10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle açıklama yapan gazeteci dernekleri, mesleki sorunlara dikkat çekti.
Trakya Gazeteciler Derneği (TGD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Doğan, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Basının, demokratik toplumların olmazsa olmazı olduğunu belirten ve yasama, yürütme, yargıdan sonra dördüncü güç olduğunu ifade eden Doğan, mesajına şöyle devam etti: “4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi Gazete’de yayınlandığı gün olan 10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmaktadır. Gece ve gündüz olmaksızın çok zor şartlarda çalışan meslektaşlarımızın, mesleklerini daha iyi icra edebilmeleri için özlük hakları iyileştirilmeli ve daha iyi koşullarda çalışmalarının sağlanması gerekmektedir. Ben bu vesile ile tekrar meslektaşlarımın bu anlamlı günlerini kutluyor, çalışmalarında üstün başarılar diliyor ve işsiz kalan meslektaşlarımızın bir an önce işlerine dönmelerini temenni ediyorum” dedi.
Edirne Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Sarılarlı, gazeteciliğin özveri isteyen, belli meslek kurallarına, toplumsal ve evrensel normlara uymanın yanı sıra özgürce, objektif ve tarafsız şekilde haberleri okurlara, izleyicilere ve dinleyicilere aktarmasorumluluğu gerektiren bir iş olduğunun altını çizdi.
Son yıllarda gazetecilik mesleğinin erozyona uğradığına dikkati çeken Sarılarlı, şunları kaydetti:
‘’Gazeteciler olarak hep daha fazla özgürlük, sansürsüz yayın, daha iyi ekonomik koşullar ekseninde mücadele verdik. Kendi yakın çevremizi ihmal ettik.
Sokakta, kamuda, özel sektörde ‘’gazeteciyim’’ diyerek gezenleri görmezden geldik. Muhabir olmadan gazeteci olan, hayatını başka kuruluşlarda geçirmiş, emekli olmuş (yani tuzu kuru), kendi ya da yakınlarının menfaatini kovalayan, maddi çıkarlar için onun-bunun yalakalığını yapan bir kesim oluştu.
İşlerine geldiklerinde gazete çıkaran (Özellikle bayramlar-özel günler-Kırkpınar) aldıkları reklamlarda bu işe yıllarını vermiş, mesleğin en altından başlamış, yanında çalıştırdığı kişilere maaş ödemiş, devlete vergi vermiş ‘’gerçek gazetecilerin’’ bile önüne geçmiş bu kişiler, gazetecilerin bir arada bulundukları meslek örgütlerinde de bir ara ahkam kesmeye çalıştılar.
Bu gelişmeleri biz Edirne Gazeteciler Derneği olarak biraz geçte olsa fark ettik.
Bu kişilerin ‘’Gazeteci’’ olmadıklarını gördük/anladık.
Önce kendi kapımızın önünü temizlememiz gerektiğini bilen kişiler olarak gerekeni yaptık. Yolumuza bunan sonra gerçekten bu işten evine ekmek götüren, geçimini sağlayan, yaptığı haberler ile Edirne’mizin adını ulusalda duyuran gazetecilerle yola devam ediyoruz. Mesleğimizin gereği ve bize yüklediği görevde bu olmalı…
Özellikle yerel gazetelerde ekonomik olarak yetersiz koşullarda sadece gazetecilik yapanların bu konudaki serzenişlerine de bir anlamda cevap verdik.
Şimdi daha kaliteli ve gerçekten cemiyetimizin başında yazdığı gibi gazetecilerle mesleğimizin saygınlığını artırmak için uğraş veriyoruz.’’dedi.
Güneydoğu Avrupa Gazeteciler Derneği Başkanı Murat Savaş ise açıklamasında şunları kaydetti:
“10 Ocak 1961 tarihindeki hak ve kazanımlardan biraz daha uzaklaştığımız bir çalışan gazeteciler günü kutluyoruz.
O gün gazetecilere verilmiş olan haklardan çok mu uzağız?
Evet, maalesef çok uzaktayız.
Ekonomik anlamdaki kazanımlar o günlerle kıyaslanamaz bile.
“Şunları yazarsam başıma bir şey gelir mi?” kaygısı meslektaşlarımızın önemli bir kesiminde vardır.
Basın özgürlüğü sıralamasına bakmamız bire Türk basınıyla ilgili bize bir fikir verecektir.
Sadece eleştiri yazan meslektaşlarımız özgürlüklerini kısıtlayan cezalar almaktadır.
Ama umutsuzluğa yer yok, Türk basını bir çıkış yolu bulacaktır.
Güneydoğu Avrupa Gazeteciler Derneği’nin bu konuda görüşü nettir.
Geçen yıllar söyledik, yine söylüyoruz, yeni 10 Ocaklar yaratacağız”.