Edirne İl Genel Meclisi’ni ziyaret eden Edirne Valisi Yunus Sezer, sıcak asfalt çalışmalarından sulama yatırımlarına, tarihi konakların ihyasından kuraklıkla mücadele çalışmalarına kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.
Edirne Valisi Yunus Sezer, İl Genel Meclisi’ni ziyaret etti. Vali Sezer, bugüne kadar yapılan çalışmalar ve önümüzdeki dönemde yapılacak projeler hakkında meclis üyeleriyle fikir alışverişinde bulundu. Edirne’deki köylerin Türkiye’deki en kaliteli ulaşım ağına sahip olması için çalışmaların hızla sürdüğünü belirten Vali Sezer, Uzunköprü merkez bağlantı yolundaki sıcak asfalt çalışmasında da sona yaklaşıldığını açıkladı.
Vali Sezer, “Köylerimizin Türkiye’deki en kaliteli ulaşım ağına sahip olması için bir hedef belirlemiştik. İlk olarak da 200 kilometre sıcak asfalt yapmayı hedeflemiştik. Geçen yıl Eylül ayından beri aralıksız bir şekilde sıcak asfalt çalışmalarımız devam ediyor. Gittiğimiz yerlerde, sadece kendi yol ağımızla kalmıyoruz, köylülerimizin ‘şurası bağlantı yolu, şurasını da yapın’ dedikleri ilave yollarla birlikte hem ilçe belediyelerimizin hem de belde belediyelerimizin de bizden talepleri neyse onu üç aşağı, beş yukarı yerine getirmeye çalışıyoruz. Geldiğimiz noktada en son katıldığımız programla, Uzunköprü’de yıllardır ilin gündemini meşgul eden, ‘sahil yolu’ olarak adledilen Uzunköprü merkez bağlantı yolunun sıcak asfalt çalışmasını kolaylamış durumdayız. Neredeyse sona doğru yaklaştık. Bundan sonra da ilimizin diğer bir hayali olan başka bir yola geçeceğiz. O da yaklaşık 16-17 kilometre sıcak asfalt. Sonra da kılçık yollar dediğimiz sahil kenarından merkeze doğru gelip Lalapaşa, Süloğlu, Havsa tarafında eksik olan yerlerimizi tamamlayacağız. Şu anda Keşan’da sahil tarafına biraz ağırlık verdik. Bu manada asfalt işlerinde çalışan personelimiz destan yazıyor desem yeridir. Sadece havaların olumsuz gittiği dönemlerde durdular, onun dışında Eylül ayından beri kış şartları, yaz şartları, bütün şartlarda, 40 derecelik sıcakta devam ediyorlar. Şu anda günlük 600-700 metre yol yapıyoruz ki bu da gerçekten olağanüstü bir yol çalışması. Bütçemizin çok üzerinde yola harcama yapacağız. Bunu da biz değişik kaynaklardan temin edip yolumuza devam edeceğiz ama asla hedefimizden vazgeçmeyeceğiz. Hedefimiz şudur; 3 yıl içerisinde bütün köy yollarımızın, ana arterler dahil olmak üzere sıcak asfaltla buluşturulması. Buradaki muradımız da şudur; köylülerimiz dua etsinler, en az 30 yıl bizim Özel İdaremiz ve devlet kurumları da bu yol işiyle meşgul olmasın, başka alanlara artık yönünü çevirsin.” dedi.
Sulama yatırımlarına da çok önem verdiklerini belirten Vali Sezer, 6 ay içerisinde 30 bin dönüm alanın suyla buluşturulduğunu ifade etti.
Vali Sezer, “Çok bereketli topraklarımız var. Ne kadar sularsak o kadar katma değer üretiyor. Sizlerin de malumu, özellikle kuraklık nedeniyle çeltik sahalarımızda ve diğer alanlarımızda yoğun bir şekilde sıkıntı yaşıyoruz ve alınan ilave tedbirlerle, oluşturulan ilave kaynaklarla bu seneyi atlatmaya çalışıyoruz ama gerçekten çok zorlanıyoruz. Ben dahil bütün arkadaşlarımız her gün sahadayız. Tunca Nehri’nin kenarlarını artık ezberledim ben. Bizim bir karış toprağımız bile olsa sulayabilme imkanımız varken bunu sulamamız gerekiyor. Küçük sulama sistemlerini İl Özel İdaresi’yle yapıyoruz. 30 bin dönüm alanı bu sene 6 ay içerisinde suyla buluşturduk. Kapalı sulama sistemleriyle beraber, Meriç tarafına, Enez tarafına gittik. En son Havsa’ya gittik oradaki tesisleri gördük. İnsanlarımızın da en az yol kadar büyük bir memnuniyeti var. Milletimizin hayır duasını alabileceğimiz en önemli hizmetlerden birisi de budur. Ülkemize ve ilimize de büyük katma değer oluşturacağı kanaatindeyim. İlk etabı bitirdik, şimdi arkadaşlarımızla beraber yapabileceğimiz yerlerde ikinci etabı da yapalım dedik. 30 bin dönüm bitti mi? Şimdi ikinci bir 30 bin dönüme geçelim. Bunu arttırarak devam edelim istiyoruz. Bu konuyla ilgili İl Özel İdare’mizin ayırdığı bütçe bitmiş durumda ama alternatif bütçeler oluştururuz. Bu noktada da ben arkadaşlara açık çek verdim. Arkasını da takip etmemiz lazım.” şeklinde konuştu.
