Başbakan Binali Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün iki kıtayı birbirine bağladığını belirterek, “Bugün 26 Ağustos Gazi Mustafa Kemal’in Büyük Taarruzu’nu başlattığı günün yıl dönümü. Büyük taarruzla bütün dünyaya Türk’ün asla ve asla esareti kabul etmeyeceğini gösteren gündür” dedi.
Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılış törenindeki konuşmasına, Arif Nihat Asya'nın “Ey ayyıldızlı bayrak / Dalgalandığın yerde ne korku ve ne keder / Gölgende bana da bir yer ver / Sabah olmasın, gün doğmasın ne çıkar / Türkiye ayyıldızı düşün yeter” dizelerini okuyarak başladı.
Bugünün İstanbul için büyük bir gün ve 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi'nin yıl dönümü olduğunu anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:
“Anadolu'nun kapılarını açan Alparslan'ın ruhu şad olsun. İstanbul kapılarını açan Sultan Fatih Mehmet Han'ın ruhu şad olsun.15 Temmuz'da Türkiye'nin geleceği için demokrasimizin yaşaması için hayatını seve seve veren şehitlerimizin ruhu şad olsun. Gazilerimize Allah uzun ömürler versin. Bölücü terör örgütünün ülkemize yaptığı kalleş ve hain saldırılara göğsünü siper ederek, canını seve seve veren şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Mekanları cennet olsun.”
Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne ilave olarak bu kez İstanbul'a yeni bir gerdanlık taktıklarını dile getiren Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:
“Yavuz Sultan Selim geliyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile iki kıtayı birbirine bağlıyoruz. Bugün 26 Ağustos Gazi Mustafa Kemal'in Büyük Taarruzu'nu başlattığı günün yıl dönümü. Büyük taarruzla bütün dünyaya Türk'ün asla ve asla esareti kabul etmeyeceğini gösteren gündür. İşte bugün sevgili İstanbullular, Alparsan'ın ordularının ve Mustafa Kemal'in ordularının ve günümüzdeki onların temsilcilerinin Fırat Kalkanı operasyonunu yürüttüğü gündür.”
Yahya Kemal'in “Şu Kopan fırtına Türk ordusudur yarabbi.
Senin uğrunda ölen budur yarabbi.
Ta ki yükselsin ezanlarla müeyyed namın.
Galip et çünkü bu son ordusudur İslam'ın” dizelerini okuyan Yıldırım, “Allah'ın izniyle galibiyet bizimdir, galibiyet bizim olacak inşallah. Çünkü niyetimiz hayır, akibetimiz hayırdır inşallah.” şeklinde konuştu.
Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen köprü, Asya ve Avrupa'yı üçüncü kez birleştirecek. Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerinde yer alıyor. Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er kara yolu şeridi ile ortada 2 demir yolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi olacak.
Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de “üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü” unvanını alacak.
Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü özel sektör işletecek. Köprüde, günlük 135 bin “otomobil eşdeğer” trafik geçişi için idare garantisi de bulunuyor.
Yeni köprü ile yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor.