14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle Edirne Ziraat Odası tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, girdi maliyetlerindeki artışın çiftçinin belini büktüğünü söyleyerek, desteklerin arttırılmasını ve zamanında ödenmesini talep ettiklerini açıkladı.
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, bu yıl hem Kovid-19 hem de çiftçilerin yaşadığı bir dizi sorunun gölgesinde kutlandı. Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Meclis Başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla Atatürk Anıtı önünde çelenk töreni düzenlendi. Kovid-19 tedbirleri kapsamında Anıta çelenk sunulmasının ardından açıklama yapan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, tarım kesiminin yaşadığı sorunları dile getirdi.
Arabacı, özellikle gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle çiftçilerin tarlalarına gübre kullanmakta zorlandığını belirterek, bunun ileride verim düşüklüğüne neden olacağını kaydetti.
Arabacı, “14 Mayıs çiftçiler günü nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk koyduk ve Atamızın huzurunda çitçiler gününü kutladık.
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, genel olarak çiftçilerin sorunlarının dile getirildiği bir gündür. Bugün geriye dönüp baktığımızda Kovid-19 salgınında tarımın bir kez daha ne kadar önemli olduğu ön plana çıkmıştır.
Bu süreçte tarım olmazsa olmazımız. Çiftçiliğin devam etmesi adına yapılması gerekenler var. Girdi maliyetlerimiz günden güne artıyor. Özellikle gübrede son zamanlardaki artıştan dolayı çiftçilerimiz tarlasına gübreyi kullanmada zorlanıyor ve atacağı kiloyu düşürerek kullanmaya çalışıyor. Bu da önümüzdeki dönemlerde verim düşüklüğüne sebep olacaktır” dedi.
Oda Başkanı Arabacı, dekarda 200 liralık gübre kullanmalarına karşılık bakanlığın verdiği desteğin 16 kuruş olduğunu, desteklerin arttırılması gerektiğini ifade etti.
Arabacı, “Ama çiftçi her şeye rağmen üretmeye, bu maliyetlerin üstesinden gemleye ve ürün çıkarmaya çalışıyor. Gübre fiyatlarındaki yükselişin, ilaç fiyatlarındaki maliyetlerin düşürülmesi, mazottaki ÖTV ve KDV’nin çiftçilerimize düşürülerek tekrar planlanarak uygun fiyatlı verilmesi gerektiği, tarımsal sulamadaki elektrik faturaları çiftçinin belini bükmüş durumda. Bunlar tekrar planlanarak uygun şartlarda çiftçiye sunularak verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde desteklerimizde de aynı oranda artışı bakanlıktan talep ediyoruz. Şu an buğdayda bir dekara 80 kiloya kadar gübre kullanıyor. Baktığınızda dekara 200 liranın üzerinde sadece gübre maliyetimiz var. Biz bakanlıktan 200 liranın üzerinde gübre kullanmamıza rağmen 16 kuruş destek alıyoruz. Bu 8 kuruştu, 16 kuruşa çıktı. Ama girdi maliyetlerinin karşısında bu rakamlar düşük kalıyor. Biz istiyoruz ki girdi maliyetleri, ürünlerimizin enflasyon oranında arttığı gibi desteklerin de aynı oranda düzenli olarak artması gerektiğini ve zamanında ödenmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.