Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal Köyü’nde faaliyet gösteren kalker ocağı işletmesinin kapasite artışı isteği ve projeyle ilgili ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararıyla ilgili görülen davanın ikinci duruşması bugün Edirne İdare Mahkemesi’nde gerçekleştirildi. Duruşmanın ardından Vaysal köylüleri adına açıklamalarda bulunan Avukat Bülent Kaçar, “Edirne İdare Mahkemesi’nin bu hukuksuz projeye ve ÇED gerekli değildir kararının iptaline karar vereceğine inanıyoruz.” dedi.
Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal Köyü’nde faaliyet gösteren Kalker Ocağı işletmesinin kapasite artışı isteği ve ÇED Gerekli Değildir kararıyla ilgili davanın ikinci duruşması bugün Edirne İdare Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmanın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan davanın avukatı Bülent Kaçar, Edirne İdare Mahkemesi’nin kararını 15 gün içerisinde açıklayacağını ifade etti.
Av. Bülent Kaçar, “Vaysal Köyü’nde bulunan kalker ocağı projelerinin ikincisinin duruşması yapıldı. Firmanın ilk faaliyetteki ilk ocağındaki kapasite artışını Edirne İdare Mahkemesi 2022 yılında verdiği karar ile iptal etmişti. Tamamı ormanlık alanda olan, sınıra yakın, su kaynaklarına 400 metre mesafedeki alanda açılacak olan yeni bir kalker ocağına Edirne Valiliği tarafından ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmişti. Bu davada da davamızın haklılığını ortaya koyan bilirkişi raporu ile bilime ve hukuka aykırılık olarak tespit edilmiştir ve duruşmadan sonra 15 gün içerisinde Edirne İdare Mahkemesi’nin bu hukuksuz projeye ve ÇED gerekli değildir kararının iptaline karar vereceğine inanıyoruz. Bugüne kadar Vaysal Köylüleri ve kooperatif olarak bölgedeki yaşam savunucuları olarak bilime ve hukuka inandık. Bilimsel olarak kazandığımız gibi hukuken de bu davayı kazanacağımıza inanıyoruz. Bugün duruşması yapılan ikinci ocak projesinde henüz bir faaliyet yok ancak mevcut ikinci ocakla ilgili bir takım ölçüm ve yol çalışmalarına dair hazırlıkların yapıldığı bilgisine ulaştık. Eğer bu projenin çalışmasına başlanılırsa, bilime saygısızlıkları ortaya koyulmuş olacaktır. Çünkü resmi bir rapor olan bilirkişi raporu ile bu projenin bilime aykırı olduğu ortaya çıkmıştır. Eğer 15 gün içerisinde karar açıklanana kadar bir müdahale olursa gerek Vaysal köylüleri, gerek biz bu konuda en etkin çabaları durdurmak için göstereceğiz. Başka bir duruşma olmayacak bugünden itibaren 15 gün içerisinde gerekçeli kararını Edirne İdare Mahkemesi açıklayacak. Planlanan ikinci ocak projesi de gerçek olursa günde 3 bin ton taş taşınacak ve bu 3 bin ton taş her gün 85 kamyonla taşınıyor olması sonucunda ortaya çıkacak olan tozdan kaynaklı oradaki doğal yaşam zarar görecek. Bahsettiğimiz ikinci proje Vaysal için ikinci bir saatli bomba demektir. Şuan ÇED süreci devam eden başka bir şirketin projesi de var. Bütün projeleri takip ediyoruz, bu bölgeye sahip çıkmak zorundayız. Bahsedilen mevki Edirne’nin iklimi ve tarımı açısından da çok önemli bir mevkiidir” dedi.
S.S. Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Karapoyraz ise, davanın köylülerin lehine olacağından emin olduklarını belirtti.
Karapoyraz, “Davanın lehimize sonuçlanacağından eminiz. Biz orada yaşayan insanlar olarak yaşam alanlarımıza, doğaya, canlılara dokunulmaması istiyoruz. Vaysal’ın hatta Edirne’nin en güzel ormanları o bölgededir. Orası Edirne’nin akciğerleridir. Orada çıkan su kaynakları da Ergene Havsa’sını beslemektedir. Şuanda mevcut açtıkları ocaktan kaynaklı ormanlarımızda kuruma başladı, ekstradan kapasite artışı yaparlarsa doğamıza daha fazla zarar verecekler.” şeklinde konuştu.
Vaysal köyünde yaşayan İlkgül Kutlu da, projenin hayata geçmesini istemediklerini vurguladı.
Kutlu, “Evimizin duvarları çatlıyor ve evimiz sallanıyor. Bu durumdan çok rahatsızız. Hayvanlarımız, insanlarımız, canlılarımız için projenin hayata geçirilmesini istemiyoruz. Ocak açılmasın.” ifadelerini kullandı.