21 Aralık 2024
4.9 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNESUİÇMEZ, YÜZDE 17’LİK ARTIŞA TEPKİ GÖSTERDİ: TEŞEKKÜR ETMİYORUZ!

SUİÇMEZ, YÜZDE 17’LİK ARTIŞA TEPKİ GÖSTERDİ: TEŞEKKÜR ETMİYORUZ!

-

Ulusal Süt Konseyi’nin 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere çiğ süt tavsiye alım fiyatını yüzde 17’lik artışla litre başına 17,15 TL olarak açıklamasına tepki gösteren Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, “Kimse kusura bakmasın, bu fiyat bizi memnun etmedi. Teşekkür edemiyorum Ulusal Süt Konseyi’ne.” ifadelerini kullandı.

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi’nin 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere çiğ süt tavsiye alım fiyatını litre başına 17,15 TL olarak belirlemesi hakkında açıklamalarda bulundu. 8 aylık aranın ardından sadece yüzde 17’lik bir artış yapıldığını belirten Suiçmez, açıklanan fiyatın üreticileri memnun etmediğinin altını çizerek, bu şartlarda hayvancılığın sürdürülemeyeceğini ifade etti.

Suiçmez, “Ulusal Süt Konseyi’nin 14.65’ten 17.15’e çıkardığı bir fiyat var. 8 aydan beri zam yok. Tam Nisan ayında 15 liraydı süt parası, Mayıs ayında 16 lira ödemişiz. Sonra tekrar 1 lira geri çektiler, şu anda 17 lira oldu. Biz buna sevinelim mi, üzülelim mi? Gerçekten karar veremiyorum. Şu anda olması gereken fiyat 19 lira 50 kuruş, çok net. Bu böyle rastgele sıradan söylenmiş bir rakam da değil. Şu anda bizim üreticilerimizin, yüzde 90’ının 17 liraya yakın maliyeti var. Burada üreticinin eline geçecek para en iyi ihtimalle 17 lira 15 kuruş. 8 ay bekledik, yüzde 17’lik bir fark var. Bir taraftan da devletin rakamlarıyla ülkede yüzde 40’ın üzerinde enflasyon var. Bize verilen zam ise yüzde 17. Nasıl olacak böyle? 8 ay önceki yem fiyatıyla, şu andakinin arasında 100 liraya yakın fark var.

Üretici, eline geçecek bu parayı Şubat ayında almaya başlayacak. 2,5 ay sonra göreceğiz bu parayı cebimize. 2,5 ayda inşallah bizim girdilerimiz durur. Kimse kusura bakmasın, bu fiyat bizi memnun etmedi. Yani üreticinin öyle beklediği oranda bu iş şevkle yapabilecek oranda bir artış değil. 19,5 lira olması lazımdı. Bizim beklentilerimiz o yöndeydi. Ancak o zaman biz para kazanırdık. Ben teşekkür edemiyorum Ulusal Süt Konseyi’ne. Burada gidip burada üreticimizin aklınla dalga geçecek halimiz yok, ben de bir üreticiyim, bunun maliyetini biliyoruz.

Bu fiyatlarla, günlük ortalama 20 litrenin altında süt alan herkes zarar eder, bu işi sürdürmez, istese de sürdüremez. Belirli bir yere kadar gayret eder, kredi kullanır ve borç sarmalı olur. Gün gelir bir bakmış hayvanların hepsi birden gider. Bugün çarşının bir merkezine gideceğim veya herhangi bir kahveye gideceğim 15 lira olmuş bir bardak çay, bizim üretici de 17 liraya süt verecek para kazanacak, bu hayvancılığı devam ettirecek. Torunlarımıza bu işi yaptıramıyoruz. Gençlerin de haklılık payı var, giderim asgari ücretle çalışırım diyor.

Bizim girdi maliyetlerimiz veya ülkede normal sosyal yaşantımızda 8 ayda yüzde 17 artmış olsa ülkede enflasyon yüzde 17 olur. Enflasyon bize yansımıyor mu yani? Üreticiye yansımıyor mu? Kemiklerimizde, iliklerimizde hissediyoruz. Aile işletmeleri olmazsa bu Türkiye’deki hayvancılık biter. O büyük sanayiciler, o profesyonel çiftlikler günü geldiğinde kapatıp gider. Biz nereye gideceğiz? Biz mecbur bu işin içindeyiz yani. Doğduğumuzdan beri burada. Ölene kadar da bu işi yapacağız.” şeklinde konuştu.



Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side