Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve yıllık izinlerini memleketlerinde geçirmek için yurda gelen Türk işçilerin tatillerinin bitmesi ile birlikte yaşadıkları ülkelere dönüşleri yoğun bir şekilde sürüyor.
Gurbetçilerin, Türkiye’ye giriş ve çıkışlarda yoğun olarak tercih ettiği Kapıkule Gümrük Kapısı’nda, yoğunluk nedeniyle zaman zaman uzun kuyruklar meydana geliyor. Avrupa’nın en büyük dünyanın ise ikinci büyük kara sınır kapısı olan Kapıkule’de, tüm peronlar açık tutulurken, gümrük yetkilileri adeta teyakkuz durumda giriş ve çıkış işlemlerini hızla gerçekleştiriyor.
Öte yandan, Edirne Valisi Ekrem Canalp'in girişimleri ile oluşturulan ve hizmetini sürdüren Edirne Valiliği İl Özel idare Park Alanı, gurbetçiler tarafından da memnuniyetle karşılanıyor.
Almanya 'da yaşadığını dile getiren Yasin Yıldız, “Eşimle beraber Almanya'dan Türkiye'ye tatil yapmak için geldim. İlk önce İstanbul'a geldik ardından Manavgat'a tatile gittik. Ardından Burdur üzeri tekrar İstanbul'a döndük ve şimdi ise hüzünlü bir şekilde tekrar Almanya'ya dönüyoruz” ifadelerini kullandı.
Almanya'da yaşayan bir diğer Türk işçi Mualla Yıldız da, “Eşimin de anlattığı gibi iki buçuk iznimizi Türkiye'de geçirmek için güzel vatanımıza geldik. Çok da güzel vakit geçirdik Antalya'da, İstanbul'da ve Burdur üzeri gezdik. Çok güzel memleketimiz şimdi ise hüzünlü bir şekilde veda ediyoruz. Gümrükteyiz bekliyoruz. Gönül isterdi ki tekrar geri dönmek. Yani memleketimiz gibi daha güzel bir memleket bilmiyorum, tanımıyorum. Ülkemizde iken çok mutluyduk ama şimdi hüzünlü bir şekilde gidiyoruz. Geride memleketimizi bıraktık, Camilerimizi bıraktık, ailemizi bıraktık, sevdiklerimiz bıraktık. Evimiz orada ama kalbimiz her zaman burada olacak” dedi.
Fransa'da yaşayan Filiz Kürekçi de “Tekrar dönüş yolunda olduğumuz için bir tarafımız kırık. Sevdiklerimiz burada bırakıyoruz yabancı ellere gidiyoruz. Gurbetlik zor” şeklinde konuştu.
Kapıkule Sınır Kapısında Almanya'ya gitmek için sıra bekleyen İsmet Çakıcı, “Türkiye'de tatil yaptık akrabalarımızı gördük. Birazda kendimize zaman ayırabildik. İznimizi bu şekilde tamamladık. Gelişimiz güzel oluyor ama gidişimiz ise üzgün bir şekilde geçiyor” ifadelerini kullandı.
Avusturya'da yaşayan İlknur Tonyalı ise “Avusturya'dan ilk başta İstanbul'a geldik dolaştık ve daha sonra ege turu yaptık. Tekir'den başlayıp Fethiye'ye kadar karış karış gezdik. Ondan sonra ise Sakarya ve Karasu'ya geçtik. O taraflarda yanan ormanlara da denk geldik hava çok sıcak olduğu için bir ateş düşse her taraf alev alacak gibi böyle bir şey yaşadık bunun için çok üzgünüz bir hafta oldu neredeyse daha hala söndürülemedi. Ama yapacak bir şey yok. Türkiye'yi çok seviyoruz, Özlüyoruz çünkü gurbetteyiz, yani Türkiye evimiz gibi ne kadar orada olsak da burası bizim evimiz” diye konuştu.
Kapıkule Sınır Kapısı’nda işletmecilik yapan iş insanı Elmas Aslan da gurbetçilere teşekkür ederek, yolları açık olsun dedi.
Aslan, “Gurbetçiler buradan sularını üzerinde kalan son Türk paralarını burada harcayıp bize teşekkür edip buradan ayrılıyorlar. Bende buradan gurbetçilerimize teşekkür ediyorum yolları açık olsun. İnşallah seneye görüşmek dileğiyle” diye konuştu.
Öte yandan, Aslan, Kapıkule’den Bulgaristan’a çıkış yapmak isterken rahatsızlanan bir kadın yolculuya ilk yardım müdahalesinde bulunarak, yaşama tutunmasını sağladı. Daha sonra olay yerine gümrük yetkilileri tarafından sağlık ekibi gönderilerek, söz konusu yolcunun gerekli müdahalelerin yapılması için Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi’ne sevki gerçekleştirildi.