Çanakkale’nin Biga ilçesinde, emekli olduktan sonra hobi olarak meyve ve sebze yetiştiriciliğine başlayan Selahattin Sezen, üretimini yaptığı 42 çeşit meyve sebzeyi, kendisine ait bir dönümlük bahçeye sığdırdı.
Baba ocağı Kayapınar köyünde, yarı bodur 75 meyve ağacının yer aldığı alanda “telli terbiye” sistemini uygulayan Sezen'in hobi bahçesi, görenleri şaşırtıyor.
Bahçenin sahibi Sezen, yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 ay önce bir banka şubesinden emekli olduğunu hatırlatarak, sebze ve meyve yetiştiriciliğine hobi olarak başladığını ancak son derece küçük ölçekli bahçesinde çok çeşitli meyve ve sebzeler ürettiğini belirtti.
Her mevsime uygun meyve ağaçlarının yer aldığı bahçesinde, sebzenin dışında tavuk yetiştiriciliği de yaptığını aktaran Sezen, boş zamanlarının büyük bir bölümünü bahçesinde eş ve dostlarıyla geçirdiğini anlattı.
Sezen, yıllarca memurluk yaptıktan sonra emekliye ayrılıp, köyüne döndüğünü belirterek, “Kendime ait 1 dönümlük bahçeme sabah erken saatlerde gelerek meyve ve sebzelerin bakımını yapıyorum. Bir dönüm alana 75 meyve ağacını 'telli terbiye' sistemiyle sığdırdım. Bunun özelliği de meyve ağaçlarının dallarının kırılmıyor olmasıdır. Yarı bodur ağaçların dalları, deveci armudu gibi ağır olan meyveleri taşımıyor. Bu sistem sayesinde hem ağacın dalları kırılmıyor hem de daha çok verim alınıyor.” diye konuştu.
Tamamı organik olan ürünlerle hem evinin ihtiyacını karşıladığını hem de eş ve dostlarına hediye ettiğini anlatan Sezen, şunları dile getirdi:
“Bahçemde elma, armut, erik, ceviz, hünnap,Trabzon hurması, mandalina, nektarin, ayva, şeftali, üzüm, kiraz, vişne, zeytin, nar, muşmula, dut, ceviz, ahududu ve 5 ay boyunca ürün veren yediveren çileği gibi meyveler ile mevsimine göre fasulye, patlıcan, salata, turp, marul, maydanoz, mısır, soğan, sarımsak, bakla, bezelye, semizotu, reyhan, domates, biber, bamya, kabağın dışında kavun ve karpuz bulunuyor.”
Sezen, bahçesinin 8 metrekarelik alanında “taşımalı kümes” ile tavuk yetiştiriciliği de yaptığını sözlerine ekledi.