Keşan’ın içme suyunun karşılandığı Kadıköy Barajı’nda doluluk oranı yüzde 8’e, kullanılabilir su oranı ise yüzde 1’e düştü. Keşan belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, baraj suyunun kritik seviyede olduğunu söyleyerek” bu bir felaket” dedi. Başkan Helvacıoğlu, barajda Keşan’a üç ay yetecek kadar su kaldığını açıkladı.
Edirne’nin Keşan ilçesinin içme suyunun karşılandığı Kadıköy Barajı’nda doluluk oranı yüzde 8’e, kullanılabilir su oranı ise yüzde 1’e düştü. Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu; beraberinde Belediye Başkan Yardımcısı ve meclis üyeleriyle birlikte Kadıköy Barajı’nda, bölgedeki su kaynaklarının durumu, barajdaki doluluk oranı ve su tasarrufunun önemi konusunda önemli açıklamalar yaptı.
Dünyanın uğraştığı Koronavirüs sorunun yanında yakın gelecekte su sorunları yaşanacağının altını çizen Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, barajdaki su seviyesi felaket olarak nitelendirdi.
Helvacıoğlu, “Kuraklık geliyor, su problemleri yaşayacağız. Keşan’ımızın içme ve kullanma suyunu karşıladığımız önemli yerlerden olan Kadıköy Barajı’ndayız. Kadıköy’de doluluk oranı %8. Bu felaket bir oran. Kadıköy’de kara göründü. 1-1,5 ay sonra çaresizliğe dönüşebilir. Biz önlemler alıyoruz ancak sadece Keşan Belediyesi’nin önlemler alması yeterli asla olamaz. Su oranını gördükçe tüylerimiz diken diken oluyor. Bu nedenle suyu kullanırken, abdest alırken, diş fırçalarken, araç ve bahçe sularken, duş alırken çeşmelerimizden akan her damla suyun önemini çok iyi bilmeli ve boşa su harcamamalıyız. Aksi takdirde %8 doluluk bizi en fazla 1 ay idare eder duruma dönüşür. Ne olur suyun 1 gün akıp 1 gün kesildiği döneme dönmeyelim. Pandemi nedeniyle su fiyatlarında indirime gittik ama bana kalsa suyun kıymetini anlamamız adına suyu en değerli paradan satmak lazım. Belki böylece daha az ve bilinçli kullanırız” dedi.
Kadıköy Barajı’nın şu anda %8 doluluk oranına sahip olduğuna işaret eden Helvacıoğlu, şu anda Keşan’a üç ay yetecek kadar su kaldığını açıkladı.
Helvacıoğlu, “Barajımızda 4.5 milyon metreküp su bulunmakta ve bu su Keşan’ımızın 3 aylık su ihtiyacı anlamına geliyor. Yağış olmazsa ve kuraklık yaşanırsa diye acil eylem planlarımızı geliştiriyoruz. Ne olur sevgili hemşehrilerime sesleniyorum, yalvarıyorum, ne olur tasarruf edelim.