TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, açıklanan buğday alım fiyatının sadece maliyeti karşıladığını söyledi. Hububat alım fiyatlarına ilişkin basın açıklaması yapan Yanılmaz, “Bu yıl ilk kez Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ürün satanlara buğdayda ton başına bin lira, arpada 500 lira ilave destek verilecek. Tüccar veya özel sektöre ürün satanlar bu desteği alamayacak. Burada amaç TMO’ya ürün akışını teşvik etmek” dedi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’ne bağlı Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, geçtiğimiz günlerde açıklanan hububat alım fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yanılmaz, yaptığı basın açıklamasında daha önce maliyetini hesaplayarak bir ton buğdaya verilecek fiyatın en az 8 bin 500 lira olması gerektiğini belirterek, ancak Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanan fiyatın destekle birlikte 7 bin 50 lira olduğunu, bunun da sadece maliyeti karşıladığını söyledi. Yanılmaz, bu yıl TMO’nun verdiği desteğe dikkat çekerek, amacın TMO’ya ürün akışını teşvik etmek olduğunu ifade etti.
Yanılmaz, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 2022 ürünü arpa alım fiyatı ise ton başına 5500 lira olarak açıklandı. Ürününü Ofis’e satacaklara ton başına 500 lira da destek primi ödenecek.
Böylece çiftçimiz ürettiği buğdayı Toprak Mahsulleri Ofisi’ne satacak çiftçi ton başına toplamda 7 bin 50 lira, arpada ise 6 bin lira almış olacak.
Ancak, bazı bölgelerimizde TMO alım merkezleri aktif olmadığından çiftçimiz bu destek primlerinden TMO ya satış yapamayacağından faydalanamayacak. Örneğin şu anda Süloğlu ilçemizde TMO nun alım merkezi aktif değildir.
Öncelikle bugüne kadar ki uygulamada ürününü ister Toprak Mahsulleri Ofisi’ne, isterse özel sektöre, tüccara satsın üreticilere ton başına 100 lira destekleme primi(fark ödemesi) yapılıyordu. Ayrıca, üreticiler dekar başına mazot, gübre, sertifikalı tohum kullanım desteği alıyordu. Bu yıl ilk kez Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ürün satanlara buğdayda ton başına 1000 lira, arpa da 500 lira ilave destek verilecek. Tüccar veya özel sektöre ürün satanlar bu desteği alamayacak. Burada amaç anladığımız kadarıyla TMO’ya ürün akışını teşvik etmek.
Bu fiyat bizim talebimiz olan ve maliyetlere göre fiyat talebimizi karşılamamaktadır. Ton başına talep ettiğimiz fiyat biliyorsunuz 8000 -8500 TL olması yönünde idi. Bu fiyat beklentilerimizi karşılamamaktadır. Hele ki mazot fiyatlarının her gün arttığı ve yaklaşık litre fiyatının 30 TL olduğu şu günlerde verilen bu fiyat, ancak maliyetleri karşılamaktadır” dedi.
Türkiye’nin Venezuela’da buğday ekimine ilişkin de değerlendirmede bulunan Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, burada ılıman iklim olduğunu, Türkiye’nin bundan vazgeçmesi gerektiğini kaydetti.
Yanılmaz, “Venezuela ılıman iklim kuşağında olan bir ülke. Buğday ekeceğiz orada. Daha önceki yıllarda Sudan ve Nijerya’da arazi kiralayarak bir tarım modeli çıkmıştı ortaya. Şimdi bu işte fiyaskoyla sonuçlanacak. Ilıman iklim kuşağında Venezuela’da şu anda buğday üretimi yok kadar az zaten. Biz orada tarım yapıp da onu buraya nakletmemiz, bence çok anormal bir düşünce. Hükümetin bu konudan bir an önce vazgeçmeli. Türkiye’de ekilemeyen yaklaşık 4 milyon civarında tarım alanının bir an önce ekilmesini sağlamak için çiftçiyi desteklerle maliyetlerini karşılamak zorunda. Yoksa önümüzdeki yıllarda daha da buğday sıkıntısı yaşayacağız maalesef” dedi.