooperatif olarak günde 350 ton süt pazarladıklarını, ancak Ulusal Süt konseyinin toplantılarına davet edilmediklerini kaydetti.
Erken, “Eğer bu sütü biz üretiyorsak, bu sütün bütün zorluklarına bizler katlanıyorsak, tüketiciye en iyi kalitede süt üretmeye çalışıyorsak, üretici de ürettiği sütün alın terinin hakkını almalıdır” dedi.
Erken, “Çiğ inek sütü referans fiyat açıklamasında üretici memnun mudur. Ben memnun olmadığım için üreticime de soruyorum. Üretici daha da mutsuz ama buna rağmen yine bölgemizde sürekli süt üretimi devam etmekte. Geçen yılın Haziran ayına göre yapılan karşılaştırmaya göre Mayıs ayından 1 Haziran’a kadar dökülen sütle 2021 yılı Mayıs ayının arasında 159 ton fark var. 759 ton üretimimiz daha fazla. Demek ki sıkıntı üretim tarafında yok. Sıkıntı sütün fiyatını belirleme kısmında. Birden çok bakanlığın müdahil olmasından kaynaklı bir sıkıntıdır. Ulusal Süt Konseyi ve Tarım Ve Ormancılık Bakanlığı’na kalsa belki süt 3.200 değil de 3.4-3.5 olabilirdi diye düşünüyorum. Buna rağmen 2020 yılında ilk aylarında 400 TL olan destek daha sonra 6. Aydan sonra 30 kuruşa düştü. Sütün fiyatı çok mu iyi de 2 kuruş destek geriledi. Desteğin neden 2 kuruşa çekildiğini biz de hala anlamış değiliz. Gelinen noktada her verilen fiyat bir öncekine göre iyidir. Biz 3.2’yi kabul etmemiştik ama böyle bir fiyat çıktıktan sonra tavır koyacak sokaklara dökülecek halimiz yok. Biz üretim yapabiliyoruz üretim kısmında sıkıntı yok. Her ne kadar bir yıl önceye göre süt müstahsili 1 yıl sonraya göre 200 kadar azalmasına rağmen 750 ton fazla süt üretimi olmuş. Demek ki üretim kısmında sıkıntı olmadı. Bunun sürdürülebilmesi için yem fiyatları her zaman 1 litre sütle 1,5 kg yem alınırsa istihdamı sürer diye söylüyoruz. Şu an da 1 kilo süte 1 kilo yem alamama durumuna geldik” dedi.