Vali Sezer, tarihi yapıların ayağa kaldırılması için projeler yapmaya devam ettiklerini de açıkladı.
Vali Sezer, “Çok sayıda tarihi yapımız var, çok güzel yapılarımız var. Dün Muranlar Konağı’nı satın aldık Çevre Vakfı’ndan. Orasının restorasyonuna başlayacağız. Şehrin içerisinde bu kadar güzel bir yer nasıl bu kadar atıl kalır? Geçen sene aldığımız Vakıf Konağı’nı bitirdik, çok güzel olmuş. Bizim de böyle güzel sokaklarımız, güzel caddelerimiz, cıvıl cıvıl bir tarihi yapımız olsun, tarihi yapılarımız eski, ihtişamlı günlerine kavuşsun, bunu çok canı gönülden istiyorum. Bu manada da özel sektörün de elini taşın altına koymasını sağladık. İlk etap 40’a yakın konağın restorasyonunu verdik, şu anda projesi bitenlerin restorasyonları başladı. Şu anda bir taraftan da projelerin çizimleri devam ediyor. Valilik olarak proje çizimlerin tamamını üzerimize aldık, biz yaptırıyoruz, kuruldan da geçiriyoruz ve yapacak olanlara teslim ediyoruz. İstiyoruz ki buralar gastronomi ile ilgili, konaklamayla ilgili aktif bir şekilde kullanılsın. Aynı zamanda da buralarda sanatla, el işleriyle ilgili workshoplar yapılsın, küçük butik kafeler olsun ve bizim geleneklerimizi, göreneklerimizi yansıtan, bizden bir şeylerin olduğu alanlar oluşturalım Edirne’mizden, Rumeli’den. Yoksa konağı yaptık, dış kaplamasını yaptık, sen dur ben bakayım anlayışı, bir müddet sonra bina insan gibidir, çalışmadıkça, işlev olmadıkça çöker. Bu manada da bütün yaptığımız yapılara işlev vereceğiz.” dedi.
Vali Sezer, Tunca Nehri’ndeki kuraklık nedeniyle şu ana kadar 11 tane su kuyusunun açıldığını da ifade etti.
Vali Sezer, “Özellikle Tunca Nehri’nde ciddi şekilde bir aydır sıkıntı yaşıyoruz ve bir aydır bir dönüşümlü olarak sulama yani bir tarafı kesip aşağı tarafa su indirmeye çalışıyoruz ama suyun debisi üç metreküplere kadar inmiş durumda. Şu anda zannediyorum 5 metreküp. Dolayısıyla yapabileceğimiz ne varsa onu ortaya koymaya çalışıyoruz. Birincisi dönüşümlü olarak sulama yaptırıyoruz. İkincisi de buradaki su çıkabilen alanların tamamından su kuyusu vurduruyoruz ve bunun maliyetini de biz valilik olarak karşılıyoruz. Yani ne kadar yapabilirsek. Şu ana kadar 11’e yakın kuyu açıldı ve buradan da yine açık çek verdik bütün üreticilerimize; ‘Kimin tarlasından su kuyusu çıkıyorsa su kuyusu vursunlar biz destekleyeceğiz’ diye. DSİ ve İl Özel İdaresi’yle beraber teknik manada Tarım Müdürlüğümüz çalışıyorlar, çiftçilerimizle beraber. Bu su kuyuları bizim yaramıza merhem olur mu? Olmaz, ama destek olur. Ne kadar kurtarabilirsek, ne kadar takviye edebilirsek o kadar iyi. Umuyorum yağmurlar gelir. Çünkü Bulgaristan tarafında da ciddi kuraklık olduğu için oradan da çok destek alamıyoruz. Onlarda da aynı sıkıntı var. Umarım yağmurlar gelir ama bu süreci de çiftçilerimizin ürün kaybı olmadan, çeltik tarlalarımızı kurutmadan bu Ağustos ayını tamamlamayı umut ediyoruz. Meriç Nehrinde de bu geçen ay sonu itibariyle ciddi sıkıntı yaşadık. Orada da özellikle İpsala tarafında su seviyesi çok düştü. Orada da İpsala’ya gidip yerinde incelemeler yaptık. Farklı kaynaklar vardı, bu kaynakları yönlendirdik. Bizim özellikle çektik sulama alanlarından gelen suyun tekrar kazanılmasıyla ilgili iş makineleriyle çalışmalar yaparak bunları yönlendirdik. Orada özellikle de deniz tarafından gelecek tuzlu suyun çeltik tarlalarını yine kurutmamasıyla ilgili de orada bir çalışma yaptık. Burada da bu hafta itibariyle Meriç tarafında yine dönüşümlü sulamaya geçtik ve burayı da bu ay sonuna kadar inşallah böyle idare ettireceğiz. Bu bizim özellikle santralde tutulan 2 milyon 300 bin metreküp suyumuz var. Bu suyun da bir kısmını geçen ay itibariyle bırakma kararı almıştık. Yine sıkıntı yaşarsak da o da bir derde derman olmayacak ama en azından nehir yatağını doldurması açısından belki suyun son noktaya kolay ulaşması açısından bir şey. Yoksa çok az bir su. Onu da eğer sıkıntıya girersek tekrar bırakacağız suyu da. Ağustos ayını da tamamlayıp inşallah çiftçilerimizin mahsullerini kurutmadan bu sezonu da bitirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.