1984’te Bulgaristan’da totaliter baskıcı rejim tarafından Türklere karşı uygulanan zorunlu asimilasyon girişimi sırasında henüz 17 aylıkken öldürülen Türkan Bebek için Edirne’de düzenlenen anma töreninde, duygusal anlar yaşandı.
1984 yılında Bulgaristan’da dönemin totaliter baskıcı rejimi tarafından Türklere karşı uygulanan zorunlu asimilasyon girişimi sırasında henüz 17 aylıkken annesinin kucağında öldürülen ve direnişin sembolü haline gelen Türkan Bebek, ölümünün 37’nci yıldönümünde Edirne’de düzenlenen törenle anıldı. Bulgaristan’dan gelerek törende şiir okuyan minikler, başta Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan olmak üzere törene katılan vatandaşlara duygusal anlar yaşattı.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, miniklerin şiirlerinden çok etkilendiğini ifade etti.
Başkan Gürkan, “Onlar farkındaysanız sadece şiir okumadılar. İçlerinden gelenleri şiir tadında bize anlattılar. Hepsinin güzel yüreklerinden, alınlarından öpüyorum. Çok güzeldiler, çok güzel ifade ettiler. Bu büyük bir dram. Hangi dilden, hangi dinden olursa olsun insana karşı yapılan bu zulümdür. O anlamda 1984-1985’li yıllarda dönemin rejiminin Türklere, Müslümanlara yaptığı bu ötekileştirme, asimile etme çabaları hiçbir şekilde kabul edilemez.” dedi.
Kirkova Kızılağaç’ta Türkçe Öğretmeni olarak görev yapan Zekiye Hasan ise, Bulgaristan’daki Türk çocukların geçmişte yaşanan olayları iyi kavradıklarını ve bu duygularla şiir okuduklarını belirtti.
Hasan, “Türkan Bebek bizde kader demektir. Bulgaristan tarihi yazmadığına göre bize büyük görev düşüyor. Biz Türk çocuklarını okutuyoruz. Maksat bu duyguları yaşatmak. Sadece şiir söylemek değil amacımız. Öncelikle kendileri yaşayacak ki, karşı tarafa da bu duyguları aktaracaklar. Öğretmen tek başına bir şey yapamaz. Çocukları küçük yaşlardan beri Türkan Bebek’in anıt çeşmesine götürüyoruz, bazen karnelerini orada veriyoruz. Çocuklarımız 33 yıllık demokrasi döneminde kesintisiz Türkçe okuyor. Dinine, diline çok bağlılar. Aralık ayı bizim için çok farklıdır. Aralık ayı Türkan demektir. Aynı anda da yaşanmış çilelerin günü demektir.” ifadelerini kullandı.