22 Aralık 2024
3.7 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEVALİ KIRBIYIK: SAROS’UN SORUNU ÇOK BAŞLILIK

VALİ KIRBIYIK: SAROS’UN SORUNU ÇOK BAŞLILIK

-

Saros Körfezi Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Çalıştayı’nın açılışında konuşan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Saros’taki en büyük sorunun çok başlılık olduğunu belirterek, bölgede alan başkanlığı kurulması önerisinde bulundu.

Saros Körfezi Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Çalıştayı Keşan Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapıldı.  Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık başkanlığında yapılan toplantıya, Vali Yardımcıları Ali Uysal, Eyyüp Batuhan Ciğerci, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Enez Kaymakamı Cafer Ekinci, Edirne Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, Edirne Jandarma Komutanı Albay Taşkın Keleş, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, kurum müdürleri ve bölgede hizmet veren işletme sahipleri katıldı.

Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, toplantının açılışında yaptığı konuşmada Edirne’nin muhteşem bir turizm potansiyeline sahip olduğunu, sadece sınır kapıları bile ele alındığında dört sınır kapısından kente 11 ayda 5.6 milyon kişinin giriş yaptığını söyledi.

Vali Kırbıyık, “Aslında hem Edirne merkezde hem de Saros’ta çok ciddi bir canlılık var. Ama kapasiteyi kullanıp, yeterince katma değer üretebiliyor muyuz? Bunlarla ilgili bazı sorunlarımız var. Belki sahip olduğumuz değerlerin bizde yeterince farkında değiliz. Niceliksel bir fazlalık var, ziyaretçi sayısı çok fazla, ama bu ne kadar katma değer bırakıyor? Dolayısıyla asıl sorun niteliksel bir artışı nasıl sağlarız ona bakmamız gerekiyor.

Avantajlarımıza bakacak olursak 75 kilometrelik sahil bandına sahibiz, deniz temiz, berrak, dalış açısından da inanılmaz imkanlar sunuyor. Ulaşım maliyetleri açısından da ciddi bir avantajı var. Bölgede bulunan arkeolojik alanlar da ciddi avantaj sağlıyor. Bence en büyük sorun çok başlılık, imar ve ruhsat hukukuna baktığımızda, altyapı ve üstyapı yatırımların yerine getirilmesine baktığımızda, bir kısmında özel idare yetkili, bir kısmında Keşan Belediyesi, bir kısmında Enez Belediyesi, bazı yerlerde muhtarlıklar yetkili, böyle olunca karmakarışık bir yapıya varmış oluyoruz. En basitinden çöp toplama faaliyetinde bile birden fazla idare çıkıyor. Bunun yanında plan eksikliği, vizyon ve hedef eksikliği, sezonun kısa olması, kaynaksal yetersizlikler ve denetimsel eksikliklerde önemli başlıklarımızdan. Biliyorsunuz hemen yanı başımızda Gelibolu’da Tarihi Alan Başkanlığı mevcut. Bir de Kapadokya’da bir alan başkanlığı var. Bizim önerdiğimiz model biraz daha Kapadokya modeli. İmar hukukunu da ruhsat hukukunu da içinde barındıran ve buradaki idarelerin belli yetkilerini devrettiği bir alan başkanlığı. Kendi tüzel kişiliği, bütçesi olan kendi kendine planlama yeteneğine sahip hususları içinde barındıran idari yapı. Bunu burada tartışmalıyız. Bence bölge için yeni bir alternatif geleceğine yönelik daha kararlı adımlar atabileceğimiz bir imkân tanıyacaktır. Bunun avantajını birçok noktada göreceğiz.” şeklinde konuştu.

Yapılan toplantı sonunda Alan Başkanlığı kurulmasına dair girişimlerin hızlandırılması kararlaştırıldı.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side