12 ilden üniversiteli Roman öğrenciler, Edirne’de Roman Dili ve Kültürü Çalıştayı’na katılacak. 33 harften oluşan Romanes alfabesinin unutulmaya yüz tuttuğunu kaydeden Roman Gençlik Derneği Başkanı Selçuk Karadeniz, çalışmalar tamamlandıktan sonra Türkiye’de Romanes Grammer kitabının çıkartılmasını planladıklarını söyledi.
Roman Gençlik Akademisi çatısı altında 31 Temmuz ve 1 Ağustos'ta “Roman Dili ve Kültürü” çalıştayı gerçekleştirilecek. Edirne Halk Eğitimi Merkezi’nde gerçekleştirilecek çalıştaya Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Hristo Kyuchukov, Prof. Dr. Emine Dingeç ve Dr. Biser Alekov katılacak.
Roman Gençlik Derneği Başkanı Selçuk Karadeniz, çalıştay hakkında bilgiler verdi, Karadeniz, unutulmaya yüz tutan Romanes alfabesi ile ilgili çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
Karadeniz, “ 31 Temmuz 1 Ağustos tarihlerinde Roman Akademik Gençlik Buluşmasını yapacağız. Roman Dili ve Kültürü Çalıştayı olacak. İki gün boyunca 12 ilden katılımcılar bizimle olacak. Katılımcılar 1 Şubat-1 Mayıs tarihleri arasında online yapılan roman Akademi kursu öğrencileri. 10 ders yapıldı. Dünyada romanların konuştuğu bir dil var ve Romanes alfabesi var. Romanes alfabesi 33 harften oluşuyor. Gençlerimizin bu dili konuşamadığını ya da tek tük konuşulduğunu fark ettik. Çalışmanın ikinci ayağı Edirne’de, Edirne Belediyesi desteğiyle bir çalıştay yapıyoruz. Öğrencilerle beraber Roman dili üzerine neler yapabileceğimizi tartışacağız. Anketler dağıtılacak. Ekmek, su, git, gel gibi günlük hayatta kullanılan kelimelerin kendi bölgelerinde Roman mahallelerinde nasıl söylendiği ile ilgili çalışmalar yapılıp sonunda Türkiye’de Romanes Grammer kitabının çıkartılması planlanıyor.” diye konuştu.
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu da, katılımcıların konu hakkında yaptıkları çalışmaları anlatarak, Edirne Belediyesi olarak her zaman dezavantajlı grupların yanlarında olacaklarını kaydetti.
Tanrıkulu, “Edirne Belediyesi olarak çok uzun zamandır roman mahallelerinde dezavantajlı gruplarla çalışıyoruz. Bu konuda Edirne’de gerçekten dernekler ile sivil toplum örgütleri ile bir yol aldık. Pandemiden önce çocuklarımız ile tiyatro gösterileri, okuma etkinliği gibi etkinlikler yapıyorduk. Pandemide zoom üzerinden eğitim yapalım dedik. Trakya Üniversitesi Enstitüsü’nde Prof. Dr. Hristo Kyuchukov’un Romanlar isminde bir kitabı var. Biz çok heyecanlıyız. Halkımızı Cumartesi günü saat 10.00’da Halk Eğitimi Merkezi’nde yapacağımız çalıştaya davet ediyoruz. Orada romanların tarihleri, kökenleri, göç yolları, dilleri, eğitimleri ve gelenekleri ile ilgili Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Hristo Kyuchukov, Prof. Dr. Emine Dingeç ve Dr. Biser Alekov bizlere bilgiler verecek.” dedi.
Edirne Dernekler Federasyonu Başkanı Çetin Örs ise, unutulmaya yüz tutmuş Roman dilini yeniden yaşatmak istediklerini söyledi.
Örs, “Söz konusu çalışmanın büyük faydasını gördüm. Roman dili artık unutulmaya yüz tutmuş bir dildir. Yaşlılarımız vefat edince bu dili bize öğretecek kimse kalmadı. Hristo Hocamız’dan edineceğimiz bazı bilgilerle tekrardan yaşatmaya çalışacağız.” ifadelerini kullandı.