Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Erken, 2021 yılı sonunda çıkarılan kanun nedeniyle Türkiye genelinde yaklaşık bir milyon buzağı için destek çıkmadığını, üreticilerin mağdur olduğunu açıkladı. Buzağı desteğinden yararlanamayan Edirneli üreticiler ise ‘destek olmazsa üretemeyiz’ diyerek, yetkililere seslendi.
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Erken, buzağı destekleriyle ilgili üreticilerin mağdur edildiğini, Türkiye genelinde yaklaşık bir milyon buzağı için destek çıkmadığını açıkladı. Edirne birliğinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erken, 7 Aralık 2021 tarihinde çıkarılan kanun kapsamında desteklerin buzağı üreme parametresine göre şekillendirildiğini, bunun da mağduriyetlere neden olduğunu kaydetti.
Erken, “2021 yılı 2’nci Dönem buzağı Desteklemelerinin askıya çıkılmasından sonra üreticilerimizden, kooperatif başkanlarımızdan, kooperatif ortaklarından ve diğer hayvancılık yapan kişilerden almış olduğumuz büyük tepkilere istinaden konuyu açmak istiyorum. 18-29 Temmuz aralığında çıkan askıda itiraz süresi başladı. Ama başladığında çok büyük mağduriyetler olduğunu tespit ettik. Geriye dönük baktığımızda da 7 Aralık 2021 tarihinde 31 bin 682 no’lu Resmi Gazetede yayınlanan kanun ile buzağı-üreme parametresine göre desteklemelerin bu kanunla şekillendirilmiş olmasından dolayı mağduriyetlerin oluştuğunu biz de sizlerle beraber öğrenmiş olduk. Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği olarak bu konuyla ilgili girişimlerimizi bizler de yaptık. Biz ya bu kanunun değişmesini istiyoruz. Bu kanunla üreticinin yüz binlerce buzağısının destek alamadığını, görmüş oluyoruz. Umut ediyorum ki, askıdan inene kadar bu itirazların tekrar gözden geçirilip en azından mağduriyetin yarıya inmesini biz de canı gönülden istiyoruz.
Kanunun içeriğine baktığınızda ne kadar zorlaştığını hep beraber görüyoruz. 370 TL olan buzağı desteğinin yüz binlerle bahsettiğimize göre. Benim en son aldığım bilgilere göre bu askı sonucunda bir milyona yakın buzağının destek alamadığı söyleniyor” dedi.
Buzağı desteği alamaya üreticiler ise tepkili. Demirhanlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkan Yardımcısı Ethem Uymaz, köylerinde çok sayıda üreticinin buzağı desteği alamadığını söyledi.
Uymaz, “Köyümüzde buzağı desteklemelerinden dolayı mağduriyetler var. İneğin 9 ayda buzağı yapmasını istiyorlar. Eğer 9 ayda buzağı yapmazsa sistem dışı kalıyor. Bu yüzden mağdurlar çok var. İneğin tohumlaması var. 2-3 ay geçiyor. Bazen tekrarlıyor. Yem pahalı. İneğe bakım da yapılamıyor. Gün geçirmeye bakıyoruz. Burada çoğu işletme kapandı. 3-5 kişi varız, köyde. Brusella aşısı olacakmış. Onlar bizim işimiz değil. Bunları bizler takip edemeyiz ki” dedi.
Demirhanlı Köyü’nde büyükbaş hayvan yetiştiren Birgül Uymaz, “Buzağılar aynı çocuk gibi bakmaya uğraşıyoruz. Biz alışık olduğumuz için bize zor gelmiyor. Yem pahalı, süt yeni fiyatlandı, anca yem parasına iyi geliyor. Bu işe devam edebildiğimiz kadar devam edeceğiz. Yapamadığımız zaman satacağız. Destekler azalırsa üretemeyiz” dedi.
Hasköy Tarım ve Sulama Kooperatif Başkan Yardımcısı Mehmet Baykal ise, “destek alamazsak bu şartlarda hayvancılığı bırakmak durumunda kalırız” dedi.
Baykal, “Bu şartlarda hayvancılık çökmek üzere. Bu desteklerden yararlanamazsak, bu buzağı, sütü, yem desteği olabilir. Yararlanamazsak hayvancılığı bırakmak zorunda kalıyoruz. Bizim köyde bir sürü hayvan bakılıyordu, büyük işletmeler satıldı. Bizim köyde 3 hane kaldı. Bu şartlarda hayvancılık otomatik bitiyor. Köyümüzde süt üretimiz çok azaldı. Günde 2-3 ton süt üretimi yapılırken şimdi 800 kilograma kadar düştü.
Yemi kendimiz ürettiğimiz halde yine de altından kalkamıyoruz. Çıkardığımız mahsulü hayvanlarımıza yedirmek zorunda kalıyoruz. Yediğimiz mahsulden satmış olsak, yıllık kazancımız hayvanlara gidiyor. Hayvanlardan da bunu kazanamıyoruz. Kazanamadığımızdan dolayı da üreticimiz bu işi bırakmak zorunda kalıyor. Göz göre göre bataklığa gidiyoruz” dedi.