Ortalama yaşam döngüsü içerisindeki üremesi baz alındığında kısırlaştırılmadan sahada kalan 1 dişi hayvandan 7 yılın sonunda 32 bin 768 tane yavru oluştuğunu belirten Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Polat Türkoğlu, “Kısırlaştır, aşıla ve yerinde yaşat’ politikasının yaygınlaştırılmasını ve aktif olarak kullanılmasını istiyoruz.” dedi.
Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Polat Türkoğlu, Kamuoyunda büyük tartışma yaratan sokak hayvanlarına yönelik kanun düzenlemesi konusunda açıklamalarda bulundu. Veteriner hekimler olarak ‘Kısırlaştır, aşıla ve yerinde yaşat’ politikasını savunduklarını belirten Türkoğlu, kısırlaştırmada gözden kaçan 1 dişi hayvanın ortalama yaşam döngüsündeki üremesi baz alındığında ortaya çıkan rakamları da kamuoyuyla paylaştı.
Türkoğlu, “Geçmiş dönemden bu güne kadar anlattığımız bir tek şey var; ‘kısırlaştır, aşıla ve yerinde yaşat’ politikasının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygınlaştırılması ve aktif olarak kullanılmasını istiyoruz. Geçmiş dönemlerde gördük; maalesef biz kısırlaştırmalara yetişemiyoruz. Yerel yönetimlerde çalışan arkadaşlarımızın söylemleri doğrultusunda da bu açıklamayı yapıyorum. 1 dişi hayvanın kısırlaştırılmadan sahada kalması ve kontrolsüz şekilde üremesi demek; ilerleyen yıllarda popülasyonun ciddi şekilde artması anlamına geliyor. 1 dişi köpeğin ortalama yaşam döngüsü içerisindeki üremesi baz alındığında; 7 yılda 1 hayvandan 16 bin 384 tane dişi yavru elde ediliyor, toplamda da 32 bin 768 tane yavru oluşmuş oluyor. Yani bir köpeği kısırlaştıramadığımız zaman, 32 bin tane köpekle uğraşmak zorunda kalıyoruz. Burada birinci derecede mesuliyet yerel yönetimlerdedir. Yerel yönetimler, yeterli barınak şartlarını, yeterli veteriner hekim sayısını ve yeterli teknik personel sayısını sağlayamadıkları sürece biz kırsalda ve belediyenin mücavir alanında yaşayan hayvanları kısırlaştıramayız ve otomatik olarak da sayı artmaya devam eder. Daha önceki dönemlerde söylediğimi tekrar edeyim; biz bölgemizde bu konuda yapılacak olan bütün çalışmalara destek olacağız. Yerel yönetimlerin bizden herhangi bir talepleri olursa, sonuna kadar arkalarında olduğumuzu beyan etmek isterim.” ifadelerini kullandı.
Trakya bölgesinde de sahipsiz hayvan konusunda problemler olduğunu söyleyen Türkoğlu, İstanbul’a yakın olduğu için Tekirdağ ve Kırklareli’nin kırsal alanlarında bu problemlerin daha çok hissedildiğini ifade etti.
Türkoğlu, “Trakya bölgesinde sahipsiz hayvan konusunda problemlerimiz var. Özellikle İstanbul’a yakın olduğu için Tekirdağ ve Kırklareli’nin kırsal alanlarında bu daha çok hissediliyor. Bir hayvan hareketi söz konusu. Arkadaşlarımız cansiperane şekilde hayvanları kısırlaştırmaya çalışıyorlar ama sürekli dışarıdan gelen bir hareket var. Bunun kolluk güçleri vasıtasıyla engellenmesi konusundaki görüşlerimizi daha önceki toplantılarda yetkililere izah etmiştik. Biz bölgemizdeki sorunun çözümünün veteriner hekimlerden geçtiğini; kısırlaştırarak, yerinde yaşatarak, sahip çıkarak kendi misyonumuzu tamamlayacağımızı düşünüyoruz.” dedi.
TÜRKOĞLU: KISIRLAŞTIRILMAYAN 1 DİŞİ HAYVANDAN, 32 BİN TANE YAVRU OLUŞUYOR!
-