22 Aralık 2024
3.7 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNESÜT HAYVANLARI KESİME GİDİYOR, KLİNİKLER KAPANIYOR!

SÜT HAYVANLARI KESİME GİDİYOR, KLİNİKLER KAPANIYOR!

-

Süt fiyatları sabit kalmasına rağmen et fiyatlarının her geçen gün arttığını ve bu nedenle süt hayvanlarının kesime gittiğini belirten Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Polat Türkoğlu, “Hayvan varlığındaki azalmaya bağlı olarak veteriner hekimlerin işlerinin azaldığını, hayvan sahiplerinin ödemelerde zorlandığını, ödemesini alamayan hekimlerin sistematik olarak yavaş yavaş küçülmeye gittiğini gözlemliyoruz. Bu küçülmeler sonucunda kapanan kliniklerimiz olacak; olmaya da başladı.” dedi.

Trakya Bölge Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Polat Türkoğlu, et fiyatlarında yaşanan artışlar nedeniyle süt hayvanlarının kesime gittiğini ifade etti. Özellikle aile işletmelerinin kapanma noktasına geldiğini belirten Türkoğlu, hayvan sayısında yaşanan azalmanın, veteriner hekimlerin işlerini de olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Türkoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayılarımızda bir azalma olduğunun farkındayız. Aile işletmelerinin kapanma noktasına geldiğini söyleyebiliriz. Hayvan sayılarının bir kısmı çiftliklere doğru kayıyor. Ulusal Süt Konseyi’nin açıklamış olduğu süt fiyatlarıyla birim maliyetleri hiç örtüşmüyor. Süt fiyatlarının mümkün olduğunca yukarıya doğru çekilmesi, et fiyatlarının baz versiyonunda tutulması gerektiğini düşünüyoruz ama bunun tam tersi olduğunu görüyoruz. Et fiyatları sürekli artıyor, süt fiyatları mümkün olduğunca sabit tutulmaya çalışılıyor. Bunun doğru olmadığını düşünüyoruz. Et fiyatları artmaya devam ederse bizim üreticilerimiz ellerindeki hayvanları kestirmek zorunda kalacaklar. Çünkü ödemelerini yapmak zorundalar. Yem, saman fiyatları böyle artmaya devam ettiği sürece süt üretiminde azalma olacak. Hayvan sahiplerimiz günü kurtarmak ve üzerindeki yükü azaltmak için hayvanlarını kestirecekler. Dişi hayvanların kesimi ile ilgili bir kısıtlama var. Ama bu kısıtlamanın bir şekilde çözülebildiğini gördük. Hayvan fiyatları şu anda 40-50 bin bantlarına yükseldi. Kestirilme noktasına geldiği zaman hayvan sahipleri burada da mağdur oluyorlar. Et fiyatları 20-30 lira daha yükselirse dişi hayvanların hepsi kesim için sıraya girecekler. Sahada çalışan serbest hekim arkadaşlarla sürekli diyalog ve temas halindeyiz. İşlerin azaldığını, hayvan sahiplerinin ödemelerde zorlandığını, ödemesini alamayan hekimlerinde sistematik olarak yavaş yavaş küçülmeye gittiği görüyoruz. Bu küçülmeler sonucunda ilerde göreceğiz ki; kapanan kliniklerimiz olacak; olmaya da başladı. Bunu net olarak söyleyebilirim. Büyükbaş, çiftlik çalışan arkadaşlarımız pet hekimliğine yönelmeye başladılar. Buna pet hekimliği kısmında bir enflasyona sebep oluyor. Bunun önüne geçebilmek için Bakanlığımızın politikalarını tekrar gözden geçirmesi, daha verimli sahadan haber alarak bir sistemin aktif hale getirilmesi gerekiyor.” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side