23 Kasım 2024
7.7 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEUZMANINDAN UYARI: SOĞUK HAVALARDA KALP KRİZİ RİSKİ ARTIYOR

UZMANINDAN UYARI: SOĞUK HAVALARDA KALP KRİZİ RİSKİ ARTIYOR

-

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, soğuk havalarda vatandaşların, kalp ve damar hastalıkları ve hipertansiyon şikayetiyle polikliniklere başvurularının arttığını açıkladı. Uzm. Dr. Gül, hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarına soğuğun etkisinden bahsetti.

Dondurucu soğukların gelmesiyle birlikte bazı hastalıklarda artış yaşandığı görülüyor. Uzman. Dr. Çetin Gül, soğuk havalarda kalp krizi riskinin de arttığına değindi. 

Dr. Gül, ayrıca, hareketsizlik ve yeme içme alışkanlığındaki değişikliklerin, kolesterol ve şeker seviyelerini de yükselttiğini belirtti.

Gül, “Bildiğimiz üzere tüm dünyada ölümlerin başlıca sebebi kalp ve damar hastalıkları. Kış aylarında kalp ve damar hastalıkları ve hipertansiyonla hastaların polikliniklere müracaatı artmakta. Bunda soğuk havanın etkisi çok büyük, soğuk hava kardiyovasküler sisteme ve vücuttaki damarlarımıza hem direkt etkiyle hem de dolaylı etkiyle zarar verebilmekte. Direkt etki olarak soğuk, vücudumuzda özellikle atar damarlarımızda bizim vazospazm dediğimiz tam Türkçesi atar damarda büzüşme ya da daralma dediğimiz bir duruma yol açıyor ve bu da vücutta kan basıncını yani tansiyonu yükseltiyor ve kalp hızını yükseltiyor, pıhtılaşmaya bir meyil oluşuyor. Buda yüksek kan basıncı, tansiyonda oynamalar ve tabii ki beraberinde de kalp krizi riskini artırıyor. Yapılan çalışmalarda, Aralık ve Ocak ayında, Ağustos ve Eylül ayına göre kalp krizi oranının yüzde 35 daha fazla olduğu gösterilmiş. Soğuğun kalp ve damar sistemine dolaylı etkileri de yine soğuk havada insanlarda bir hareketsizlik oluşuyor. Hareketleri, yaptıkları egzersiz ve spor aktiviteleri azalıyor. Yeme içme alışkanlıklarında bir değişim oluyor. Tuz tüketimi, turşu tüketimi artıyor. Kafein ve alkol tüketimi artıyor. Bunlar tabi ki kan basıncında oynamalara neden oluyor. Kalp krizi riskini arttırıyor. Yine hareketsizlik ve yeme içme alışkanlığındaki değişiklikler nedeniyle kolesterol ve şeker seviyeleri daha da yükseliyor. Kilomuzda oynamalar oluyor. İnsülin direnci ve insülin ihtiyacı maalesef artıyor. Bu da yine yüksek tansiyon, tansiyon oynamaları, kalp krizi riskini arttırabiliyor. Yine kışın tüketilen gıdalardan özellikle tütsülenmiş et veya eskitilmiş peynir gibi ürünlerde tiramin dediğimiz tansiyonu direkt yükselten bir aminoasit bulunuyor. Bu tiramin içeren gıdalar tansiyonda ciddi oynamalara sebep olabiliyor. Yine kış aylarında stres ve kaygı seviyesindeki artış dolaylı yoldan tansiyon oynamalarına ve kalp krizi riskinde artışa neden olabiliyor. Kış aylarında bu Covid döneminden de çok iyi bildiğimiz meydana gelen üst solunum yolu enfeksiyonu, bronşit ve akciğer enfeksiyonlarında kullanılan ilaçlar kalp krizi riskini, kalp kası iltihabı riskini, kalp zarı iltihabı riskini arttırabiliyor. Yine bu ilaçlar, tansiyonda oynamalar yapabiliyor. Yine kış aylarında romatizmal hastalıklar çoğu yaşlı hastamızda kullanılan hem kortizonlu hem kortizonsuz ilaçlar gerçekten vücutta su ve tuz tutarak tansiyonda oynamalar ve ani yükselmeler yaparak kalp ve damar sistemi hastalıklarını, kalp krizi riskini arttırabiliyor.

Peki, ne yapabiliriz? Kesinlikle hareket etmeliyiz ama hareket ve yürüyüş sırasında dikkat etmemiz gereken şey; birincisi giyim-kuşam çok sıkı, sıcak tutan giyecekler giymeliyiz. Genellikle ince giyinip üzerine kalın bir ceket ya da monttan ziyade üst üste giyecekler tercih etmeliyiz. Sıcağı içerde hapsedip tutsun diye. Hareket ve yürüyüşü ağır bir yemekten sonrasına bırakmamalıyız. Alkol, kafein ve tütsülenmiş gıdalardan uzak duracağız. Daha çok sebze, meyve, bitki çayı tarzı içeceklere yöneleceğiz. Enfeksiyondan kaçınmak için kalabalık ortamlarda maske kullanımına dikkat edeceğiz. Hapşıran, öksüren insanlardan uzak durmaya çalışacağız. Kalabalık ortamlardan kaçınacağız. 65 yaş üstü ve kalp damar hastalıkları bulunan ve ilaç kullanan vatandaşların kış kontrollerini yaptırması lazım. Çünkü bizim hasta grubunda mesela yazın tek tansiyon ilacı kullanan hastalarımız, kışın iki ilaç kullanmak zorunda kalabiliyor. Yine şeker kolesterol seviyelerinde çok ciddi oynamalar olduğu için ilaç ya da doz değişikliği gerekebiliyor. O yüzden kontrollerinin yapılması lazım.” diye konuştu.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side