Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ süt fiyatlarına yapılan 1 lira 5 kuruşluk artışa tepki gösterdi.
Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ süt fiyatlarına yapılan 1 lira 5 kuruşluk artış hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Açıklanan fiyatın oldukça yetersiz kaldığını belirten Suiçmez, bu şartlardan dişi hayvanların kesime gideceğini ifade etti.
Suiçmez, “2 gün önce bizim en üst kuruluşumuz dediğimiz lokomotifimiz Ulusal Süt Konseyi süte zam fiyatı açıkladı. Zam demek biraz espri olmuş ama 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 5 kuruş bir zam fiyatı söylediler. Bu bize verilen zam miktarına zam denmez. Mutlaka bunun geri planında market raflarına iyi bir zam yapak için bize verilen bir mazeret. 2-3 aydan beri süte zam geldiği yok. Geçtiğimiz Ramazan ayında, mart ayında market raflarında bizim takip ettiğimiz süt fiyatlarında 2-3 kere süt fiyatı değiştiği gözlemlendi. Bize söylenen 14 lira 65 kuruş gibi bir rakam zaten komik. Bizim ödediğimiz süt fiyatının aşağısında bir rakam. Şuan da bu rakamı bile temel almış olsanız şu an 50 liradan aşağı market rafında paketlenmiş süt bulamazsınız. Sanayicilerle görüştüğümüz zaman diyoruz ki bizim sütümüz neden buraya geliyor, bu sütü siz belirliyorsunuz 17 lira gibi bir fiyat veriyorsunuz peki market raflarındaki sütler neden 50 liradan aşağıda değil dediğimizde market raflarındaki fiyatları biz belirlemiyoruz, marketçiler belirliyor diyorlar. Konseyde pazarlık için masada otururken marketçiler orada yok, sanayiciler, STK’dan insanlar ve bürokratlar var. O zaman bu masaya dâhil etmemiz gereken insanlar var. Yemciler ve marketçileri de masaya dâhil etmemiz gerekir. Bize fiyat vermiyorlar, bu tüketiciye yazık değil mi? Bizden çıkan 20 lira kabul edelim orada 50 lira oluyor. Ben size burada 2 yıldan beri şunu anlatmaya çalışıyorum. Arkadaşlar hayvanlar kesiliyor, inekler gidiyor. Geçtiğimiz pazartesi Edirne ticaret canlı hayvan borsasında kesilen hayvan sayısı 27 erkek dana ve 27 tane dişi. Bu süt fiyatlarıyla bu anaç hayvanların kesilmesini önleyemezsiniz. Bu rakamın az olması lazım, erkek hayvanların daha fazla kesilmesi lazım. İnsanların kırmızı et ihtiyacını karşılaması için süt fiyatları böyleyken dişi hayvanların kesilmesi bizim için kayıp. Benim vatandaşım 95 liraya satacağı damızlığı kesime getirdiğinde 120 lira gibi bir fiyatla karşılaşıyor. Dişi hayvanların kesilmemesi içi önlem alırsak bunun geri dönüşünü en erken 2-3 yıl sonra alacağız. Her geçen süre bizim aleyhimize işliyor. Bakın köylerde hayvan yok. Önlem alalım. Gelin gidelim köyleri gezelim.” diye konuştu.