İçişleri Bakanlığı, ‘Kademeli Normalleşme Tedbirleri’ konulu genelge yayımladı. Tam kapanma sürecinin bitiminin ardından 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00’ten 1 Haziran Salı günü saat 05.00’e kadar uygulanacak olan kademeli normalleşme dönemi tedbirlerine göre hafta içi 21.00-05.00, hafta sonları ise cuma 21.00’den pazartesi 05.00’e kadar sokağa çıkma kısıtlaması var.
İçişleri Bakanlığı, 'Kademeli Normalleşme Tedbirleri' konulu genelge yayımladı. Yayımlanan genelgeye göre 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00'ten 1 Haziran Salı günü saat 05.00'e kadar kademeli normalleşme dönemi tedbirleri uygulanacak.
Kademeli normalleşme döneminde;
Hafta içi 21.00-05.00, hafta sonları ise cuma 21.00'den pazartesi 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.
Cumartesi-Pazar günlerin saat 10:00-17:00 saatleri arasında bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar açık olacak. Vatandaşlar yürüme mesafesindeki bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidebilecek.
18 yaş altı vatandaşlar ile iki doz aşı olmuş 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için herkes için uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması dışında ayrıca bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacaktır.
Aşı hakkı bulunmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ise hafta içi günlerde sadece 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecekler ve hafta sonları tam gün sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olacaklar.
Sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olup olmadığına bakılmaksızın 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı vatandaşlar kademeli normalleşme döneminde şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanamayacaklardır.
Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde vatandaşlar uçak, tren, otobüs gibi toplu taşıma vasıtalarıyla yapacakları şehirlerarası seyahatler için ayrıca seyahat izni alması istenmeyecek, şehirlerarası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz etmesi yeterli olacaktır. Bu durumdaki kişilerin şehirler arası toplu taşıma vasıtaları ile ikametleri arasındaki hareketlilikleri, kalkış-varış saatleriyle uyumlu olmak kalmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaktır.
Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde vatandaşlarımızın özel araçlarıyla şehirler arası seyahate çıkmamaları esastır. Belirtilen zorunlu haller durumunda vatandaşlar, Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla da seyahat edebilecek.
Yeme-içme yerleri (restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi); Hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde, hafta sonlarında ise 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis, şeklinde faaliyet gösterebileceklerdir.
Gazino, taverna, birahane, nargile salonu/kafeleri,sinema salonları, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, internet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları, halı saha, yüzme havuzu, spor salonları, hamam, sauna ve masaj salonları lunaparklar ve tematik parklar kademeli normalleşme tedbirleri kapmasımında açılmayacak.
Çay ocakları ise masa, sandalye/taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebileceklerdir.
Giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat, terzi, berber gibi dükkanlar hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.
Alışveriş merkezleri (AVM) ise; hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, hafta sonları kapalı olacaktır.
Halihazırda faaliyetlerine devam etmekte olan kreşlerle birlikte Milli Eğitim Bakanlığıyla yapılan değerlendirmeler çerçevesinde kademeli normalleşme döneminde anaokulları da faaliyetlerine devam edecek olup diğer tüm okul ve sınıf seviyeleri için Milli Eğitim Bakanlığınca kamuoyuna duyurulduğu şekilde uygulama sürdürülecektir.
Kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanmakta olan 10.00-16.00 saatleri arası mesai sistemi ile uzaktan/dönüşümlü gibi esnek çalışma usulünün uygulanmasına kademeli normalleşme döneminde de devam edilecektir.
Sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dahil yapacakları geniş katılımlı her türlü etkinlikler 1 Haziran 2021 tarihine kadar ertelenecek.
Kademeli normalleşme döneminde evlendirme işlemleri yapılabilecek, nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler ile nişan ve kına gibi etkinlikler düzenlenemeyecek. Huzurevi, yaşlı bakımevi, rehabilitasyon merkezi ve çocukevleri gibi yerlerdeki ziyaretçi kısıtlaması 1 Haziran'a kadar sürecek.
Şehirlerarası faaliyet gösteren toplu taşıma araçları (uçak hariç); araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50si oranında yolcu kabul edecek.
Şehir içi toplu taşıma araçları ise yine yüzde 50 kapasite sınırlaması ile ayakta yolcu kabul edilmemesi kuralına tabi olarak faaliyetlerine devam edecek.
Şehirlerarası karayolları üzerinde bulunan dinlenme tesisleri ile konaklama tesislerinin içerisinde bulunan yeme-içme yerleri sadece konaklamalı müşterilerle sınırlı olacak şekilde aynı masada aynı anda en fazla 2 kişiye servis açılması şeklinde hizmet verebilecek.
Konaklama tesislerinin kapalı alanlarında bulunan eğlence merkezleri kapalı tutulacak ve bu alanlarda müşteri kabul edilmeyecek.