Edirne Öğrenci Velileri Derneği Başkanı Benay Ataçay Gürsel, Edirne Merkez’de en az 44 sınıfın karantinaya alındığını açıkladı.
Edirne Öğrenci Velileri Derneği, ‘Salgında Yüzyüze Eğitim 4. Hafta Raporu’ başlıklı bir basın açıklaması yaptı. Yönetim Kurulu adına açıklamayı yapan Dernek Başkanı Benay Ataçay Gürsel, yalnızca Edirne Merkez’de en az 44 sınıfın karantinaya alındığını ve 75. Yıl İlkokulunda 13 öğrenciye yapılan testlerden 10’unun pozitif çıktığını söyledi.
Veli-Der Başkanı Benay Ataçay Gürsel tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Her geçen gün salgın yayılımı ve karantinaya alınan sınıf sayısı artıyor. Alınmayan önlemler nedeniyle kaygılarımız da her geçen gün derinleşiyor. Sınıf mevcutlarının seyreltilmesi için önlem alınmıyor, ancak karantinalar nedeniyle okullar fiilen seyreliyor, MEB ise yaşanan süreci yalnızca seyrediyor. Milli Eğitim Bakanı Türkiye genelinde yaklaşık 5900 sınıfta vaka nedeniyle yüz yüze eğitime ara verildiğini açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın derslik başına düşen öğrenci sayısı verileri üzerinden en az 153 bin 400 öğrenci salgında okulların açılışının ilk dört haftasında yüz yüze eğitime devam edemedi.
Salgın okullarda yayılıyor ancak salgın yönetimi yeni durumlara göre değişmiyor. Ortada bir salgın yönetimi değil algı yönetimi var. Yalnızca Edirne merkezde en az 44 sınıf karantinaya alındı. Edirne 75. Yıl İlkokulu’nda 13 öğrenciye yapılan test sonucunda 10 öğrenciye (+) tanısı konuldu. Yaşanılan somut örnekler ülke genelinde aynı… Yeterli temizlik görevlisi yok, okullarda hijyen, havalandırma sistemi yok. Yeterli ek derslik hazırlanmadı, yeterli öğretmen ataması yapılmadı. Fiziki mesafenin sağlanmasına yönelik ısrarla gerekli önlemler alınmıyor. Ders sürelerinin azaltılması, sınıfların seyreltilmesi konusunda adım atılmadı, bağlayıcı kararlar alınmadı. Bu şartlarda yaşamın her alanında olduğu gibi okullarda da salgın yayılımı artıyor, sınıflar karantinaya alınıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nı bir kez daha uyarıyoruz. Sınıfların acil seyreltilmesi sağlanmalıdır. Okullarda hızlı uygulanabilecek PCR testleri bulunmalıdır. Acilen ek derslik sağlanmalı, ataması yapılan 15 bin öğretmen bir an önce göreve başlatılmalı, yeterli öğretmen ataması yapılmalıdır. Okullarda yeterli yardımcı personel görevlendirilmelidir. Ders süreleri azaltılmalıdır. Tüm öğrenciler için ücretsiz yemek ve ücretsiz su sağlanmalıdır. Okul başarı puanı uygulaması bu sene olmamalıdır. Karantinaya alınan öğrencilerin ölçme-değerlendirmelerinde düzenleme yapılmalıdır. Salgın yönetimi ile ilgili okullarda velilerin de bulunduğu koordinasyon kurulları oluşturulmalıdır. Karantinaya alınan öğrencilerden uzaktan eğitime erişimi olmayanlara ücretsiz cihaz ve internet desteği sağlanmalıdır. Karantinaya alınan çocukların çalışan ebeveynlerinden biri idari izinli sayılmalıdır. Toplu ulaşım okul giriş ve çıkış saatlerine göre yeniden düzenlenmeli, araçlarda gerekli tedbirler alınmalı ve denetimleri sağlanmalıdır. LGS ve YKS salgın koşullarına göre yeniden düzenlenmelidir. Sınav merkezli, çocuklarımızı rekabete zorlayan, eşitsizlikleri salgınla birlikte daha derinleştiren eğitim sistemine son verilmelidir.”