Edirne Laik Bilimsel Eğitim Çalışma Grubu adına, Edirne Çocuk Hakları Derneği Temsilcisi Av. Nebahat Çavuş, yeni belediye yönetiminden okul çağındaki çocuklar için taleplerini açıkladı.
Edirne Laik Bilimsel Eğitim Çalışma Grubu adına, Edirne Çocuk Hakları Derneği Temsilcisi Av. Nebahat Çavuş, yazılı bir basın açıklaması yaparak, yeni belediye yönetiminden taleplerini sıraladı. Açıklamada, “Edirne Laik, Bilimsel Eğitim Çalışma Grubu olarak, seçim öncesinde tüm adaylara açık basın açıklamalarıyla ilettiğimiz taleplerimizi bugün, önümüzdeki 5 yıl boyunca kentimize hizmet edecek olan yeni Belediye Yönetimine hatırlatmak istiyoruz.
Yeni dönemde belediyelerin eğitim alanındaki görevlerini daha etkin bir şekilde yerine getirmesi için aşağıdaki adımları atması gerekmektedir:
Devlet okullarının fiziki ve donanım eksikliklerinin giderilmesi, özellikle okul bahçelerinin güvenli bir eğitim, spor ve oyun alanı olması için çalışmalar yapılmalıdır. Okul yapımı dahil görevi olmayan konularda da görevli ve yetkili devlet kurumlarına, kuruluşlarına etkin talepte bulunmalı, gerekirse kolaylaştırıcı olmalıdır.
Eğitimin ayrılmaz parçası, beslenme, barınma ve ulaşımdır. Bugün çocuklarımız okullarda açlık ya da sağlıksız beslenme sorunu ile karşı karşıyadır. Sağlıklı beslenme hakkının sağlanması için öğrencilere okullarda ücretsiz, okul dışında da indirimli yemek hizmeti sunulmalı, okul çevresinde yiyecek satan yerlerin düzenli ve kararlı kontrolü sağlanmalıdır.
Yoksul ailelerin çocuklarına eğitimde fırsat ve imkan eşitliği sağlanması için karşılıksız burs ve sosyal yardımlar yapılmalıdır.
Belediye yurtları açılarak, öğrencilerin barınma imkanları sağlanmalı ve bu şekilde gençlerin ne olduğu belirsiz yapıların eline düşmesi engellenmelidir.
Ulaşım öğrencilerin okula gidiş – gelişlerinde ücretsiz olmalıdır.
Köylerimizin hiç birinde zaman düzenli toplu taşıma hizmeti bulunmamaktadır. Yıllardan beri Edirne Belediyesinin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne hatalı bilgi vermesi nedeniyle taşımalı eğitim kapsamında lise öğrencilerimiz ücretsiz servis ve öğle yemeği hakkından mahrum bırakılmaktadır.
Her mahallede spor alanları, yaşam ve eğitim evleri oluşturularak çocuklara yönelik ücretsiz ve nitelikli, kreşler eğitim ve hobi kursları açılmalıdır.
Yaşam ve eğitim evlerinde atanmayan öğretmenlerin istihdamı sağlanmalıdır.
İklim değişikliği, hava ve çevre kirliliğini önleyici düzenekler ve etkinlikler gerçekleştirilmeli, okullar ve okul çevresi yeşil alanlarla donatılmalı, çocuklara ve yurttaşlara daha fazla yaşam alanı sunulmalıdır. Okul alanları çevresindeki parkların bakımı düzenli olarak yapılmalı, daha fazla bank ya da oturma alanları eklenerek, öğle aralarında çocukların yemek yiyip rahatlayabilecekleri güvenli alanlar yaratılmalıdır.
Annelerin gebelik döneminde ve okul öncesi çocukların sağlıklı beslenmesi, hijyenik yaşama ortamı, beslenme ihtiyacı için destek sağlanmalıdır.
Mahalle içindeki sokakların ve kaldırımların; özellikle kavşakların düzenlenmesi, genç, yaşlı, çocuk ve özel gereksinimli her yurttaşın can güvenliği açısından acilen tamamlanmalıdır.
Alper Yazoğlu Ortaokulu’nun bulunduğu sokak, tek yönlü değil tamamen trafiğe kapatılmalıdır. Sık sık kazaların meydana geldiği Baca mevkiinde de sokak, okul giriş ve çıkış saatlerine göre tamamen trafiğe kapatılmalıdır.
Her mahallede özel gereksinimli çocukların da güvenli, sağlıklı, yaratıcılıklarının gelişeceği, ücretsiz su ihtiyaçlarının da karşılanacağı, ebeveynlerin güvenli bir mesafede çocuklarını izleyebileceği kent mobilyalarının olduğu parklar düzenlenmelidir.
Çocuk yoksulluğunu, dilenciliğini önleyici tedbirler, çocuk işçiliğini önleyici kontrol mekanizmaları konusunda ciddi adımlar atılmalıdır.
Ekonomik durumu yeterli olmayan çocukların denizden yararlanabilmesi için ilçe belediye ve kamu kurumlarıyla işbirliği yapılmalıdır.
Çocukların ve gençlerin tarıma, toprağa ve doğaya sahip çıkması için uygulamalı eğitim çalışmaları yapılmalı; tarım lisesi açılması için öncülük edilmelidir.
Doğum öncesinden, yetişkinliğe, çocukların psikososyal açıdan sağlıklı gelişimleri ve daha sağlıklı bir gelecek için Sürdürülebilir Anne Baba Okulu hayata geçirilmelidir.
Belediye’de sivil toplum örgütlerinin de dahil olacağı, çocuk hakları ve ihtiyaçlarına dair bir komisyon ya da birim oluşturulmalıdır. Ayrıca, sivil toplum örgütlerinin ortak olarak kullanabileceği bir Merkez belirlenmelidir.
Bu taleplerimizin yıllar içerisinde deneyimlenmiş, saptanmış ve nihayetinde ihtiyaçtan doğan talepler olduğunun altını çizmek isteriz.
Daha çağdaş, daha demokratik, daha aydın ve yaşanılası bir kent olmak için, Edirne’nin bu ihtiyaçlarının giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Edirne Laik, Bilimsel Eğitim Çalışma Grubu olarak, bu süreçte, özellikle gençler, çocuklar için, kentimiz ve kentliler için, süreci takip edeceğimizi, ayrıca gerektiğinde, ortak aklın bir parçası olabileceğimizi de belirtmek isteriz.” ifadelerine yer verildi.