Bayram tatilinde uzun yola gidecek sürücülere, uzmanlardan yol hipnozu uyarısı geldi. Klinik Psikolog Terapist Betül Aslan, uzun yol sürücülerinin 2,5 saat sonra gözler açık şekilde uyumaya geçtiğini, bunun da her sürücünün başına gelebileceğini söyledi. Aslan, saatlerce sürecek yoluculuğun kabusa dönüşmemesi için sürücülere önemli ip uçları verdi.
Uzun bayram tatilinde sevdiklerine kavuşmak için yola çıkacak sürücülere, uzmanlardan ‘yol hipnozu’ uyarısı geldi. Edirne’de Klinik Psikolog Terapist Betül Aslan, özellikle uzun yolculuklarda çok sık görülen yol hipnozuna düşmemek için yapılması gerekenleri anlattı.
Aslan, “hipnoz insanın trans halidir. Yol hipnozu insan hayatı için çok önemli bir kavram.
Sürüler 2 buçuk saat sonra ortalama uyku haline geçmeleri ve bunu fark etmemeleri. Çünkü gözler açık ama kişi o an uyuduğunun farkında değil. Genellikle kazaların olması bu sebepten kaynaklanabiliyor.
Bir insanın dikkatini sürdürebilmesi zaten 2 buçuk saat gibi bir süre alıyor ve bu süreden sonra özellikle gece yolculuklarında şoförler trans haline geçebiliyor. Burada bilin kavramı da çok önemli, uyku yarı bilinçli hal diyebiliriz. Kişinin o an beyni uyuyor ama bunun farkında ve bilincinde değil.
Yol hipnozu çok öneli bir şey, bu insanları yolda kazalarla etkiliyor ve yaklaşan bir bayram tatili var. Burada kişilerin dikkatli olmaları çok önemli.
Kişi yolda; yol hipnozundan kendini korumak için neler yapmalı; kişilerin yanında dikkatini canlı tutacak biri olması, slov müzik yerine hareketli müzikleri dinlenmeli, 2 buçuk saatte bir kısa kısa mollalar verilip çay kahve içip hareket etmesi gerekir. Bu konuda bilinçli olup ona göre önlemler almakta çok önemli. Gece yolculuklarını mümkün olduğunca kişiler yalnız yapmamalı ve yolla uykusuz çıkılmamalı.
Eğer kişi yalnız ise,canlı müzik açıp,sık sık molla vermesi gerekir. Yalnız olduğunda kişi yol çizgisi veya ışıklar kişiye normal gelir farkında olmaz çünkü gözler açık beyin uyur. Bu her türlü can mal kaybına sebep olur. Bunu fark eden kişiler yolculuğu sonlandırıp dinlenmelidir.
Sevdiğiniz müzikler yerine temposu sürekli değişen şarkıları tercih ediniz. Sürüş esnasında tek bir noktaya bakmak yerine yol çevresindeki tabela ve levhaları okuyunuz. Sık sık dikiz aynasından çevrenizi kontrol ediniz. Dalgınlık, göz kapakları ve baş ağırlaşması yaşıyorsanız aracınızı kenara çekerek dinlenmeden yola devam etmeyiniz.5- Gün içinde uyuduğunuz saatlerde yolculuk yapmaktan uzak durunuz. Kulaklık takarak biriyle konuşmak da dikkatinizin dağılmasını engelleyebilirsiniz. Sürüş esnasında bol bol su içiniz ve camı aralık bırakarak temiz hava almanızı sağlayınız.”dedi.