Edirne Öğrenci Velileri Derneği Başkanı Benay Ataçay Gürsel, halihazırda Edirne Merkezde 7 sınıfın karantinaya alındığını ve okulların alarm verdiğini ifade etti. Gürsel, ‘alarm’ durumunun önüne geçebilmek için ivedilikle önlemler alınması gerektiğinin altını çizdi.
Edirne Öğrenci Velileri Derneği, ‘Salgında Yüzyüze Eğitim 2. Hafta Raporu’ başlıklı bir basın açıklaması yaptı. Yönetim Kurulu adına açıklamayı yapan Dernek Başkanı Benay Ataçay Gürsel, okullarda pozitif vakaların görülmeye devam ettiğini belirtti. Edirne Merkezde halihazırda 7 sınıfın karantinaya alındığının bilgisine ulaştıklarını söyleyen Gürsel, sınıf mevcutlarının seyreltilerek ek derslikler açılması gerektiğini belirtti.
Edirne Veli-Der Başkanı Benay Ataçay Gürsel, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Okullarımızı yüz yüze eğitime açtık bekliyoruz. Her gün hangi okulumuzdan karantina haberi geleceğini bekliyoruz. Okullara gönderdiğimiz çocuklarımızın kendi sınıfından bir arkadaşının pozitif ya da temaslı haberini bekliyoruz. Çocuğumuzda belirti çıkacak mı diye bekliyoruz. Kaygılarımız gittikçe artıyor. Öğrenci Veli Derneği olarak yaptığımız çalışma sonucunda; derneğimize ulaşan bilgilere göre salgının 2. haftasında Türkiye genelinde en az 611 sınıf karantinaya alınmıştır. Bunlardan 6 farklı okuldan 7 sınıf ise Edirne Merkezdedir. Yeterli önlemlerin alınmadığı koşullarda okulların açık tutulamayacağı herkesin bildiği bir gerçeklikken okulları hiçbir önlem almadan açtınız. Salgında bir kez daha çocuklarımızın, biz velilerin, eğitim emekçilerinin sağlığını riske attınız. Yaşanılan her vakadan, karantinadan sizler sorumlusunuz. Susarak, kamuoyunu bilgilendirmekten kaçarak sorumluluğu okul idarelerine, öğretmenlere ya da velilere yükleyemezsiniz.” dedi.
Temizlik ve güvenlik görevlisi konusunda eksiklikler yaşandığını belirten Gürsel, “İŞKUR—MEB protokolü çerçevesinde TYP (Toplum Yararına Program) kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’ nda istihdam edilecek temizlik, güvenlik görevlilerinin görevlendirilmeleri her yıl Ekim ayı içerisinde başlatılmakta ve Haziran ayında işten çıkarılmaktadırlar. Takvim salgına rağmen 6 Eylül’ den önce başlatılmamıştır. Okulların büyük çoğunluğunda yeterli temizlik, güvenlik görevlisi hala yok. Ekim ayı ile birlikte yapılacak görevlendirmeler de ihtiyacı karşılamayacaktır. Pansiyonlu okullarda da temizlik görevlisi sayısı yetersiz ve güvenlik görevlisi bulunmamaktadır. Pansiyonlarda görev yapan belletmenlerin herhangi bir sağlık sorununda öğrenciyi sağlık merkezine ulaştırma görev ve sorumlulukları vardır. Sağlık merkezinde her türlü tahlil veli iznine tabi tutulmazken PCR testleri ise yapılamamaktadır.” ifadelerini kullandı.
Yüzyüze eğitimin devam edebilmesi için sınıf mevcutlarının seyreltilip, ek dersliklerin açılması gerektiğini söyleyen Gürsel, “Alper Yazoğlu Ortaokulu ilimizdeki ilk karantina sınıfıdır. Okulun toplam öğrenci sayısı 1100 olup tek bir sınıfın mevcudu 35-38 arasındadır. Aynı şekilde diğer karantina sınıflarımızın mevcutları da 30 üstüdür. Yüz yüze eğitimin devamını istiyorsak; sınıf mevcutları seyreltilmeli, ek derslik sağlanmalıdır. Ders saati sayısı, ders süreleri, okulda bulunan süre azaltılmalıdır. Gerekli yerlerde ikili eğitime geçilmelidir. Evde karantina altına alınan sınıflardaki öğrencilerin dışarılarda dolaştığı hatta okulların bahçelerine kadar girdiği haberlerini de almaktayız. HES kodu okullarda güvenlik elemanı olmadığı için sorgulanamamaktadır. Karantina altında bulunan bu öğrencilerin ev kontrolleri hangi kurum tarafından ve nasıl yapılmaktadır? Ya da yapılmakta mıdır? Umuyoruz ki bu sorumluluk da okulların üzerine aktarılmamıştır.” şeklinde konuştu.
Vakaların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından şeffaf bir biçimde açıklanması gerektiğini dile getiren Gürsel, “İlimizde Ulaşımla ilgili sağlık, güvenlik sorunları devam ediyor. ETUS’ ların sayısı; okul giriş ve çıkış saatlerine ve bölgelerine göre yeniden düzenlenmelidir. Bu Edirne için çok acil çözülmesi gereken bir problemdir. Çocuklarımız dip dibe hiçbir mesafe olmadan toplu taşımayı kullanmaya zorunlu bırakılmaktadır. Okulların açık kaldığı süre boyunca toplu ulaşımın öğrenciler ve öğretmenler için ücretsiz sağlanmalıdır. Aşı, hijyen, havalandırma, fiziki mesafe tüm önlemler bütünlüklü olarak hayata geçirilmelidir. Kantin ve yemekhanelerde maskeler çıkarıldığı için buralardaki güvenlik önlemleri arttırılmalıdır. Bir kez daha altını çiziyoruz ki; salgında çocuklarımız, biz veliler, öğretmenler, okul idareleri, tüm eğitim emekçileri okullarda sağlık riskiyle ve sorunlarla baş başa bırakılmıştır. Şeffaf bilgi hepimizin en temel hakkıdır. MEB; il il, okul okul karantinaya alınan okulları, pozitif tanısı konulan öğrencilerin, eğitim emekçilerinin sayısını açıklamak ve gerekli önlemleri almak zorundadır. Öğrenci Veli Derneği olarak okullarda yaşanılan sorunları kayıt altına almaya, çocuklarımızın eğitim hakkı, toplumun sağlık hakkı için gerekli önlemler alınarak okulların açık tutulması için demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanmaya devam edeceğiz.” dedi.