Yunanistan’ın başkenti olan Atina, aynı zamanda Avrupa’nın en büyük dördüncü başkenti olarak bilinir. Görkemli yapılarıyla hafızalara kazınan bu şehre dair ilk kalıntılar, Neolitik Çağ’a dayanır. Avrupa’nın en büyük ikinci limanı olan Pire Limanı da Atina’da yer alır. İsmini koruyucu savaş tanrıçası Athena’dan alan şehir, köklü bir tarihi geçmişe sahiptir.
Türkiye ve birçok ülkeden havayolu ile ulaşımın mümkün olduğu Atina’ya seyahat etmek isteyenler, uçak bileti fiyatları hakkında detaylı bilgiye Pegasus Hava Yolları’nın https://www.flypgs.com/ internet sitesi üzerinden ulaşabilirler. Peki, Atina uçak bileti fiyatları ne kadar? Atina şehir içi ulaşımı nasıldır? Atina’nın yemek kültürü nasıldır? Atina’nın en popüler mekânları nerelerdir? İşte Atina seyahati yapacak olanların bilmesi gereken en önemli bilgiler…
İstanbul’dan Atina’ya Seyahat
Pegasus ile Atina’ya uçuş yapacak olan misafirler, Athens Eleftherios Venizelos Uluslararası Havaalanı’na iniş yaparlar. Havaalanı ile şehir merkezindeki mesafe yaklaşık olarak 27 kilometredir. Atina merkeze ulaşabilmek için otobüs, metro ve tren gibi toplu taşıma seçenekleri mevcuttur. Bunun yanı sıra arzu eden taksileri de tercih edebilir. Metro ulaşımını tercih edecek olanların, bileti makineden aldıktan sonra aktive etmeleri gerekir. Edilmemesi durumunda 120 Avro’ya kadar belli bir cezası bulunur. Havaalanına giden metrolar yarım saatlik bir arayla gelir ve tüm metroların önünde uçak sembolü bulunur. Metronun haricinde şehir içine giden tren hattı da mevcut. Trenler metrodan daha yavaş olsa da, maliyet olarak daha ucuzdur. Atina’da 24 saatlik otobüs servisi de bulunur. Havaalanından şehir merkezine gidiş ortalama olarak 45 dakika ve 1.5 saat arasında değişiklik gösterir. Taksi ulaşımını tercih edenler için de gece ve gündüz farklı tarifeler uygulandığını belirtmek gerekir. Gündüz şehir merkezine taksiyle ulaşım 35 Avro iken, bu fiyatlar gece 50 Avro’ya kadar artış gösterebiliyor.
Atina Şehir İçi Ulaşımı
Atina, gelişmiş bir metro ağına sahip olan şehirlerden biridir. Şehir içi ulaşımı tramvay, troleybüs, otobüs hatları ve banliyö trenleri destekler. Ulaşım yerine daha hızlı gidebilmek için metronun daha çok tercih edildiği şehirde, Havaalanı metrosu haricindeki tüm hatlar yolcularına 70 dakikalık, 1 saatlik ya da 5 günlük olmak üzere üç farklı bilet seçeneği sunuyor. Alınan bu biletler sadece metrolarda değil, otobüslerde de kullanabiliyor. Metro; kırmızı, mavi ve yeşil olmak üzere 3 hatta sahiptir. Bu hatlar sayesinde Atina’yı ziyaret eden seyahat tutkunları tüm turistik noktalara kolaylıkla ulaşabilirler. Tramvaylar da üç farklı hattan oluşur. Birinci hat şehir merkezinden Barış ve Dostluk Stadyumu’na; ikinci hat kent merkezinden Güney banliyösüne, üçüncü hat da kıyı bölgesine ulaşım sağlar.
Atina’nın Yemek Kültürü
Yunan mutfağını yakından keşfedebilmek için Atina muhteşem bir şehirdir. Dünyanın pekçok yerine ait mutfak kültürüne sahip restoranları bulunan Atina’da, turistik geziye gelen hiçbir kimse yabancılık çekmez. Yunanistan’ın en meşhur yemeklerinden birisi souvlaki’dir. Şiş kebabın farklı bir çeşidi olarak tanımlanabilen bu lezzetin, kebaptan en önemli farklı daha ucuz olmasıdır. Bu lezzet, yanında tzakiki ile servis ediliyor. Tzakiki de Türkiye’deki cacığa benzer. Atina, frappé’nin icat edildiği yer olması yönüyle de meşhurdur. Atina’ya gelen kişilerin bir kafede mutlaka frappé içmesi önerilir.
Atina’nın En Popüler Mekânları
Atina’yı ziyaret edenlerin mutlaka gezip görmeleri gereken birçok popüler mekân bulunur. Akropolis bunların başında yer alır. Atina’nın en gözde tarihi mekânlarından biri olan Akropolis, kalesi ve mimari kalıntılarıyla her seyahat tutkununun büyük beğenisini kazanıyor. Atina’nın en meşhur adreslerinden biri de Olimpia-Zeus Tapınağı’dır. Yunanistan’ın en büyük tapınağı olarak bilinir. 17 metrelik 104 adet sütunundan günümüzde sadece 15 tanesi ayaktadır. Atina’da gezilmesi gereken en meşhur yerler arasında Parthenon Tapınağı ve Panathinaiko Stadyumu da yer alır.