Kurban Bayramı’nın ilk gününde yurda giriş yapan gurbetçiler ve yurdun diğer şehirlerinden Edirne’ye ziyarete gelen vatandaşlar, tava ciğercilerde yoğunluk oluşturdu. Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar da, kente gelemeyenlere Edirne tava ciğerinin tarifini verdi.
Yurdun farklı şehirlerinden Kurban Bayramı’nın ilk gününü geçirmek için Edirne’ye gelenler ve bayram tatillerini memleketlerinde geçirmek için yurda Edirne’den giriş yapan gurbetçiler soluğu Edirne tava ciğercilerinde aldı.
Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Kontrol Derneği Başkanı Bahri Dinar, Edirne ciğerini yerinde yiyemeyecek olanlar için; kurban edilen danaların karaciğerinden tava ciğer yapabileceğini söyledi.
Dinar, 2 yaşını geçmemiş dana ciğerinden yapılan Edirne tava ciğerinin tarifini verdi.
Ciğerci Bahri Dinar, “Dananın karaciğeri üzerindeki zarını kaldırdıktan sonra, ince ince doğramaya başlıyoruz. Bunu evlerinde yapmak isteyenler tabi ki ustalar kadar ince doğrayamasa da olabildiğince ince doğramaya gayret göstersinler. Doğradıkları ciğeri kevgir içerisinde bol su ile yıkasınlar. Yıkanan ciğerlerin üzerine biraz tuz ekleyip yarım saat dinlendirsinler. Büyükçe yayvan bir tavanın içine bol sıvı yağ koyuyoruz.Ciğerleri unda gezdirdikten sonra silkeleyip üzerinde un kalmayacak şekilde ayçiçek yağı dolu tavaya hafifçe bırakıyoruz. Dünyanın en hızlı pişen yöresel lezzeti olan tava ciğeri yaklaşık 50-60 saniye yağda tutuyoruz ve afiyetle tüketiyoruz.” dedi.
Edirne tava ciğerinin yanında da Karaağaç Mahallesi’nde yetişen Karaağaç acı biberini tavsiye eden Dinar, Tava Ciğer Marşı’nın şairi rahmetli Beyazıt Sansı’yı da anarak, ciğer ve biberin birbirine aşık olduğunu, ayrılmaz bir ikili olduklarını kaydetti.
Almanya’dan bayram tatili için memlekete gelen gurbetçi Mustafa Kılıç da, 32 yıldır Edirne’ye gelip ciğer yediğini kaydetti.
Kılıç, “Buranın ciğerine bayılıyorum. 32 senedir buraya gelip, ciğerimi yerim. Giderken de 5 paket hazırlatıp yanımda götürürüm.” diye konuştu.