Edirne İl Genel Meclisi Üyesi Önder Cin, süt fiyatlarında Şubat ayı itibariyle 1 TL’lik geri çekilme olacağının duyumlarını aldıklarını ve böylece üreticinin eline bir litre süt için 11 TL yerine, 10 TL geçeceğini ifade ederek, söz konusu karara tepki gösterdi. 1 TL’lik geri çekilmenin ardından süt hayvanlarının kesime gitmesinin hızlanacağını belirten Cin, “Üretici son noktaya geldi, artık bıçak kemiğe dayandı.” dedi.
Süt fiyatlarında Şubat ayı itibariyle 1 TL’lik geri çekilme olacağı ve böylece üreticinin eline 1 litre süt için 11 TL yerine, 10 TL geçeceği yönündeki duyumlar, üreticilerin tepkisine neden oldu. Aynı zamanda Edirne İl Genel Meclisi Üyesi de olan Üretici Önder Cin, fiyatlardaki 1 TL’lik düşüşün üreticileri oldukça olumsuz etkileyeceğini ve süt hayvanlarının kesime gideceğini ifade etti.
Önder Cin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ocak ayı süt paraları üreticiye müstahsil yapılıyor. Aldığımız duyum şu; Şubat ayı süt paralarının 11 liradan brüt olacağı üreticinin eline toplama, soğutma bedelinin kesileceği, demek ki sütte bir liralık aşağıya çekilme var. Sütte bir liralık çekilme demek, bugün hayvanların kesilmesini hızlandırmak demektir. Türkiye’de neyi fiyatı geriye gitti? Süt 10 lira olduğunda marketlerde yoğurt, peynir, kaşar mı ucuzlayacak. Bunlar zaten zamları yaptılar. Tüketicinin bu işten faydası olmayacak. Olacak olan şu; sadece ve sadece ‘Üreticiye siz elinizdeki hayvanları kestirin, biz süte para yaptırmayacağız’ diyorlar. Eğer bu şekil giderse bu süt fiyatları aşağıya indirilirse et olmazsa süt olmaz. Üretici de şu vardır. Süt para ederse üretici hayvan bakar buzağı, dana, et, damızlık yetiştirir. Ama siz sütten üreticinin para kazanmasını istemiyorsanız bu yaptığınızı yaparsınız. 3 ay daha ette bir bolluk olur. Fiyatlar yukarı gidecek bunu durduramazlar. Sütçüler nasıl süt bulamayıp süt arıyorlarsa seneye de et arayacağız. Bugün süt fiyatlarını indirmek üreticiye yapılacak en büyük kötülük bu… Yazık günah bu üreticiye… Zaten para kazanamıyor. Girdiler her gün yukarıya gidiyor. Geçenlerde Cumhurbaşkanımız dedi, ‘Gübre fiyatları, yem fiyatları ucuzladı’ Ucuzlayan hiçbir şey yok. Bunların hepsi kağıt üzerinde… Üretici son noktaya geldi, bıçak kemiğe dayandı. Köylerde günden güne hayvan sayıları eriyor, bitiyor. Genç nüfus bu işi yapmıyor. Köyler bom boş. Yapmayalım, insanların üretime döndürmenin yollarını arayalım. Bu işler primle olacak işler değil. Üretici dökecek sütünü ay sonunda parasını alacak girdisini, çıktısını bilecek. ‘Süte 50 kuruş prim vereceğim’ deyip 6 ay sonra o primi verdiğin zaman üreticiye faydası yok. Üreticinin günlük, aylık giderleri var. Bu iş, işin içinden çıkılmaz hale geldi.” dedi.
ÜRETİCİDEN SÜT FİYATLARI İSYANI!
-