Makina Mühendisleri Odası Edirne Şubesi’nin ev sahipliğinde “Cumhuriyet’in Yüzüncü Yılında Trakya’nın Bugünü ve Geleceği İçin Trakya’da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu” düzenlenecek. Sempozyuma ev sahipliği yapacak olan Makina Mühendisleri Odası Edine Şubesi’nde basın toplantısı düzenleyen Sempozyumun Yürütme Kurulu Başkanı Makine Mühendisi Dinçer Mete, gelecekte Trakya’da nüfusun 4 milyon olarak planlandığını söyleyerek, düzenlenecek sempozyumun bölgenin geleceği açısından önemli olduğunu açıkladı.
Makina Mühendisleri Odası Edirne Şubesi’nin ev sahipliğinde “Cumhuriyet’in Yüzüncü Yılında Trakya’nın Bugünü ve Geleceği İçin Trakya’da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu” düzenlenecek. 2023 yılının Kasım ayında Edirne’de gerçekleştirilecek sempozyumda Trakya’nın sosyo- ekonomik, kültürel, tarihsel birikimi ve önemini konulan oturumlar gerçekleştirilecek.
Sempozyuma ev sahipliği yapacak olan Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesinde düzenlenen toplantıya Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çan, Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Birce Altay, Sempozyumun Yürütme Kurulu Başkanı Dinçer Mete, Yönetim Kurulu Üyesi Metin Özaydınlık ile temsilciler katıldı.
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çan, daha önce sanayileşme ve çevre sorunlarını içeren 4 toplantı gerçekleştirdiklerini, önümüzdeki yapılacak sempozyumun da beşinci kez düzenleneceğinin kaydetti.
Çan, “Daha önce yapmış olduğumuz Trakya’da sanayileşme, kentleşme, çevre sorunları konulu 4 tane kongremiz vardı. Araya pandemi girdi, sürekliliğini sağlayamadık. Ancak Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında 2023’te yeniden kaldığımız yerden devam etmek üzere Trakya’da sanayileşme, kentleşme, çevre sorunları adı altında bir sempozyum düzenlemek istiyoruz” dedi.
Sempozyumun Yürütme Kurulu Başkanı Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi’nden Dinçer Mete, Makine Mühendisleri Odası Edirne şubesinin kurulduğu 1994 yılında Trakya’ya büyük bir sanayi göçü yaşandığını, bu nedenle sempozyumları başlatma kararı aldıklarını belirtti.
Mete, “1994’te kurulduk. Kurulur kurulmaz o sırada Trakya tam bir saldırı altındaydı. İstanbul’a bir misyon biçilmişti. İstanbul’u kurtarmak gerekiyordu, özellikle kirletici sanayicinin göç etmesini sağlamak gerekiyordu. O sırada seçilen yerlerden biri Çerkezköy ve Çorlu’ydu. Biz o saldırıyı görünce çok genç bir şube olmamıza rağmen, bu sempozyumları başlatmak kararı aldık” dedi.
Ergene Nehrindeki kirliliğe değinen Mete, kirliliğin yer altı sularından kaynaklandığını ve nehrin kendisini toparlamasının şu an için mümkün görünmediğini ifade etti.
Mete, “Ergene’nin debisi artıyor, akan su artıyor. Her gün yağmur yağmadığına göre, doğal yataklarından beslenmediğine göre kirli su akıyor. Yer altı sularını çekerseniz kirletirsiniz, Ergene’nin kendisine giren kirlilik ortadan kalkmadığı ölçüde Ergene’nin kendisini toparlaması mümkün değil. Kirliliği kesin, Ergene’yi kendi haline bırakın, yağmur sularına bağlı olarak bunlar temizlenecektir. Ama Ergene debisini sürekli arttıracak yer altı suları kirletilmiş olduğu sürece Ergene’yi temizleyemezsiniz. İlk önce kaynağını kesin ki öbür tarafı düzelsin. Planlamalar Trakya’da 4 milyon nüfusa çıkacaksa insanlar suyu nereden bulacaklar. Tarım nasıl olacak” dedi.