Açıklanan çiğ süt fiyatları, yem ve girdi maliyetleri nedeniyle büyükbaş hayvan sayısı ciddi oranda azalmaya başladı. Trakya Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Uğur Cengiz Çakır, Trakya bölgesinde büyük çiftliklerin bile hayvan sayısını azaltarak küçülmeye gittiğini söyleyerek, “süt fiyatlarındaki güncellemelerin yetersiz kalması, yem ve girdi maliyetlerinin ciddi artması, bu süreci daha da hızlandırıyor. Ancak sektörün idarecileri bunun hala farkında değil” dedi.
Trakya Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Uğur Cengiz Çakır, Trakya bölgesinde büyükbaş hayvan varlığının azalmaya başladığını, bunun önümüzdeki süreçte daha ciddi boyutlara ulaşmasından endişe ettiklerini söyledi. Çakır, artan girdi maliyetlerinin yanı sıra son olarak Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt fiyatının da üreticiyi memnun etmediğini söyledi.
Çakır, “Ama buradaki yani en önemli konu, yani bu sektörün idarecileri bunu farkında değiller hala ve önümüzde 2023-2024 yıllarında dünyada ciddi bir gıda krizi olacak. Ve bunlar ülke olarak hiçbir hazırlığımız yok. Bununla ilgili hiçbir proje, bir eylem planımız yok. Aksi halde üreten insanı daha çok körleştirmeye, soğutmaya yönelik hareketler bunlar.
Ve biz veteriner hekimler olarak özellikle çiftlik hayvanları üzerine çalışan veteriner hekimler devamlı sahada oldukları için yani asıl alt tabakadaki tepkilerin birinci sıradan biz alıyoruz. Şuan işletmelerini kapatan ve zaten şu an işletmelerin sahiplerini yani hayvancılıkla uğraşan kitlenin yaş ortalamasına baktığınız zaman son işte 4 yılı 5 yıl olan işletmeler var yani. Beş yıl sonrasında emekliliğe ayrılacak veya sağlık problemleriyse bırakacak. Bu da ciddi anlamda Trakya bölgesi için ciddi anlamda hayvan sayısı düşüşe gidecek. Ama bu tarz kararlar işte süt fiyatlarındaki güncellemelerin yetersiz kalması, yem maliyetlerinin girdi maliyetlerinin ciddi artması, bu süreci daha da hızlandırıyor. Yani kişiler bir iki yıl daha. Sabretmek yerine bu son haberlerle birlikte, son duyumlarla birlikte tamamen umutsuz bir ortama giriyorlar.
Bu da tabii ki Trakya gibi bir yerde yani bu kadar verimli toprakları olan, bu kadar hayvancılığı ve çiftçiliği profesyonel halde yapabilen yerler için bile bu artık tahammül sınırlarını aşacak seviyeye geldi. Yani şu an idarecilerin direkt sahaya inip, sahadaki insanlarla konuşup ona göre karar almaları gerekiyor ve eylem planı yapmamız gerekiyor.
Şu an Trakya’da çok ciddi süt merkezi olarak yani çiftliklerin yoğun popülasyonu olan Lüleburgaz diye bir bölgemizde bile şu an büyük baş çiftliklerinde kapanmalar, hayvan sayılarını azaltmalar var” dedi.
Çakır, büyükbaş hayvan varlığındaki azalmalardan dolayı son dönemde veteriner hekimlerin pet kliniğine yöneldiğine dikkat çekti.
Çakır, “Şu an zaten son bir yıldan beri yüzde 30-40 arasında bir azalma var sadece Lüleburgaz’da. Meslektaşlarla da aynı eğilim var. Bu tabii ki bize de yansıyor. Şu an biz veteriner hekimler odası olarak son iki yıldan beri biz görevdeyiz. Şu an iki yıldan beri 5 tane büyükbaş klinik açılışı var bizde. Onun dışında 20-30 arası da pet kliniği açılış var. Bizde de yani meslektaşlarımızın mesleki sektör yönünde, mesleki faaliyet yönünde tercih etmedikleri gözüküyor. Sebebi de tabii ki herhangi bir gelir ve aileyi geçindirme işini yapma kaygısından dolayı tercih edilmiyor büyükbaş sektörü. Şimdi bizi de etkiliyor. Yani aslında biz de sektörün bir parçasıyız. Aynı gemideyiz diye bir tabir var ya. Biz de aynı gemideyiz açıkçası” dedi.