10 Ocak 2025
11.1 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEVALİ SEZER ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

VALİ SEZER ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

-

Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne’de 2024 yılında yapılan çalışmalar ve 2025 yılında gerçekleştirilmesi planlanan projeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla kentte görev yapan basın mensuplarıyla bir araya gelen Edirne Valisi Yunus Sezer, 2024 yılında yapılan çalışmalar ve 2025 yılında gerçekleştirilmesi planlanan projeler hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. Edirne’nin kırsal nüfusu yoğun olan bir il olduğuna dikkat çeken Vali Sezer, köylerdeki problemlerin giderilmesi açısından 2024 yılında pek çok çalışma yapıldığının altını çizdi.

Vali Sezer, “Her yeriyle değerlendirilmesi gereken ve her yönüyle büyük bir potansiyeli olan güzel bir ilde çalışıyoruz. Bu manada da elimizden geldiği kadarıyla, gücümüzün yettiği kadarıyla bütün kamu kurumlarımızla beraber Bakanlarımızın, Cumhurbaşkanımızın destekleriyle burada belli işleri, belli projeleri hayata geçirmek için uğraşıyoruz. Belli işler için de projeler yapıyoruz. Bu manada öncelikle Edirne kırsal nüfusu yoğun olan bir il. Yaklaşık yüzde 25 nüfusumuz kırsalda yaşıyor ki bu da Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir nüfus oranı. Köylerimizde halen biraz canlılık ve tarım var, bu bizim açımızdan çok önemli. İlk hedefimiz aşağıya doğru düşmemesi hatta köylerdeki üretimin katlanarak devam etmesi. Bu manada öncelikle köylerdeki altyapı problemlerinin halledilmesi önemliydi. Ve bu altyapı projeleriyle ilgili de en önemli problem yol problemiydi. Onunla ilgili malumunuz 200 kilometre sıcak asfalt hedefini devam ettiriyoruz. 100 kilometrenin üzerinde sıcak asfalt tamamlandı. İçme suyu sıkıntısı çeken hiçbir köyümüz kalmasın dedik, bu manada da içme suyu sıkıntısı çeken hiçbir köyümüz kalmadı. Mevcut şebekelerin takviyesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Belki nüfus yoğunluğundan dolayı ihtiyaç duyan köylerimiz var ya da şebeke suyu çok eskiyen, altyapısı eskiyen köylerimiz var. Onlar da yeniliyoruz hızlı bir şekilde.” dedi.

Vali Sezer, küçük ve büyük sulama projeleri ile ulaşımdaki çalışmalar hakkında da konuştu.
Vali Sezer, “Diğer bir konumuz da küçük sulama ve büyük sulama projeleri. Malumunuz DSİ üzerinden çok büyük sulama projeleri hayata geçiriliyor. Özellikle Çömlekköy hızlı bir şekilde devam ediyor. Yılların hayali olan proje. Geçen yıl ihalesi yapıldı ve devam ediyor. Onun yanında Meriç sulama kanalları bitirildi ve önümüzdeki şehir içerisinden geçen kanal da dahil olmak üzere bütün alan inşallah kapalı sulama sistemine geçmiş olacak. Alt tarafta da Hamzadere sulama projesi çok büyük bir proje. Orada da yine yeni alanlar eklendi. Bu sene yaklaşık 5 bin hektar alan sulamaya açıldı. Önümüzdeki yılda bu devam edecek. Çakmak Barajı iletim hattı Şubat itibariyle bitireceğiz, su almaya başlayacağız. Dolayısıyla hem Ergeni hem de bizim Meriç sulama alanlarında büyük bir rahatlamaya neden olacak. Bir taraftan da Tunca’da bu sene yaşadığımız sıkıntıyı yaşamamak için de toplantılar yapıyoruz ve orada da alınması gereken tedbirleri de planlamaya çalışıyoruz. Ulaşımla ilgili Pazarkule yolu bitti. Oranın açılışı gerçekleştirilecek. Demir yolu, özellikle hızlı tren yolu, şehir içi neredeyse tamamlanmak üzere, orada da çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Kapıkule de ağırlık kazandı. Orada hem gümrük alanında, yeni hatların yapılması dahil olmak üzere orada da büyük bir inşaat çalışması şu an itibariyle devam ediyor. Geçen yıl Milletvekilimiz Fatma Hanım ile beraber Ulaştırma Bakanımıza gitmiştik. Keşan-Enez arasındaki yol bu sene devam ediyor. Orasının ihalesi geçen yıl itibariyle yapıldı ve hızlı bir şekilde orası devam ediyor. Hamzabeyli yolunun bu sene genişletme ve duble yol yapılması noktasında orayı da bu sene programa alacak gibiyiz. Ondan sonraki yıl da Havsa yolumuz, çok sıkıntılı bir yol. Hem Havsa yolu, hem de organize sanayiye gelen bağlantı yolunu inşallah onunla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Malumunuz deprem halen devam ediyor, bütçesel sıkıntılar var ama Edirne’mizin ihtiyaçları noktasında bakanlarımızın bizlere olan destekleri devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Vali Sezer, Edirne’deki kültürel varlıkların ortaya çıkarılması için yapılan çalışmaları da çok önemsediğini belirtti.
Vali Sezer, “Çok büyük kültürel varlıklarımız var. Edirne’nin her yönüyle bir şantiye olmasını, kültürel varlıkların ortaya çıkarılması için, her yerde bir restorasyon çalışmasının yapılmasını istiyoruz. Bu manada da Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Cumhurbaşkanlığımız yine aynı şekilde Kültür Bakanlığımızın çok büyük destekleriyle beraber Saraçlar başladı, devam ediyor. Oradaki diğer çarşılarımız, projenin devamında onlar da yapılacak. Yani Balık Pazarı Caddesi, Çilingirler Caddesi ve arka tarafta Kaleiçi’ndeki sokaklarımız olmak üzere tamamını inşallah bu ihale kapsamında restore edeceğiz. Bir taraftan ayakkabıcılar çarşısı ile ilgili olarak da proje çalışmalarını tamamladık. Oranın da Şubat ayında ihalesini yapacağız. Bir de Selimiye Camisi – Muradiye arasındaki Muradiye yolunu, ülkenin en güzel sokaklarından bir tanesi haline getireceğiz ve Mevlevihane ile buluşturacağız. Mevlevihane’nin de projesi bitti onun da Şubat’ın ayında ihalesini yapacağız ve bu sokaklarla beraber buradaki kent merkeziyle beraber, 25 Kasım Stadı’nın da yıkılıp kent meydanı oluşturması ilgili projenin bitmesiyle beraber burada da hızlı bir çalışma başlayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanımıza da tekrar Ankara’da olduğum bu toplantı vesilesiyle bunu da arz ettik. Onu da inşallah destekleriyle beraber burada da önemli ve hızlı bir çalışmayı yapacağız.” şeklinde konuştu.

