21 Aralık 2024
4.9 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEYAŞAMEDİRNE BAROSU, DONARAK ÖLEN GÖÇMENLER İÇİN AİHM’E BAŞVURACAK

EDİRNE BAROSU, DONARAK ÖLEN GÖÇMENLER İÇİN AİHM’E BAŞVURACAK

-

Edirne Barosu Mülteci Hakları Komisyonu, İpsala ilçesinde Yunanistan unsurları tarafından geri itilmelerinin ardından soğuktan donarak hayatını kaybeden 19 göçmen için harekete geçti. Konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını açıklayan Edirne Barosu Başkanı Avukat Tacettin Sivrikaya, Yunan meslektaşlarına seslenerek, “Ne olursunuz, yaşanan tüm hukuksuzluklara, tüm insan hakkı ihlallerine karşı dik duran, karşı çıkan ve buna karşı mücadele eden insan olun” dedi.
 

Edirne’nin İpsala ilçesinde Yunanistan unsurları tarafından geri itilmelerinin ardından soğuktan donarak hayatını kaybeden 19 göçmen için, Edirne Barosu Mülteci Hakları Komisyonu harekete geçti.

  Edirne Barosu Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen Baro Başkanı Avukat Tacettin Sivrikaya, ölen göçmenlerin yakınlarına ulaşıp Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaklarını açıkladı.

Edirne Barosu Mülteci Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Anıl Yaşagör ile Edirne Barosu Başkanvekili Avukat Gökhan Karakoç’un da katıldığı toplantıda açıklama yapan Edirne Barosu Başkanı Avukat Tacettin Sivrikaya, göçmenlerin ölüme terk edilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Sivrikaya, “Geri itme diye yıllarca yumuşattığımız bir tabirle 22 insan kış ortasında ülkenin sınırını çizen nehrin içine atılmak suretiyle üzerindeki kıyafetler, ayaklarındaki botlar alınarak bu kötü muamele değil açıkça işkencedir. İşkenceye maruz bırakılmak suretiyle ölüme terk ediliyor.

Geri kalan hayata tutunan göçmenlerle ilgili ne yapabiliriz diye çalışmalara başladık. Buradaki amacımız yıllardır bu göçmenlerle ilgili problemler yaşanıyor. Ege’de, Meriç Nehri’nde bir sürü insanı kaybettik. Unutmayalım bu insanların her biri bir can. Hepsinin bir yakını çocuğu, annesi, babası var” dedi.

 

Sivrikaya, Avrupalı yetkilileri Edirne’deki geri gönderme merkezini ziyaret etmeye davet etti.

 Sivrikaya, “Avrupalı yetkililer ne olur gelsinler insan hakları nedir, insani muamele nedir, göç problemi ile nasıl mücadele edilir ve ya durum nasıl çözülür onu öğrensinler. Mükemmel bir tesis. Bu tesisten geri gönderme işlemi bizde de var. Biz de bazı insanları kendi ülkelerine geri gönderiyoruz. Ancak uçakla, otobüsle ve yine hepsine hukuki haklarını kullanabilmeleri için imkânlar sağlayarak gönderiyoruz” dedi.

 

Sivrikaya, Yunan meslektaşlarına seslenerek sessiz kalmamalarını istedi.

Sivrikaya, Yunanistan devletinin yetkili makamları adli ve idari soruşturma yapacaklardır. Bundan hiç şüphem yok. Sorumluları bulup cezalandırmaya da gideceklerdir. Bu süreçte öncelikle Yunanistan’da avukatlık yapan meslektaşlarıma seslenmek istiyorum. Ne olursunuz, kıymetli meslektaşlarım hukukçu hangi ülkede nerede yaşıyorsa yaşasın bulunduğu yerde yaşanan tüm hukuksuzluklara, tüm insan hakkı ihlallerine karşı dik duran karşı çıkan ve buna karşı mücadele eden insan olun. Biz böyle bir meslek grubunun üyesiyiz. Ne olur ülkenizdeki bu tip uygulamalara karşı adli ve idari soruşturmaların takipçisi olun. Bunların hesabını sorun. Yunanistan halkına seslenmek istiyorum. Yunan medeniyeti gerek sanatıyla gerek mitolojisi, gerek felsefesiyle dünyada yeri olan bir medeniyet. Bu medeniyetin evlatları buna gözlerini kapatamaz, kulaklarını tıkayamaz. Onlara seslenmek istiyorum. Lütfen bu duruma müdahale edin, engellemeye çalışın. Sorumluların ortaya çıkarılıp cezalandırılmasını isteyin. Sadece bunlar yetmez oturup bir araya gelmemiz lazım.

Yönetim kurulu toplantısı sonrası alacağımız karar doğrultusunda Selanik Baro Başkanına, Atina Baro başkanına bir mektup yazmak istiyorum. Bu meselenin çözümü için kendilerini göreve davet edeceğim. Ayrıca Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, Birleşmiş Milletler (BM) Göçmen Hakları Özel Raportörü Felipe Gonzalez, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Avrupa Birliği İçişleri Komiseri Ylva Johansson’a mektup yazarak kendilerini Türkiye’ye özellikle Edirne’ye davet edeceğim. Gelsinler sorunu yerinde görsünler. Tunca ve Meriç Nehri’mizi, Bulgaristan ve Yunanistan sınırını yerinde görsünler. Göçmenlerin yaşadığı zulmü görsünler. Bulundukları makamlarda tüm yetkilerini ve imkânlarını kullanarak bu sorunu tekrar dünya gündemine getirsinler” dedi.

 

 Edirne Barosu Mülteci Hakları Komisyonu Başkanı Anıl Yaşagör de ölen göçmenlerinin ailelerine ulaşıp konuşu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını söyledi.

Yaşagör, ““Son 4-5 ayda sınırda geri itmede bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Bu konu ile ilgili olarak Edirne barosunda meslektaşlar görevlendiriliyor ve çok sayıda bireysel başvuru da yapıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin önünde çok ayıda başvuru var. Edirne avukatları tarafından yapılan bazı başvurular da Yunanistan devletine yazılarak devletin cevapları soruldu. Ancak mahkeme tarafından henüz verilen bir karar yok. 2020 yılından beri uygulanan bu ihlale karşı mahkemenin artık bir an önce harekete geçerek karara bağlamasını bekliyoruz. Tespit edilen 16 ölüm için yakınlarını tespit etmeye çalışacağız. Hayatta olduğunu düşündüğümüz 10 kişi ile ulaşabilirsek onlar için başvurular yapılacak” dedi.

 

 

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side