24 Kasım 2024
1.1 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNESUİÇMEZ: ÇİĞ SÜT FİYATI 14 LİRA OLMALI

SUİÇMEZ: ÇİĞ SÜT FİYATI 14 LİRA OLMALI

-

Hayvancılıktaki girdi maliyetlerinin oldukça arttığını dile getiren Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, 1 Ocak 2023’de verilen 10 TL’lik çiğ süt fiyatının acilen güncellenmesi gerektiğini söyledi. Suiçmez, “Market raflarında süt fiyatları sürekli artıyor ama üreticiler 6 aydan beri aynı fiyata çiğ süt satıyor. 1 Haziran’dan itibaren geçerli olmak üzere çiğ süt fiyatı en az 14 TL olmalı.” ifadelerini kullandı.

Ulusal Süt Konseyi 1 Ocak 2023’den itibaren geçerli olmak üzere çiğ sütün tavsiye satış fiyatını litre başı 10 lira olarak açıklamıştı. O tarihten bugüne kadar birçok girdi maliyetinde artış yaşandığını ve market raflarındaki süt fiyatlarının sürekli arttığını belirten Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, acilen yeni bir fiyat belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Suiçmez, “Tabii seçim bitti, şimdi geçime bakmamız lazım. Market raflarında süt fiyatları sürekli değişiyor. Üreticilere ise en son Ocak ayında bir fiyat yenilemesi oldu. O günden bugüne bizim de maliyet girdilerimiz arttı, işçilik maliyetimiz arttı, yem maliyeti arttı. Bu bağlamda ben buradan sanayiciye ve Ulusal Süt Konseyi’ne seslenmek istiyorum; 1 Haziran’dan geçerli olmak üzere bu fiyat tekrar revize edilmeli. Bunun zamanı geldi ve bugün baktığımızda market raflarında 25 liradan başlayıp hatta özel süt dedikleri işte 50 liraya kadar süt var. Bir litre süt arkadaşlar. Biz sütümüzü 10 liraya veriyoruz. 50 kuruş da devlet desteği var 10 lira 50 kuruş. Şimdi baktığınızda yüzde 100, yüzde 200, yüzde 300 market rafında bir değişiklik var burada. Bu hayvancılıkta çalışmak kolay iş değil arkadaşlar. Burada artık aylık 15 bin liranın altında çalışacak adam yok ve hakkıdır da ben bir şey demiyorum. Ama bizim sütümüz maalesef 6 aydan beri aynı. Vakit kaybetmeden 1 Haziran’dan itibaren geçerli olmak üzere çiğ süt fiyatı en az 14 lira olmalı.” dedi.
Süt fiyatlarının 6 aydır sabit olması nedeniyle birçok dişi hayvanın kesime gittiğinin altını çizen Suiçmez, süt fiyatlarının güncellenmemesi durumunda orta ve uzun vadede hayvancılık sektöründe sıkıntılar yaşanabileceğini belirtti.
Suiçmez, “Bakın çok ciddi hayvan kesildi. Hep uyardık. Şu anda damızlık hayvan bulmakta zorlanıyoruz yurt içinde ve maalesef ben de dahil kendime yurt dışından damızlık hayvan aldım. Bakın bunu maalesef diyorum çünkü burada istediğimiz ölçekte kaliteli hayvan bulmakta zorluk çekiyoruz. Eğer biz bugün bunları yapmazsak; gelecekte bu kısır döngüyü tekrar yaşayacağız. Zararın neresinden dönülürse kardır; burada mutlaka üreticiyi memnun edecek bir fiyat, şevklendirecek bir fiyat vermek zorundalar. Yoksa sadece üretici değil burada uzun vadeye orta vadeye baktığında bu sanayici de zarara sokacak ve ülkemizin ekonomisinde de sıkıntılara yol açacak. Biz çok önemli bir ülkeyiz. Bakın biz hayvancılığımızı sağlam temelleri oturtabilme gayreti içerisindeyiz. Ben üretimden vazgeçmeyi asla düşünmedim, düşünmem de. Tavsiyem de o yönde, üretimde böyle sıkıntılar geçer. Biz bunları dillendireceğiz, seslendireceğiz. Meramımızı anlatacağız ve bizi dinleyecekler. Bugüne kadar bakanlığımız bizi hep destekledi. Gene destekleyeceğinden benim şüphem yok. Ama bunları seslendirmemiz lazım. Meramımızı anlatmamız lazım. Aynı gemide yol alıyoruz. Bu ülke bizim ülkemiz. Üreticiyi mutlaka üretime sevk edecek bir fiyat çıkmak zorunda. Çıkarsa 2-3 yıl içerisinde özellikle büyükbaşta istediğimiz hayvan materyalinin sayısına erişiriz. Yeter ki üreticimizi küstürmeyelim. Üreticilerimizi mutlaka ayakta tutmamız lazım. Bunun da birinci önceliği fiyat politikasıdır. Sanayiciden de beklentimiz; ben ucuza alayım vatandaşa pahalıya yedireyim düşüncesinden vazgeçsinler. Fiyatı üretenin belirleyemediği bir sektör tarım sektörü. Bugün bir sanayici işte bir iplik dahi üretse onun maliyetini hesaplar. Bu benim karım der, fiyatını koyar. Otomotiv; işte otomobili üretir, bu benim karım der koyar. Biz üreticiler olarak işte ama hayvancısı ama tarım sektörünü genel olarak söylüyorum biz üretiriz, çıkarırız bizim fiyatımızı hep karşı taraf alıcı tarafı belirler. Sıkıntının en büyüğü aslında bu. Biz şunu diyemiyoruz; Yahu arkadaş bak ben bu sütün bana maliyeti şu anda bu, sütün 12 lirayı geçti. Bunun üzerine ben yüzde 15 bir kar koyayım. Çünkü beklenmedik giderler de var. Kendi yaşam hakkım da var burada. Benim sütüm burada 14 liradır’ diyemiyoruz. Sıkıntı burada.” şeklinde konuştu.


Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side