2. Ulusal Eğitimde Dönüşüm Forumu Edirne’de başladı. Edirne Lisesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne’de eğitimin kalitesinin ve niteliğinin artması için 156 adet tasarım beceri atölyeleri açtıklarını söyleyerek, “eğitim reformunun çıtasını yükseltmeye devam ediyoruz” dedi.
Edirne Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneği (EYUDER) ve MEF Üniversitesi arasında imzalanan protokol doğrultusunda düzenlenen 2. Ulusal Eğitimde Dönüşüm Forumu, 9-12 Haziran tarihleri arasında Edirne’de gerçekleştirecek. Eğitim alanına ilişkin kuram, politika ve uygulamaların tartışılacağı forumun Edirne Lisesi konferans salonunda yapılan açılışına Edirne Valisi Ekrem Canalp, EYUDER Genel Başkanı Dr. Adem Çilek, MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan ile eğitimciler katıldı.
Edirne Valisi Ekrem Canalp, yaptığı açılış konuşmasında eğitimin kalitesi ve niteliğinin artması için çalışmalar yapıldığını belirterek, eğitimde kurumsal ve bireysel dönüşüme vurgu yaptı. Konuşmasını kürsüden değil, katılımcıların arasında dolaşarak yapmayı tercih eden Vali Canalp, “bu bize insanlarla göz temasını sağlıyor” dedi.
Vali Canalp, kurumsal ve bireysel dönüşüme vurgu yaptı.
Canalp, “ Biz dönüşümün ve değişimin kaçınılmaz olduğunu biliyoruz. Eğer değişim kaçınılmazsa, kaçınılmaz olan değişime uygun şekilde kamu yönetimini de eğitimi de yeniden tasarlamak ve ele almak bir zaruriyettir. Sürekli değişimi ve dönüşümü yaşamak zorundayız. Bu bizim yaşantımızın kaçınılmaz gerekliliğidir. Eğitimde dönüşüm dediğimiz zaman buradan neyi anlamamız gerekiyor. Bir tanesi kurumsal dönüşüm ama ikincisi de bireysel dönüşüm. Edirne’de eğitim kalitesinin ve niteliğinin artması için 156 adet tasarım beceri atölyeleri açtık. Eğitimin gelişmesi için bu atölyelerin zaruri ihtiyaç oldu ve okullardan her gün yeni sistemleri uygulamaya koyarak eğitim reformunun çıtasını yükseltmeye devam ediyoruz” dedi.
Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneği Başkanı Dr. Adem Çilek, eğitimde sorunları ve çözümleri ele alan bir meslek odası olması gerektiğine dikkat çekti.
Çilek, “bizim bir sloganımız var ‘işimiz eğitim gücümüz eğitim’. Biz söylenmeyeni söyler,yapılmayanı yapar bugün bizim derdimiz eğitim. Eğitimde bir meslek odası olmalı. Bu da ayrışmadan kutuplaşmadan,sadece eğitimin sorunlarını masaya koyan ve çözümlerini alan bir meslek odamız yok. meslek odası olsa eğitimde ki sorunların yüzde 50’si çözülür.
Kovid-19 salgınının eğitim alanında farklı yaklaşımların yaşanmasına neden oldu. Biz artık bugün okullar ne zaman açılacaktan ziyade yarından başlayacak şekilde 30-40 yıllık vizyonumuzu ortaya koyup bu vizyon doğrultusunda eğitimi bir memleket meselesi haline getirmeliyiz. Eğitimde ki sorunları çözmek için eğitime memleket meselesi olarak bakıp sorunları çözmeliyiz “dedi.
MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan ise gelecek nesillerin yetişmesinde öğretmenlere büyük görev düştüğünü kaydetti.
Özcan, “biz çocuklarımızın iyi yerlerde okusun,iyi eğitimler alsın, iyi işlerde çalışsın istiyoruz. Bunun yanından iyi biz çocuk olsun, doğayı insanları hayvanları anlasın, başkalarına da örnek olsun. Biz başarılı erdemli çocuklar istiyoruz. Gelecek nesillerin yetişmesinde öğretmenlere büyük görevler düşüyor” dedi.