Türkiye İstatistik Kurumu, Aralık 2022 dönemine ilişkin Tarım ÜFE verilerini açıkladı. Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE), Aralık 2022’de bir önceki aya göre yüzde 4,82, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 151,03 artış gösterdi. Konuyla ilgili yazılı basın açıklaması yapan Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, “Çiftçimizi üretim aşamasında desteklemediğimiz sürece, gıda enflasyonunun düşmesi imkânsız görünmektedir.” ifadelerine yer verdi.
Türkiye İstatistik Kurumu, Aralık 2022 dönemine ilişkin Tarım ÜFE verilerini açıkladı. Buna göre, endekste aralıkta bir önceki aya göre yüzde 4,82, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 151,03 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 132,18 artış gerçekleşti. Hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 7,81 ve çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 15,9 artış kayıtlara geçti.
Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 309,17 ile turunçgiller, yüzde 191,66 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular olarak sıralandı. Bir önceki aya göre artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 9,58 ile canlı sığırlar (manda dahil), bunlardan elde edilen işlenmemiş süt, yüzde 8,25 ile tropikal ve subtropikal meyveler oldu.
Verilerin açıklanmasının ardından yazılı basın açıklaması yapan Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, tarımda üretici fiyatları her ay arttığını ve her ay yeni rekorlar gelmeye devam ettiğini belirtti. Yanılmaz yaptığı yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi; Çiftçimizi üretim aşamasında desteklemediğimiz sürece gıda enflasyonunun düşmesi imkânsız görünmektedir. Daha çalışan ve emekli maaş zamlarını almadan, gıda fiyatlarındaki artışlar Karşısında asgari ücret ve zamlar ermiştir. Asgari ücret açlık sınırının altında kalmıştır. Bu TUİK in açıkladığı rakamlardır. Görülüyor ki üretim aşamasında çiftçimizin kullandığı girdilerin fiyatları düşmediği müddetçe, et ve süt fiyatları ile diğer bitkisel üretim ürünlerinin düşmesi imkansızdır. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretim aşamasında tedarik zincirinde yaşanan fiyat artışları doğal olarak gıda üretimine yansımaktadır. Bu olayda sürekli Tarım ÜFE’nin yüksek çıkmasına neden olmaktadır.”