Edirne’de yerleşim alanlarının hemen yakınındaki çeltik ekili alanlar sivrisinekle mücadeleyi zora sokuyor. Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, sivrisinek mücadelesinin yılın 12 ayında devam ettiğini söyleyerek, “Biz bu çalışmaları yapmasak şu anda mevcut durumun on beşi katı kadar sinekle karşılaşabiliriz” dedi.
Edirne Belediyesi sivrisinekle mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, sivrisinekle mücadele çalışmasını belediyenin dışarıdan ihale almadan kendisinin yaptığını, bunun da diğer belediyelere örnek olduğunu söyledi.
Tanrıkulu; “Biz Edirne Belediyesi olarak bioseder mücadeleyi kendimiz yapıyoruz dışarıdan ihale almadan. Edirne Belediyesi bu konuda da diğer belediyelere örnek oluyor. Biz yaparken de çevreci ve çevreye duyarlı bir mücadele yapıyoruz. Edirne’nin birkaç tane handikapı var bu sivrisinek, karasinekle mücadelede. En önemlisi kaçak çeltik alanı diyebileceğimiz alanların evimizin dibine kadar gelmiş olması. Mesela Kazanova deresinin etrafı, Fakültenin karşısı gibi her tarafta çeltik alanlarımız var. Çeltik kanuna göre köylerde son evden 500 metre yakınına, ilçelerde ve illerde ise son evden bir kilometre yakınına ancak çeltik ekilir diyor. Ama buna rağmen yıllardır biz yazılar yazarız, toplantılar da dile getiririz ama ne yazık ki, kaçak çeltik alanı diyebileceğimiz alanlar şehrimizin dibine kadar ekilmektedir. Bu bizim sivrisinekle mücadelemizi ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor.
Bizim çok fazla kurumuş derelerimiz var, bu derlerde en ufak yağmurla su birikintisi oluşuyor. Özellikle Karaağaç, Yıldırım, Yeni imaret mahallelerinde bahçeli evi olanlarda, ne olur en ufak bir su birikintisi, lastik içerisinde kalan bir avuç su ya da bir kapta kalan su bile bir mahalleye yetecek kadar sivrisinek üretiyor. Bir kutu kolada kalan su bile bir mahalleyi etkileyecek kadar sivrisinek üretiyor. O suları boşaltıp sık sık değiştirmekte fayda var” dedi.
Tanrukulu, sivrisinekle mücadele çalışmalarının akşam 19.00- 23.00 saatleri arasında yapıldığını kaydetti.
Tanrıkulu, “Biz aslında 12 ay çalışıyoruz. Son üç ayda halkımız bizi misblovur araçlarımızla, sisleme araçlarımızla sokaklarda görüyor.
Bu yıl Recep Başkanımızın da bize söylemesi ile 4 misblorumuzu,5 taneye çıkardık ve 5 bölgede 5 araçla gereken bütün çalışmaları yapıyoruz. Bütün araçlarımız akşam 19.00’dan gece 23:00’a kadar çalışıyor. Bu konuda halkımız rahat olabilir. Evet, sivrisinek var olacak. Biz bu çalışmaları yapmasak on beşi katı kadar sinekle karşılaşabiliriz. Nisan yağmurlarının Hazirana kayması ile ciddi yağış aldık onlarda su birikintisi oluşturuyor. Biz GSPR ile şehrin her yerini tarıyoruz uydudan bulduğumuz su birikintilerinde lavra mücadelemizi yapıyoruz. Halkımız bahçelerde, balkonlarında biriken sular bile sivrisinek oluşturuyor. Halkımız bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz” dedi.