Vali Sezer, koku müzesi ve peynir müzesi gibi projelerinin olduğunu da açıkladı.
Vali Sezer, “Bir taraftan da konaklarımızı hem restore ettiriyoruz hem de fonksiyon veriyoruz. Birçok konağımızın restorasyonu başladı. Şimdi ikinci etapları da arkadaşlar tespit ediyorlar. Onlara da başlayacağız. Yani yaklaşık 150’ye yakın konak Edirne’de restore edilmiş ve bir şekilde fonksiyon kazandırılmış olacak. Buraların bir turizm merkezi, workshopların olduğu güzel mini kafelerin olduğu, bizim güzelliklerimizin, değerlerimizin, gastronomimizin sergilendiği alanlara dönüştürülmesini istiyoruz. Bu manada da özel sektörle bir iş birliği yapıyoruz. İnşallah bu sene kültür varlıklarının hayata geç açısından önemli bir sene olacak. Gazi Mihal Hamamı’nın restorasyonunu çok önemli. Yani hamamdan ziyade şehrin girişinde önemli bir lokasyonda olmasından ziyade ve tarih kimliğinden dolayı çok önemli bir yer. Orayla ilgili proje çalışmalarını bitirdik ve restorasyon çalışmaları da şimdi geçerken de gördüm anormal hızlı bir şekilde devam ediyor. Oraya iki tane düşüncem var. Çok güzel bir peyzaj çalışması yaptıracağız, ön tarafı ve arka tarafında nehre kadar olan yerle ilgili olarak. Orada bir PEREJA ile iş birliği yaparsak onların bir Paris’teki gibi bir koku müzesi yapmayı düşünüyoruz. Yani orada bizim bu gül, lavanta gibi bu alanla ilgili birikimin de yapıldığı, yine orada hem kokuların da Osmanlı’da kullanılan kokuların da olduğu güzel bir koku müzesi yapmak istiyoruz. Yöresel giysilerle sunumların yapıldığı küçük bir gastronomi, içecek alanının da yer yapalım diye düşüncem var. Bir diğer düşüncem ise Edirne peynirin ana vatanı olunca, biliyorsunuz peynir alanında ta 1930’larda, 1800 yıllarının başından beri peynir üretiminin bir merkezi. Edirne Peyniri literatüre de geçmiş bir lezzet. Hem bizim Edirne peynirinin, hem de Balkanlar’daki peynir çeşitlerinin de olduğu, burada hem üretim aşamalarının gösterilip, hem tadım ve satış alanlarının oluşturulduğu güzel bir peynir müzesi yapalım diye orasını da projelendirdik gibi. Ya orasını koku müzesi ya da peynir müzesi haline getireceğiz ama her halükarda peynir müzesini bir konakta yapacağız. Bir tane de konağımız var bu manada seçimini yaptığımız. Belki de Türkiye’deki örnek projelerden birisi olacak. Bütün Balkanlar’daki üretim aşamasından, kullanılan araçlara kadar her şeyin olduğu, bizim buradaki peynir üreticilerimizin kendini de ifade edecekleri, peynirlerini sergileyip satış da yapabilecekleri bir gastronomi alanı oluşturacağız. Bunu da önümüzdeki bir kaç ay içerisinde yapacağız.” dedi.

