Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) tarafından düzenlenen ‘Anadolu Buluşmaları’ toplantılarının 29’uncusu Edirne’de gerçekleştirildi. Enerjiyi verimli kullanma konusunda farkındalık yaratmak için başlatılan programda konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji ve Afet Yönetimi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu, enerji verimliliğinin bir ülkenin beka problemi olduğunu belirterek, “İklim değişikliği bizim mevcut problemlerimizi de arttırıyor. Yani normalde sel dünya var olduğundan beri sürekli var olan bir olay, kuraklık da vardı. Ama iklim değişikliği bunların sayısını ve süresini arttırıyor.” ifadelerini kullandı.
Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği(VERİMDER), enerjiyi verimli kullanma konusunda farkındalık yaratmak için başlattığı Anadolu Buluşmaları toplantılarının 29’uncusunu Edirne’de gerçekleştirildi.
Bugün Margi Otel’de düzenlenen toplantıya; Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sezai Irmak, Trakya Kalkınma Ajansı Başkanı Mahmut Şahin ve davetliler katıldı. Toplantıda; VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof.Dr. Emre Alkin, VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, İTÜ Meteoroloji ve Afet Yönetimi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu ile Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar enerji verimliliği hakkında konuşma yaptı. Prof.Dr. Kadıoğu ise toplantıya video konferans aracılığıyla katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Verimder İcra Kurulu Başkanı Emre Alkin, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından Doğu’dan Batı’ya göç yaşandığını belirterek, “Batı ile Doğu arasında maalesef ülkenin gelir dağılımı uçurumu daha da büyüyebilir.” ifadelerine yer verdi.
Alkin, “Bölgeden göçler başladı ne yazık ki. Bundan dolayı Batı’dan Doğu’ya doğru bankacılık faaliyetleri düşüşe geçecek. Bunun yanında sadece insanlar göç etmiyor. Kabiliyetler göç ediyor, tecrübe göç ediyor, iş insanlığı, yatırımcılık göç ediyor. O nedenle Batı ile Doğu arasında maalesef ülkenin gelir dağılımı uçurumu daha da büyüyebilir. Bunu GAP projesinde olduğu gibi bir entegre bölge planlamasıyla çözmek mümkün müdür diye sorarsanız, bir iktisatçı olarak cevabım hayır.” dedi.
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin de, enerji verimliliğiyle ilgili yaptıkları çalışmaları anlatarak, bölge olarak tüketilen elektriğin, Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu söyledi.
Şahin, “Bölge olarak baktığımızda, bölgenin tükettiği TR21 bölgesi Türkiye’nin ortalamanın çok üzerinde elektrik tükettiğimizi görüyoruz. Bu anlamada ajans olarak da yıllardan beri bölgede sosyal ve iktisadİ Konularda bölgenin kalkınması için beraber çalışmalar yapıyoruz. Yaptığımız çalışmalarla Trakya bölgesinde 60 bin ton karbon salınımının azaltımCını sağladık.” ifadelerini kullandı.
Toplantıda konuşan ETSO Başkanı Sezai Irmak iseC, enerji üretmek için kullanılan fosil kaynakların birçok olumsuz etkisi olduğunu söyledi.
Irmak, “Yıllardır enerji üretmek için kullanılan fosil kaynaklarının iklim değişikliğinden toprak kirliliğine kadar birçok olumsuz etkisinin olduğunu farkındayız. Tüm dünyada karbondioksit salınımının yüzde 70’i enerji üretimi ve tüketiminin sonucudur. Bunu göz önüne aldığımızda alışkanlıklarımızda doğa dostu seçimler yapmak zorunda olduğumuzu görüyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da, insanın, doğaya karşı en acımasız davranan varlık olduğunu belirterek, Musabeyli Köyün’nde bulunan mera alanının, mera vasfından çıkarılmasıyla gelecekte yaşanacak olan felaketlere kapı açıldığını söyledi.
Gürkan, “Bu afetler bize şunu gösteriyor; doğal afet millet ayrımı, inanç ayrımı, siyasi parti ayrımı yapmıyor. Bu her ilin her an başına gelebilir çünkü biz doğaya meydan okuyoruz. Oysa doğayla uyumlu yaşamamız gerekiyor. Dün Kent Konseyi ile görüşmemiz vardı. Şimdi Edirne’nin Musabeyli Köyü’nde merayı, mera vasfından çıkararak toplu konut alanı haline getirmeye çalışıyoruz. Bu ne demek? Bu, bugün, yarın ya da gelecekte olacak felaketlere tekrar kapı açmak demek” ifadelerini kullandı.
Verimder Başkanı Çağdaş Korkmaz da, yapı statiğinde ısı yalıtımının çok büyük katkısı olduğunu belirterek, binanın inşa edilirken mutlaka ilgili yönetmeliklere göre inşa edilmesi gerektiğini söyledi.
Toplantıya video konferans aracılığıyla katılan Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu ise enerji verimliliğinin bir ülkenin beka problemi olduğunu söyledi.
Kadıoğlu, “Enerji verimliliği bir ülkenin beka problemi, büyük bir ekonomik problemi. İklim değişikliği bizim mevcut problemlerimizi de arttırıyor. Yani normalde sel dünya var olduğundan beri sürekli var olan bir olay, kuraklık da vardı. Ama iklim değişikliği bunların sayısını ve süresini arttırıyor. İklim değişikliğiyle ne kadar mücadele edersek, bu afetlerle de mücadele etmiş oluyoruz. İklim değişikliğiyle mücadele etmek istiyorsanız, afetlerle mücadele etmek istiyorsanız sonuçta kullandığınız fosil yakıtlara dikkat etmek zorundasınız.” ifadelerini kullandı.