Edirne’de yayalar için 5 adımda güvenli trafik uygulaması gerçekleştirildi. Edirne Valisi Ekrem Canalp, “önceliği biz yayalara verirken, yayaların da yaya geçidini kullanmasıyla ilgili kurallara mutlaka dikkat ederek karşıdan karşıya geçişlerini yapmaları gerekiyor” dedi. Vali Canalp, özellikle trafikte olan sürücü gibi yayaların da karşıdan karşıya geçerken cep telefonu kullanmaması gerektiğini söyledi.
Edirne Valisi Ekrem Canalp, beraberinde İl Jandarma Komutanı Albay Abdülkadir Seri, İl Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar ile birlikte “Yayalar için 5 adımda güvenli trafik” uygulaması konusunda bilgiler verdi. 81 ilde eş zamanlı yapılan etkinlik kapsamında Eski Cami önündeki yaya yolu önünde vatandaşlara bilgilendirmeler yapıldı.
Edirne Valisi Ekrem Canalp, trafikte yayalara öncelik verilirken yaya güvenliğinin de ön planda tutulması gerektiğine dikkat çekti.
Canalp, “Bir vatandaşımız dedi ki Avrupa’da yaya adımını attığı anda trafik duruyor. doğrudur. Ama bu sadece yaya geçitlerinde geçerlidir. Siz adımını attığınız anda taşıtlar zınk diye durur. Ama siz yaya geçidi dışındaki yerlere adımınızı atarsanız kimse durmaz. Niye, taşıtların da hukuku var yayaların da hukuku var. Herkes kendi hukukuna mutlaka saygı göstermesi gerekiyor. Türkiye’de de önceliği biz yayalara verirken bir şeye de dikkat etmemiz gerekiyor. Yayaların da yaya geçidi kullanmayla ilgili kurallara mutlaka dikkat ederek karşıdan karşıya geçişlerini yapmaları gerekiyor” dedi.
Vali Canalp, beş adımda güvenli trafik uygulaması hakkında bilgiler verdi.
Canalp, “Bu hususlardan biri; kaldırımları kullanıyorsak yola tecavüz etmemek, kaldırımda kalmak, yaya yolları neredeyse onları kullanmaya devam etmek gerekiyor.
İkincisi; geceleri kaldırımda yürüyorsak, yaya geçidi kullanıyorsak, siyah giysiler değil daha açık renkli fosforik giysiler, sürücülerin yayayı görebileceği giysileri kullanmaya dikkat etmemiz gerekiyor.
Üçüncüsü; trafik ışıkları. Işıkları takip ederek yaya geçidini kullanmamız gerekiyor. eğer yaya geçidinde trafik ışığı varsa yaya öncelikli geçiş olmaz. Trafik ışığına riayet ederek mutlaka yaya geçidini kullanmamız gerekiyor.
Dördüncüsü; yayalarımız bazen yaya geçidinin dışına taşıyorlar. Yaya geçidi dışındaki alanları kullanarak karşıdan karşıya geçme temayülleri var. Bunlardan vazgeçmemiz gerekiyor.
Beşincisi; çağımızın hastalığı cep telefonu kullanımı. Akıllı telefonların yaygın şekilde kullanılması yaya geçidini kullanımda ve trafikte farklı sıkıntılara sebebiyet vermeye başladı. İnsanlar cep telefonunu kullanırken artık odaklandıkları konu telefon oluyor. Dolayısıyla trafiği görmede algılamada sıkıntılar yaşayabiliyorlar. Nasıl ki araç kullanan bir şoför cep telefonu kullanmaması gerekiyorsa bir yayanın da karşıdan karşıya geçerken cep telefonunu kullanmaması gerekiyor. Cep telefonuna odaklandığınız zaman siz karşıdan karşıya geçerken diğer araçlar da yoldan geçiyor. Güvenli trafik için iki şeyin beraber olması gerekiyor. Şoför yayayı görebilecek trafiğe odaklanacak, yaya da aynı şekilde kendisi de trafiğe odaklanacak. Bunlardan bir tanesinde zincir kırıldığı zaman trafik güvenliği de her seferinde riske girmiş oluyor. Ortaya çıkan risklerden bazıları da maalesef kaza ile sonuçlanıyor” dedi.