Vali Sezer, Tarihi Uzunköprü’de devam eden restorasyon çalışmalarının 2026 yılında büyük oranda biteceğini de açıkladı.
Vali Sezer, “Uzunköprü 2026 gibi inşallah büyük bir oranda bitmiş olacak. Şu anda hızlı bir şekilde devam ediyor. İnşallah tamamlanmış olur burası.” ifadelerini kullandı.

Vali Sezer, zor günlerden geçen Edirnespor’a destek olunması yönünde çağrı da yaptı.
Vali Sezer, “Edirnespor, Edirne’yi temsil ettiği için çok önemsiyorum. Yani yaklaşık 1 yıldır da elimden geldiği kadarıyla destek vermeye çalışıyorum. Gençlik Spor Bakanımız sağ olsunlar destek verdiler. Biz valilik olarak hem sponsorluğumuz hem kendi imkanlarımızla destek vermeye çalıştık. Buraya kadar geldi ama yorucu bir süreçle geldi. En son bir ay önce zannediyorum mevcut başkan ve yönetimi artık sürdürme imkanı olmadığı bir kongre kararı almışlardı. Bunun üzerine işte tekrar belediye başkanımıza da rica ettim ben, oturduk konuştuk tekrar yani bu takımın ligden düşmemesi ve bu süreci tamamlaması için. Onun üzerine ben kendim yapabileceğim noktasında bir taahhüdüm oldu, destekleme açısından. Ama gördüğüm kadarıyla beklentiler ya da takımın ligi tamamlaması için yeterli bir finansman bulunamıyor. Bu noktada da yönetim de zor durumda kaldı. Burada teklifimiz vardı. Yani kim yönetime gelmek istiyorsa gelsin, yönetimde yer alsın. Her türlü denetim olsun. Edirnespor şehrin takımı, istiyorum ki Edirnespor’un maçı olduğu zaman herkes sokaklara taşacak bir şekilde Kırkpınar’a gider gibi, Kakava Şenlikleri’ne gider gibi hepimiz gidelim, takımımızı orada destekleyelim. Yani 10 bin kişi gitsin, bütün vatandaşlar alanlarda olsun. Yani orası bir festival alanı gibi olsun. Bunu istiyorum ben. Edirne’nin üçüncü lige de değil, yani ikinci lige, birinci lige, hatta Süper Lig’e çıkmasını istiyorum. Yani Edirne bir başkent. Gerçekten bu manada da çok üzülüyorum bu süreçten dolayı çok üzülüyorum ama yapabilecekleriniz belli bir yere kadar ki yapabileceklerimizle gerçekten sınırları burada söylemeyi de kendime hicap sayarım, sınırları çok zorlayarak bazı işleri yaptık. Edirne’mizin başka illerde temsil edilmesi, Edirnespor’un ve Edirne’nin her yerde isminin anılması, bunu istiyoruz. Yani bu manada bir Edirne sevdalısı olarak bu konuya destek vermesini bekliyoruz. Birkaç iş adamımız destek verdi az miktar da olsa. Onun dışında genel bir böyle kaderine terk edelim anlayışı var. Bu da beni gerçekten Vali olarak üzüyor. Buradaki herkese sesleniyorum; Edirne’mizin güzel insanlarına, iş adamlarına, sivil toplum örgütlerine de sesleniyorum; Edirnespor’umuza sahip çıkalım, Edirnespor tekrar amatöre düşmesin. Herkes karınca kararınca biraz destek olursa kocaman bir şehir, bir spor takımını sırtlar götürür. Çok büyük miktarlarla paraya da ihtiyaç yok. Sabah buradaki arkadaşlarla da görüştüm. En azından herkes biraz elini taşın altına koysun. Hiçbir şey olmaz yani. Yönetimde kim olmak istiyorsa olsun. Denetimde kim olmak istiyorsa olsun. Bu şehrin takımı, yönetimi de şehir olarak yapalım yani. Herkes işin içerisinde olsun.” şeklinde konuştu.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side